skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj takie produkty.
Krok 2:
Bierzemy rondel, mieszamy 200 g cukru, wodę, kakao i wlewamy masło. Wszystko stawiamy na ogień.
Krok 3:
Doprowadzić do wrzenia. Zdejmij z ognia i ostudź.
Krok 4:
Gdy masa ostygnie, bierzemy jajka i mieszamy je z pozostałym cukrem. Ubij, aż masa wzrośnie 3 razy.
Krok 5:
W przybliżeniu taka masa powinna nam się okazać. Teraz natychmiast dodajemy naszą masę.I możesz natychmiast wymieszać mikserem, tylko na niskich obrotach.
Krok 6:
Następnie przesiej mąkę sodą i proszkiem do pieczenia.I stopniowo mieszaj szpatułką w naszym cieście. Nie wkładam soli, chociaż w przepisie jest. Jak chcesz.
Krok 7:
Kształt mam serce. Przykryj go papierem, tylko spód. Boki nie są nasmarowane niczym.
Krok 8:
Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika na 40 minut w 180gr.Może będziesz potrzebować więcej.Patrzymy na suchy kij.Pozostaw ciasto do ostygnięcia w formie. Ten biszkopt musi ostygnąć, a potem tylko go wyjmujemy. Przechodzimy wzdłuż krawędzi nożem.Ciasto robię dopiero następnego dnia. Po owinięciu folią przechowuję go w lodówce.
Krok 9:
Następnego dnia odcedź wiśnie ze słoika.
Krok 10:
Do impregnacji wymieszaj gorącą wodę ze skondensowanym mlekiem.Niech ostygnie.
Krok 11:
Pokrój biszkopt na 3 części. Taki mamy puszysty w środku.
Krok 12:
Kiedy wszystko jest gotowe , robimy krem. Do kremu wymieszaj mascarpone, śmietanę tłustą i mleko skondensowane do smaku. Nie wkładam całej porcji, bo niektórzy lubią niezbyt słodko. Dodajemy również cukier waniliowy. Ubij wszystko mikserem. Jeśli wątpisz w swoją śmietanę, musisz najpierw ubić ją zagęszczaczem, a następnie wymieszać z mascarpone i skondensowanym mlekiem.
Krok 13:
Taka masa będzie u nas.
Krok 14:
Składanie ciasta. Kładziemy ciasto, impregnujemy je. Posmaruj ciasto dżemem. Dżem najlepiej bez jagód. Możesz domowy gęsty dżem. Następnie włóż krem.Rozmazujemy go. I na wierzchu ciasta.
Krok 15:
Dalej drugie ciasto. Robimy to samo, co z pierwszym. Dopiero teraz rozłóż wiśnie ze słoika na śmietanie.
Krok 16:
Przykryj trzecim ciastem.
Krok 17:
Teraz owijamy wszystko folią.
Krok 18:
Kładziemy na wierzchu coś ciężkiego. I włóż do lodówki. Znowu sprzątam na noc.
Krok 19:
Następnego dnia usuwamy film. To jest to, co mamy. Teraz możesz obamazać go dowolnym kremem. Zrobiłam krem białkowy. Ale można było krem serowy.
Krok 20:
W przypadku kremu zważ wszystko, wymieszaj cukier z wodą,podpal. Kiedy się zagotuje i osiągnie 115 stopni, włącz białka. Zmniejsz syrop i gotuj do 122 stopni. Do piłki. Wlej kroplę syropu do wody i powinna być miękka. Białka nie przestają bić i wlać syrop cienkim strumieniem. Następnie ubij krem, aż zacznie owijać się wokół trzepaczki. Wszystko zależy od mocy miksera. Czas od 4 minut do 12.
Krok 21:
Ozdobiłam różami. Możesz ozdobić na swój sposób. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal / 100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal / 100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia w puszkach - 61 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal / 100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g