skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pomidory i warzywa są dobre dla moich. Posiekaj bazylię, usuń liście z gałązki rozmarynu, obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki.
Krok 2:
W głębokim pojemniku mieszam pomidory, połowę ziół i czosnku, mieszankę papryki, sól, cukier, 2 łyżki. l olej roślinny. Mam oliwę, możesz wziąć zwykły Słonecznik. Jeśli pomidory są kwaśne, możesz wziąć łyżkę cukru ze zjeżdżalnią. Wszystko dobrze mieszam.
Krok 3:
Rozłóż na blasze do pieczenia wraz z ziołami, czosnkiem i sokiem, który tworzy się na dnie. Tylko półtora kilograma mieści się na jednej blasze do pieczenia. I wysyłam do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Pożądane jest, jeśli jest konwekcja, ale jest to możliwe bez niej. Okresowo otwieram drzwi piekarnika,aby wypuścić parę. Przybliżony czas to 4-5 godzin, wszystko zależy od wielkości pomidora i stopnia wysuszenia.
Krok 4:
To są pomidory za godzinę...
Krok 5:
Takie za dwa...
Krok 6:
Takie przez 3...
Krok 7:
Takie Za 4 godziny.
Krok 8:
Olej, który wlewam do słoika, musi zostać kalcynowany. Kładę na płycie, na średnim ogniu i podgrzewam przez około 2 minuty. Bądź ostrożny, jeśli przegrzejesz, zacznie dymić.
Krok 9:
Słoik i pokrywkę można po prostu dobrze umyć, ale wysterylizowałem.
Krok 10:
Warstwami układam pomidory i pozostałą połowę zieleni i czosnku. Napełniam olejem. Jak dla mnie to już zdjęcie jest po prostu oszałamiające:) tak jasne, soczyste, letnie! Uważaj, kiedy wlewasz olej, jest wystarczająco gorący.
Krok 11:
Zamykam słoik, pozwalam mu ostygnąć i wkładam do lodówki na 2-3 dni. Możesz jeść od razu, ale uwielbiam, gdy pomidory stoją, nasączone masłem i aromatycznymi ziołami. I przechowuj takie pomidory nie dłużej niż 3 miesiące w lodówce. Smacznego!!!
znam wiele przepisów na suszone pomidory, każdy z nich jest godny szacunku. Osobiście bardzo lubię ten - ze świeżymi ziołami i czosnkiem.
będę bardzo szczęśliwy, jeśli spodoba ci się ten przepis!!!
dzięki za zatrzymanie się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g