skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zaczynamy robić ciasto od nadzienia. Bierzemy jabłka i kroimy je w małe kostki.
Krok 2:
Dodaj jajka do twarogu i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj cukier (1 szklanka) i wanilinę – mieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Nie krępuj się, że nadzienie okazuje się na pierwszy rzut oka płynne – dzięki temu ciasto będzie bardziej soczyste.
Krok 3:
Następnie bierzemy ciasto. Bierzemy masło i wysyłamy je z wyprzedzeniem do zamrażarki, a następnie pocieramy na grubej tarce. Zestalony olej jest znacznie łatwiejszy w obsłudze! Dodaj masło do mąki i zacznij mieszać wszystko razem rękami. Naszym zadaniem jest upewnienie się, że olej nie skleja się ze sobą. Następnie dodaj cukier (1 szklanka), sól i proszek do pieczenia. Znowu wszystko przeszkadzamy rękami. Struktura ciasta powinna wyglądać jak piasek-miękka i krucha.
Krok 4:
Formę, w której upieczemy ciasto, dobrze posmaruj masłem, Rozgrzej piekarnik do 170C. Zaczynamy zbierać nasz sernik. Wlej nieco ponad połowę ciasta na spód formy i ubij.
Krok 5:
Następnie włóż połowę jabłek.
Krok 6:
I połóż twaróg na jabłkach.
Krok 7:
Ponownie połóż warstwę jabłek.
Krok 8:
A następnie wlej pozostałe ciasto na wierzch. Wyrównujemy go, a także lekko ugniatamy rękami. Sernik wkładamy do piekarnika na 40-45 minut. Upewnij się, że góra się nie pali, w tym celu możesz przykryć sernik folią.
Krok 9:
Gdy sernik się ugotuje, daj mu czas na ostygnięcie. Pokrój go na kawałki i podawaj z herbatą lub kawą. Delikatny, kruchy, a w środku soczysty, dzięki jabłkom i twarogowi, sernik spodoba się całej twojej rodzinie!
delikatny, kruchy, a wewnątrz soczysty, dzięki jabłkom i twarogowi, sernik spodoba się całej twojej rodzinie! Takie pyszne, zdrowe wypieki z twarogiem i jabłkami ozdobią każdy stół każdego dnia. Dla tych, którzy nie lubią słodkich wypieków, polecam nie wkładać cukru do ciasta. Smak tego nie zmieni się zbytnio, ale sernik okaże się bardziej dietetyczny.
Gotuj z miłością i smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g