skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować to danie, przede wszystkim powinieneś zająć się mięsem. Cielęcinę (najlepiej nadaje się chudy kawałek, na przykład polędwica) należy dobrze umyć pod zimną bieżącą wodą, a następnie wysuszyć, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Pozostaw kawałek polędwicy w całości bez krojenia.
włącz piekarnik na 220 stopni Celsjusza, aby podgrzać.
wyciągnij kawałek masła z lodówki i pozostaw go w cieple, aż uzyska miękką konsystencję.
obierz czosnek, spłucz. Opłucz świeże gałązki rozmarynu i tymianku pod bieżącą wodą i osusz, rozkładając na ręczniku papierowym.
następnie przełóż połowę czosnku przez specjalną prasę i wymieszaj z już miękkim masłem. Drobno posiekaj rozmaryn i tymianek, a także dodaj do pojemnika z olejem. Dopraw powstałą masę solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dobrze wymieszaj. Dobrze zetrzyj kawałek cielęciny ze wszystkich stron powstałą mieszaniną.
przenieś mięso na blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika piec przez 20-30 minut w zależności od grubości kawałka. Możesz sprawdzić gotowość mięsa za pomocą termometru kulinarnego. Jeśli w najgrubszej części polędwicy jego wartość wynosi 60 stopni Celsjusza, cielęcina jest gotowa. Można go wyjąć z piekarnika, przykryć folią i pozostawić w tej pozycji na około 10 minut.
podczas gdy cielęcina "dociera", opłucz i obierz paprykę. Następnie pokrój w cienkie półpierścienie. Do sałatki najlepiej jest wziąć paprykę w różnych kolorach.
opłucz i wysusz liście sałaty. Możesz użyć gotowej mieszanki zieleni do sałatki.
przygotuj sos. Aby to zrobić, w małej misce wymieszaj oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia i sok z cytryny. Dopraw dressing solą i czarnym pieprzem, dodaj trochę imbiru w proszku. Pozostały ząbek czosnku również zmielić przez prasę i dodać do powstałego sosu.
połóż sałatkę i paprykę na talerzu. Cielęcinę pokroić w cienkie plasterki i posypać zieleniną. Skrop wszystko przygotowanym dressingiem i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g