bułeczki drożdżowe na mleku ze skrobią Ala Brioche
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
podgrzej mleko, dodaj tam sól.
dodaj przesianą mąkę, skrobię, cukier puder i drożdże. Wszystko wymieszać.
do ciasta dodaj zmiękczone masło. Wymieszać.
ubij jajka widelcem i dodawaj po jednym do ciasta, za każdym razem dobrze ugniatając.
ciasto staje się płynne.
wszystko dobrze zagnieść i umieścić w ciepłym miejscu na godzinę.
podziel ciasto na małe kulki i umieść je na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia.
pozostaw bułki na odległość przez 30-40 minut.
posmaruj bułki ubitym jajkiem i piecz przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g