Japońskie ciasto

najdelikatniejsze plasterki ciasta inspirowane Japonią! Zinterpretowałam słynne japońskie ciasto, przekształcając je z klasycznego biszkoptu w 2 plasterki ciasta. Składniki pozostały takie same jak proporcje, ale użyłem naczynia do pieczenia o średnicy 26 cm, a nie 15 cm.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 13 g
tłuszcze 50 % 29 g
węglowodany 28 % 16 g
312 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do gotowania potrzebujesz tylko 3 składników: białej czekolady, miękkiego sera twarogowego (najlepiej nadaje się ser Philadelphia) i jaj kurzych kategorii C1.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowujemy dzieloną formę do pieczenia o średnicy 26 cm, wewnątrz smarujemy formę olejem roślinnym, na dole układamy okrąg papieru do pieczenia równy średnicy formy, po bokach układamy szerokie paski papieru do pieczenia. Warto zwrócić szczególną uwagę na dzielony kształt. Musi być bardzo szczelny, aby woda z blachy do pieczenia nie dostała się do środka. Na wszelki wypadek formę z zewnątrz można owinąć folią.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zaczynamy pracować z białą czekoladą. Rozbijamy go na małe kawałki i przenosimy do wiadra. Wkładamy chochlę do łaźni wodnej i zaczynamy topić czekoladę, mieszając ją szpatułką. Powinieneś uzyskać jedną białą masę bez grudek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Usuń chochlę z łaźni wodnej i dodaj zmiękczony ser do rozpuszczonej czekolady, wymieszaj i odłóż chochlę na bok. Masa powinna nieco ostygnąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozbijamy jajka, oddzielając białka od żółtek. Miskę z wiewiórkami wkładamy do lodówki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż żółtka do schłodzonej masy w kadzi i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij schłodzone białka w bardzo mocną pianę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubite białka wprowadzamy do masy: najpierw Wprowadzamy 1/4 białek, delikatnie mieszamy, a następnie dodajemy pozostałe białka i również mieszamy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej powstałe ciasto do przygotowanej formy. Formę wkładamy do blachy do pieczenia, do której wlewamy ciepłą wodę. Najpierw pieczemy ciasto w temperaturze 170 ° C przez 15 minut, następnie obniżamy temperaturę na 10 minut i pieczemy przez kolejne 15 minut, po czym wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto w piekarniku na kolejne 15 minut. Wyjmij formę, pozwól jej ostygnąć, a następnie ostrożnie wyjmij ciasto z formy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe ciasto kroimy na 8 części i zbieramy dwa plasterki ciasta, składające się z 4 części. Ponieważ ciasto jest wilgotne, wszystkie cztery części trzymają się mocno i nie zsuwają się ze sobą. Posyp kawałki ciasta cukrem pudrem i udekoruj według własnego gustu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g

Podobne przepisy