babeczka owsiana z borówkami

prawdziwa uczta dla dorosłych i dzieci. W tym roku staram się częściej piec ciasta, babeczki z płatkami owsianymi. Okazują się zupełnie inne niż w przypadku zwykłej pszenicy - bardziej kruche, miękkie, aksamitne w fakturze. To samo ciasto można upiec z innymi jagodami zimowymi i letnimi - z porzeczkami, żurawiną, jeżynami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 21 % 13 g
węglowodany 69 % 42 g
302 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować ciasto owsiane z borówkami, potrzebujemy: mąki pszennej, mąki owsianej, miękkiego masła o temperaturze pokojowej; jajka; kefir; cukier; proszek do pieczenia; borówki brusznicy. Cukier puder do posypania gotowego ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz miękkie masło i cukier. Ubij mikserem, aż będzie puszysty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajka pojedynczo, ubijając masę po każdym jajku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W rezultacie powinna być wystarczająco bujna masa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej kefir i jeszcze raz ubij, aż będzie gładki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mąkę owsianą i pszenną przesiać proszkiem do pieczenia. Wsyp mąkę do ciasta. Możesz wlać części, zwykle dodaję większość mąki (Cała owsiana i około połowa pszenicy) i stopniowo, stopniowo, mieszam ją mikserem. I na podstawie uzyskanej konsystencji ciasta sprawdzam, czy należy dodać resztę mąki pszennej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W rezultacie powinno być dość gęste, jednorodne i pachnące ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posortuj Borówki, opłucz i osusz na ręczniku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej jagody do ciasta i delikatnie wymieszaj szpatułką, aby nie zmiażdżyć jagód i są one równomiernie rozłożone na całym cieście.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż ciasto do formy do ciasta, spłaszcz. Użyłem silikonowej formy, więc nie smarowałem jej niczym-gotowa babeczka doskonale wychodzi z formy. Jeśli forma jest szklana, ceramiczna lub stalowa, należy ją nasmarować masłem i najlepiej posypać mąką. Piec ciasto przez około 35 minut w 180°C.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowe ciasto lekko schłodzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. Pokrój babeczkę na kawałki i podawaj. Smacznego!

zasadniczo zamiast dwóch rodzajów mąki można wziąć tylko jeden owies. Taka babeczka będzie nieco bardziej kaloryczna.

jeśli nie masz gotowej mąki owsianej, możesz ją łatwo przygotować w domu. Potrzebne będą tylko płatki owsiane, z których robisz płatki owsiane na śniadanie. Płatki należy zmielić w młynku do kawy.

jeśli chcesz mąkę tak drobną, jak to możliwe, możesz przesiać zmielone płatki przez sito. Resztę wlać ponownie do młynka i ponownie zmielić.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Mąka owsiana - 369   kcal/100g

Podobne przepisy