Sernik Królewski z jabłkami, wanilią i twarogiem

najłatwiejszy i najszybszy przepis na sernik Królewski. Klasyczny sernik królewski z twarogiem i jabłkami, nazywany jest również ciastem sypkim lub tartym. Chociaż jak to nazywasz-najważniejsze jest to, że jest bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne!
TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 25 % 14 g
węglowodany 63 % 36 g
301 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zaczynamy robić ciasto od nadzienia. Bierzemy jabłka i kroimy je w małe kostki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj jajka do twarogu i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj cukier (1 szklanka) i wanilinę – mieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Nie krępuj się, że nadzienie okazuje się na pierwszy rzut oka płynne – dzięki temu ciasto będzie bardziej soczyste.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie bierzemy ciasto. Bierzemy masło i wysyłamy je z wyprzedzeniem do zamrażarki, a następnie pocieramy na grubej tarce. Zestalony olej jest znacznie łatwiejszy w obsłudze! Dodaj masło do mąki i zacznij mieszać wszystko razem rękami. Naszym zadaniem jest upewnienie się, że olej nie skleja się ze sobą. Następnie dodaj cukier (1 szklanka), sól i proszek do pieczenia. Znowu wszystko przeszkadzamy rękami. Struktura ciasta powinna wyglądać jak piasek-miękka i krucha.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Formę, w której upieczemy ciasto, dobrze posmaruj masłem, Rozgrzej piekarnik do 170C. Zaczynamy zbierać nasz sernik. Wlej nieco ponad połowę ciasta na spód formy i ubij.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie włóż połowę jabłek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I połóż twaróg na jabłkach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ponownie połóż warstwę jabłek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    A następnie wlej pozostałe ciasto na wierzch. Wyrównujemy go, a także lekko ugniatamy rękami. Sernik wkładamy do piekarnika na 40-45 minut. Upewnij się, że góra się nie pali, w tym celu możesz przykryć sernik folią.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy sernik się ugotuje, daj mu czas na ostygnięcie. Pokrój go na kawałki i podawaj z herbatą lub kawą. Delikatny, kruchy, a w środku soczysty, dzięki jabłkom i twarogowi, sernik spodoba się całej twojej rodzinie!

delikatny, kruchy, a wewnątrz soczysty, dzięki jabłkom i twarogowi, sernik spodoba się całej twojej rodzinie! Takie pyszne, zdrowe wypieki z twarogiem i jabłkami ozdobią każdy stół każdego dnia. Dla tych, którzy nie lubią słodkich wypieków, polecam nie wkładać cukru do ciasta. Smak tego nie zmieni się zbytnio, ale sernik okaże się bardziej dietetyczny.
Gotuj z miłością i smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy