skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zaczniemy przygotowywać francuski deser od najważniejszego-to wybór czekolady. Gorzka czekolada musi być wysokiej jakości, której zawartość kakao nie powinna być mniejsza niż 72% do 90%.
Krok 2:
Łamiemy czekoladę na małe kawałki, wkładamy je do pojemnika, w którym później ją utopimy. Kawałek masła zamienia się również w małe kawałki, krojąc je nożem. Dodaj do kawałków czekolady i wyślij pojemnik z zawartością, aby stopić składniki w łaźni parowej, ciągle je mieszając i doprowadzając do jednorodnej masy.
Krok 3:
Wbij jajka do osobnego pojemnika, dodaj cukier puder. Za pomocą miksera ubij jajka proszkiem, aż powstanie biała piana.
Krok 4:
Do masy jajeczno-cukrowej przesiej mąkę przez sito, dodaj proszek kakaowy (podobnie jak czekolada powinna być doskonałej jakości), proszek do pieczenia i trochę soli. Ponownie ubij wszystkie składniki mikserem.
Krok 5:
Wlej ubitą masę do masła czekoladowego i dobrze wymieszaj drewnianą łyżką, aby masa stała się jednorodna.
Krok 6:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Teraz przygotujemy formy, w których będą pieczone fondany. Aby to zrobić, bierzemy ramekiny i smarujemy je olejem. Następnie posyp je proszkiem kakaowym, wypełnij foremki 2/3 masą czekoladową. Możesz również użyć silosów, dzięki czemu łatwiej będzie wyjąć babeczki z formy. Ramekiny z masą czekoladową wysyłamy do rozgrzanego piekarnika na 5,5 minuty. Podczas pieczenia nigdy nie otwieraj piekarnika!
Krok 7:
Wyjmujemy fondany z piekarnika i natychmiast podajemy je do stołu, wyjmując je z ceramicznej formy lub pozostawiając w ramekinach, zależy to od tego, która porcja jest bardziej lubiana lub od nastroju. Francuski deser podajemy z gałką lodów.
możesz udekorować deser posypując go proszkiem, listkiem mięty, świeże jagody, na przykład maliny lub czerwone porzeczki, wyglądają bardzo pięknie.
Fondan można jeść z dowolnymi lodami, ale moim zdaniem najlepiej pasuje do pistacji.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Lody lody - 227 kcal/100g
- Lody kremowe - 165 kcal/100g
- Lody "popsicle" kremowe - 183 kcal/100g
- Lody waniliowe - 160 kcal/100g
- Lody waniliowo-czekoladowe - 140 kcal/100g
- Lody owocowe - 168 kcal/100g
- Lody mleczne - 126 kcal/100g
- Lody sufletowe - 116 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g