skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przygotowania tego dania wybrałem udka z gęsi. Umyj mięso. Dodatkowo możesz usunąć skórę, aby zmniejszyć zawartość kalorii w gotowym naczyniu. Osusz mięso ręcznikami papierowymi, ponieważ podlega dalszemu prażeniu.
Krok 2:
Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy i włóż mięso do smażenia na wysokim ogniu. Konieczne jest smażenie gęsi nie do miękkości, ale tylko do momentu powstania złotej skorupy z każdej strony. To znaczy około trzech do czterech minut. Pod koniec pieczenia posolić i pieprzyć mięso. I dodaj przyprawę chmielowo-suneli i suszoną wędzoną paprykę.
Krok 3:
Obierz cebulę i posiekaj na pół pierścienia. Na czystej patelni z olejem słonecznikowym podsmaż cebulę na złoty kolor.
Krok 4:
W naczyniu do pieczenia z wysokimi bokami ułóż smażone mięso i rozłóż smażoną cebulę na wierzchu. Dodatkowo nie smarowałem dna formy olejem.
Krok 5:
W naczyniu do pieczenia wlej wytrawne białe wino. Połóż jeden mały liść laurowy.
Krok 6:
Przykryj naczynie do pieczenia pokrywką lub folią i wyślij do zimnego piekarnika. Następnie włącz go, aby rozgrzał się do 180 stopni. Czas gotowania gęsi w winie wynosi dwie godziny.
zamiast gęsich udek, zgodnie z tym przepisem możesz upiec zarówno filety, jak i skrzydła, a nawet pół na pół. Najważniejsze jest, aby mięso zmieściło się na patelni do wstępnego smażenia. I musisz pamiętać, że pół kęsa będzie pieczone przez godzinę dłużej.
Możesz również wybrać dowolne przyprawy-według własnego gustu. Bardzo lubię wędzoną paprykę. Ale zrobi to zwykły. Zarówno rozmaryn, jak i oregano i trochę startego czosnku nadają się do smaku.
jedyna zasada jest niezmienna: wino należy wybrać wytrawne lub półwytrawne. Możesz być biały, różowy, a nawet czerwony. Najważniejsze nie jest słodkie.
do tak wspaniałego dania o wyrafinowanym smaku i aromacie proponuję podać prosty dodatek. Na przykład idealny jest kuskus z oliwą z oliwek i suszonymi ziołami. Lub grilluj warzywa: cukinię, bakłażan i pieczarki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gęsi tłuszcz - 930 kcal/100g
- Gęś kategorii i - 238 kcal/100g
- Gęś II kategorii - 317 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Wino - 76 kcal/100g