gęś w winie

Musik, czy pijany gusik jest gotowy na obiad?! Wykwintne danie o wyrafinowanym smaku białego wina. Nic zbędnego, tylko miękkie mięso i delikatny smak szlachetnego napoju. Takie danie można podać na przytulną rodzinną kolację i na świątecznym stole.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 16 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 7 % 2 g
194 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przygotowania tego dania wybrałem udka z gęsi. Umyj mięso. Dodatkowo możesz usunąć skórę, aby zmniejszyć zawartość kalorii w gotowym naczyniu. Osusz mięso ręcznikami papierowymi, ponieważ podlega dalszemu prażeniu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy i włóż mięso do smażenia na wysokim ogniu. Konieczne jest smażenie gęsi nie do miękkości, ale tylko do momentu powstania złotej skorupy z każdej strony. To znaczy około trzech do czterech minut. Pod koniec pieczenia posolić i pieprzyć mięso. I dodaj przyprawę chmielowo-suneli i suszoną wędzoną paprykę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i posiekaj na pół pierścienia. Na czystej patelni z olejem słonecznikowym podsmaż cebulę na złoty kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W naczyniu do pieczenia z wysokimi bokami ułóż smażone mięso i rozłóż smażoną cebulę na wierzchu. Dodatkowo nie smarowałem dna formy olejem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W naczyniu do pieczenia wlej wytrawne białe wino. Połóż jeden mały liść laurowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj naczynie do pieczenia pokrywką lub folią i wyślij do zimnego piekarnika. Następnie włącz go, aby rozgrzał się do 180 stopni. Czas gotowania gęsi w winie wynosi dwie godziny.

zamiast gęsich udek, zgodnie z tym przepisem możesz upiec zarówno filety, jak i skrzydła, a nawet pół na pół. Najważniejsze jest, aby mięso zmieściło się na patelni do wstępnego smażenia. I musisz pamiętać, że pół kęsa będzie pieczone przez godzinę dłużej.
Możesz również wybrać dowolne przyprawy-według własnego gustu. Bardzo lubię wędzoną paprykę. Ale zrobi to zwykły. Zarówno rozmaryn, jak i oregano i trochę startego czosnku nadają się do smaku.
jedyna zasada jest niezmienna: wino należy wybrać wytrawne lub półwytrawne. Możesz być biały, różowy, a nawet czerwony. Najważniejsze nie jest słodkie.
do tak wspaniałego dania o wyrafinowanym smaku i aromacie proponuję podać prosty dodatek. Na przykład idealny jest kuskus z oliwą z oliwek i suszonymi ziołami. Lub grilluj warzywa: cukinię, bakłażan i pieczarki.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gęsi tłuszcz - 930   kcal/100g
  • Gęś kategorii i - 238   kcal/100g
  • Gęś II kategorii - 317   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Wino - 76   kcal/100g

Podobne przepisy