skład / składniki
metoda gotowania
ubij jajka z cukrem, dodaj olej roślinny, śmietanę i wymieszaj.
do powstałej masy dodaj mąkę z kruszarką, wymieszaj wszystko-ciasto jest gotowe.
włóż ciasto do foremek na 2/3, połóż trzy talerze gruszki na wierzchu.
piec w piekarniku w 180C przez 20-30 minut.
gotowe babeczki posyp cukrem pudrem.
aby babeczki były przewiewne i porowate, nie bądź leniwy – odpowiednio ubij jajka z cukrem, najlepiej białym, a jeszcze lepiej –do uporczywej piany. Następnie delikatnie dodaj olej roślinny i śmietanę, a następnie dokładnie wymieszaj.
mąkę należy wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do powstałej płynnej bazy ciasta. Ponownie wszystko wymieszaj. Ciasto na nasze babeczki jest tak łatwe i proste.
weź kokilki, jeśli masz metalowe, posmaruj je masłem. Pomoże Ci to później łatwiej wyjąć gotowy produkt. A jeśli papier (jak mój), to nie bądź skąpy, weź kilka kawałków foremek na jedną babeczkę – na pewno utrzymają kształt!
więc w foremkach musisz ułożyć ciasto nie więcej niż 2/3 objętości. Musimy zostawić miejsce, aby babeczki miały miejsce na" wzrost " podczas pieczenia.
gruszki kroimy w cienkie pół-warstwy i układamy na wierzchu ciasta, wkładam 3 talerze. Sam widzisz, ile masz średnicy form.
Rozgrzej piekarnik do 180C i włóż babeczki do pieczenia. Po 20-30 minutach sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem.
ostrożnie wyjmij babeczki, pozwól im lekko ostygnąć, a następnie posyp cukrem pudrem na wierzchu sitkiem.
te babeczki nigdy mnie nie zawiodły. Ciasto zawsze było świetne. A same babeczki są delikatne i"puszyste". Możesz oczywiście eksperymentować i robić z różnymi owocami: jabłkami, nektarynami. Nawet Dodaj do nich mak lub rodzynki lub możesz spróbować z orzechami.
takie babeczki dobrze podawać z herbatą i kawą. Są łatwe do wykonania, a jednocześnie są bardzo smaczne! Podaruj sobie i swoim bliskim pyszne wypieki. Są szczególnie dobre do zrobienia, gdy sezon gruszek i nie wiesz już, aby to z nimi wymyślić! Ale nawet zimą wystarczy kilka gruszek na całą porcję babeczek!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g