Fondant klasyczny

serwowanie deseru i smakowanie go jak w restauracji!!! Pyszny francuski deser czekoladowy, który ma chrupiącą skórkę czekoladową na zewnątrz i płynne nadzienie w środku, które po pokrojeniu wypływa z ciepłego wypieku.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 34 % 21 g
węglowodany 56 % 34 g
334 kcal
IG: 3 / 15 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zaczniemy przygotowywać francuski deser od najważniejszego-to wybór czekolady. Gorzka czekolada musi być wysokiej jakości, której zawartość kakao nie powinna być mniejsza niż 72% do 90%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Łamiemy czekoladę na małe kawałki, wkładamy je do pojemnika, w którym później ją utopimy. Kawałek masła zamienia się również w małe kawałki, krojąc je nożem. Dodaj do kawałków czekolady i wyślij pojemnik z zawartością, aby stopić składniki w łaźni parowej, ciągle je mieszając i doprowadzając do jednorodnej masy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbij jajka do osobnego pojemnika, dodaj cukier puder. Za pomocą miksera ubij jajka proszkiem, aż powstanie biała piana.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do masy jajeczno-cukrowej przesiej mąkę przez sito, dodaj proszek kakaowy (podobnie jak czekolada powinna być doskonałej jakości), proszek do pieczenia i trochę soli. Ponownie ubij wszystkie składniki mikserem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej ubitą masę do masła czekoladowego i dobrze wymieszaj drewnianą łyżką, aby masa stała się jednorodna.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Teraz przygotujemy formy, w których będą pieczone fondany. Aby to zrobić, bierzemy ramekiny i smarujemy je olejem. Następnie posyp je proszkiem kakaowym, wypełnij foremki 2/3 masą czekoladową. Możesz również użyć silosów, dzięki czemu łatwiej będzie wyjąć babeczki z formy. Ramekiny z masą czekoladową wysyłamy do rozgrzanego piekarnika na 5,5 minuty. Podczas pieczenia nigdy nie otwieraj piekarnika!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmujemy fondany z piekarnika i natychmiast podajemy je do stołu, wyjmując je z ceramicznej formy lub pozostawiając w ramekinach, zależy to od tego, która porcja jest bardziej lubiana lub od nastroju. Francuski deser podajemy z gałką lodów.

możesz udekorować deser posypując go proszkiem, listkiem mięty, świeże jagody, na przykład maliny lub czerwone porzeczki, wyglądają bardzo pięknie.
Fondan można jeść z dowolnymi lodami, ale moim zdaniem najlepiej pasuje do pistacji.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Lody lody - 227   kcal/100g
  • Lody kremowe - 165   kcal/100g
  • Lody "popsicle" kremowe - 183   kcal/100g
  • Lody waniliowe - 160   kcal/100g
  • Lody waniliowo-czekoladowe - 140   kcal/100g
  • Lody owocowe - 168   kcal/100g
  • Lody mleczne - 126   kcal/100g
  • Lody sufletowe - 116   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy