suszone pomidory z czosnkiem, bazylią i rozmarynem w oleju

smak jest pikantny, bogaty, słodko-kwaśny. Bardzo lubię suszone pomidory i od ponad roku gotuję według tego przepisu. Są umiarkowanie suszone, słodko-kwaśne, a pachnący rozmaryn, bazylia i czosnek nadają pomidorom szczególną pikantność. Mam nadzieję, że ci się spodobają. Dołącz do nas!!
Słodkie życieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 74 % 14 g
węglowodany 21 % 4 g
145 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pomidory i warzywa są dobre dla moich. Posiekaj bazylię, usuń liście z gałązki rozmarynu, obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokim pojemniku mieszam pomidory, połowę ziół i czosnku, mieszankę papryki, sól, cukier, 2 łyżki. l olej roślinny. Mam oliwę, możesz wziąć zwykły Słonecznik. Jeśli pomidory są kwaśne, możesz wziąć łyżkę cukru ze zjeżdżalnią. Wszystko dobrze mieszam.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż na blasze do pieczenia wraz z ziołami, czosnkiem i sokiem, który tworzy się na dnie. Tylko półtora kilograma mieści się na jednej blasze do pieczenia. I wysyłam do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Pożądane jest, jeśli jest konwekcja, ale jest to możliwe bez niej. Okresowo otwieram drzwi piekarnika,aby wypuścić parę. Przybliżony czas to 4-5 godzin, wszystko zależy od wielkości pomidora i stopnia wysuszenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    To są pomidory za godzinę...

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Takie za dwa...

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Takie przez 3...

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Takie Za 4 godziny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Olej, który wlewam do słoika, musi zostać kalcynowany. Kładę na płycie, na średnim ogniu i podgrzewam przez około 2 minuty. Bądź ostrożny, jeśli przegrzejesz, zacznie dymić.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Słoik i pokrywkę można po prostu dobrze umyć, ale wysterylizowałem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Warstwami układam pomidory i pozostałą połowę zieleni i czosnku. Napełniam olejem. Jak dla mnie to już zdjęcie jest po prostu oszałamiające:) tak jasne, soczyste, letnie! Uważaj, kiedy wlewasz olej, jest wystarczająco gorący.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zamykam słoik, pozwalam mu ostygnąć i wkładam do lodówki na 2-3 dni. Możesz jeść od razu, ale uwielbiam, gdy pomidory stoją, nasączone masłem i aromatycznymi ziołami. I przechowuj takie pomidory nie dłużej niż 3 miesiące w lodówce. Smacznego!!!

znam wiele przepisów na suszone pomidory, każdy z nich jest godny szacunku. Osobiście bardzo lubię ten - ze świeżymi ziołami i czosnkiem.
będę bardzo szczęśliwy, jeśli spodoba ci się ten przepis!!!
dzięki za zatrzymanie się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy