skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do gotowania potrzebujesz tylko 3 składników: białej czekolady, miękkiego sera twarogowego (najlepiej nadaje się ser Philadelphia) i jaj kurzych kategorii C1.
Krok 2:
Przygotowujemy dzieloną formę do pieczenia o średnicy 26 cm, wewnątrz smarujemy formę olejem roślinnym, na dole układamy okrąg papieru do pieczenia równy średnicy formy, po bokach układamy szerokie paski papieru do pieczenia. Warto zwrócić szczególną uwagę na dzielony kształt. Musi być bardzo szczelny, aby woda z blachy do pieczenia nie dostała się do środka. Na wszelki wypadek formę z zewnątrz można owinąć folią.
Krok 3:
Zaczynamy pracować z białą czekoladą. Rozbijamy go na małe kawałki i przenosimy do wiadra. Wkładamy chochlę do łaźni wodnej i zaczynamy topić czekoladę, mieszając ją szpatułką. Powinieneś uzyskać jedną białą masę bez grudek.
Krok 4:
Usuń chochlę z łaźni wodnej i dodaj zmiękczony ser do rozpuszczonej czekolady, wymieszaj i odłóż chochlę na bok. Masa powinna nieco ostygnąć.
Krok 5:
Rozbijamy jajka, oddzielając białka od żółtek. Miskę z wiewiórkami wkładamy do lodówki.
Krok 6:
Włóż żółtka do schłodzonej masy w kadzi i wymieszaj.
Krok 7:
Ubij schłodzone białka w bardzo mocną pianę.
Krok 8:
Ubite białka wprowadzamy do masy: najpierw Wprowadzamy 1/4 białek, delikatnie mieszamy, a następnie dodajemy pozostałe białka i również mieszamy.
Krok 9:
Wlej powstałe ciasto do przygotowanej formy. Formę wkładamy do blachy do pieczenia, do której wlewamy ciepłą wodę. Najpierw pieczemy ciasto w temperaturze 170 ° C przez 15 minut, następnie obniżamy temperaturę na 10 minut i pieczemy przez kolejne 15 minut, po czym wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto w piekarniku na kolejne 15 minut. Wyjmij formę, pozwól jej ostygnąć, a następnie ostrożnie wyjmij ciasto z formy.
Krok 10:
Gotowe ciasto kroimy na 8 części i zbieramy dwa plasterki ciasta, składające się z 4 części. Ponieważ ciasto jest wilgotne, wszystkie cztery części trzymają się mocno i nie zsuwają się ze sobą. Posyp kawałki ciasta cukrem pudrem i udekoruj według własnego gustu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g