Sałatka z cielęciną i papryką

sałatka dla koneserów pysznego i soczystego mięsa! Sałatka z mięsem i papryką to świetna opcja na późny rodzinny obiad. Cielęcinę można przygotować wcześniej i więcej, a pozostałe składniki po prostu pokroić i polać dressingiem.
MaksiczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 10 g
tłuszcze 50 % 13 g
węglowodany 12 % 3 g
165 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

aby przygotować to danie, przede wszystkim powinieneś zająć się mięsem. Cielęcinę (najlepiej nadaje się chudy kawałek, na przykład polędwica) należy dobrze umyć pod zimną bieżącą wodą, a następnie wysuszyć, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Pozostaw kawałek polędwicy w całości bez krojenia.

włącz piekarnik na 220 stopni Celsjusza, aby podgrzać.

wyciągnij kawałek masła z lodówki i pozostaw go w cieple, aż uzyska miękką konsystencję.

obierz czosnek, spłucz. Opłucz świeże gałązki rozmarynu i tymianku pod bieżącą wodą i osusz, rozkładając na ręczniku papierowym.

następnie przełóż połowę czosnku przez specjalną prasę i wymieszaj z już miękkim masłem. Drobno posiekaj rozmaryn i tymianek, a także dodaj do pojemnika z olejem. Dopraw powstałą masę solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dobrze wymieszaj. Dobrze zetrzyj kawałek cielęciny ze wszystkich stron powstałą mieszaniną.

przenieś mięso na blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika piec przez 20-30 minut w zależności od grubości kawałka. Możesz sprawdzić gotowość mięsa za pomocą termometru kulinarnego. Jeśli w najgrubszej części polędwicy jego wartość wynosi 60 stopni Celsjusza, cielęcina jest gotowa. Można go wyjąć z piekarnika, przykryć folią i pozostawić w tej pozycji na około 10 minut.

podczas gdy cielęcina "dociera", opłucz i obierz paprykę. Następnie pokrój w cienkie półpierścienie. Do sałatki najlepiej jest wziąć paprykę w różnych kolorach.

opłucz i wysusz liście sałaty. Możesz użyć gotowej mieszanki zieleni do sałatki.

przygotuj sos. Aby to zrobić, w małej misce wymieszaj oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia i sok z cytryny. Dopraw dressing solą i czarnym pieprzem, dodaj trochę imbiru w proszku. Pozostały ząbek czosnku również zmielić przez prasę i dodać do powstałego sosu.

połóż sałatkę i paprykę na talerzu. Cielęcinę pokroić w cienkie plasterki i posypać zieleniną. Skrop wszystko przygotowanym dressingiem i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy