babeczki z gruszkami

babeczki gruszkowe przynoszą radość zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Delikatne, miękkie, o przyjemnym smaku gruszki. Bardzo lubią dzieci, a dorośli też jedzą z przyjemnością. Bardzo proste w przygotowaniu, ale i zjedzone bardzo szybko:)))
TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 31 % 12 g
węglowodany 64 % 25 g
200 kcal
IG: 24 / 0 / 76

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

ubij jajka z cukrem, dodaj olej roślinny, śmietanę i wymieszaj.
do powstałej masy dodaj mąkę z kruszarką, wymieszaj wszystko-ciasto jest gotowe.
włóż ciasto do foremek na 2/3, połóż trzy talerze gruszki na wierzchu.
piec w piekarniku w 180C przez 20-30 minut.
gotowe babeczki posyp cukrem pudrem.

aby babeczki były przewiewne i porowate, nie bądź leniwy – odpowiednio ubij jajka z cukrem, najlepiej białym, a jeszcze lepiej –do uporczywej piany. Następnie delikatnie dodaj olej roślinny i śmietanę, a następnie dokładnie wymieszaj.
mąkę należy wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do powstałej płynnej bazy ciasta. Ponownie wszystko wymieszaj. Ciasto na nasze babeczki jest tak łatwe i proste.
weź kokilki, jeśli masz metalowe, posmaruj je masłem. Pomoże Ci to później łatwiej wyjąć gotowy produkt. A jeśli papier (jak mój), to nie bądź skąpy, weź kilka kawałków foremek na jedną babeczkę – na pewno utrzymają kształt!
więc w foremkach musisz ułożyć ciasto nie więcej niż 2/3 objętości. Musimy zostawić miejsce, aby babeczki miały miejsce na" wzrost " podczas pieczenia.
gruszki kroimy w cienkie pół-warstwy i układamy na wierzchu ciasta, wkładam 3 talerze. Sam widzisz, ile masz średnicy form.
Rozgrzej piekarnik do 180C i włóż babeczki do pieczenia. Po 20-30 minutach sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem.
ostrożnie wyjmij babeczki, pozwól im lekko ostygnąć, a następnie posyp cukrem pudrem na wierzchu sitkiem.
te babeczki nigdy mnie nie zawiodły. Ciasto zawsze było świetne. A same babeczki są delikatne i"puszyste". Możesz oczywiście eksperymentować i robić z różnymi owocami: jabłkami, nektarynami. Nawet Dodaj do nich mak lub rodzynki lub możesz spróbować z orzechami.
takie babeczki dobrze podawać z herbatą i kawą. Są łatwe do wykonania, a jednocześnie są bardzo smaczne! Podaruj sobie i swoim bliskim pyszne wypieki. Są szczególnie dobre do zrobienia, gdy sezon gruszek i nie wiesz już, aby to z nimi wymyślić! Ale nawet zimą wystarczy kilka gruszek na całą porcję babeczek!
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy