bułeczki Wesoła Rodzinka z ciasta drożdżowego z dżemem

bułeczki z różnymi dodatkami dla całej rodziny! Nauczyłem się tego przepisu od mojej babci, jako dziecko było to moje ulubione ciasto, a także z tego ciasta można zrobić donatsy w piekarniku, wystarczy zmienić kształt i polać lukrem
Aleksiej UfimcewAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 11 % 7 g
węglowodany 78 % 51 g
289 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Lekko podgrzej mleko, dodaj wanilinę i drożdże, dokładnie wymieszaj i pozostaw na 5 minut, aby drożdże się rozpuściły

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier, wymieszaj i odstaw na 10-15 minut, aż pojawią się bąbelki, gdy bąbelki pojawią się na powierzchni, więc drożdże są aktywowane

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wprowadź 2 jajka, olej i sól, dokładnie wymieszaj, aż będą gładkie. Zamiast oleju słonecznikowego możesz użyć masła

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę wymieszać

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie wymieszaj ciasto

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Uformuj ciasto w Kolobok, posmaruj olejem roślinnym, przykryj ręcznikiem lub folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu, aby rosnąć

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po około 1,5 godzinie, gdy ciasto wyrośnie, należy go ugniatać i pozostawić na kolejną godzinę

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto wyłożyć na deskę lub stół posypany mąką

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj nadzienie, wymieszaj dżem z mąką, podziel ciasto na porcje

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Uformuj paszteciki z nadzieniem

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posmaruj każdy placek masłem i włóż do naczynia do pieczenia

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gdy wszystkie placki zostaną ułożone w formie, ponownie przykryj ręcznikiem i ustaw na 20 minut, w międzyczasie rozgrzej piekarnik. Przed pieczeniem można posmarować mieszanką jednego żółtka z jedną łyżką wody, aby uzyskać bardziej złotą skórkę

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, 15-20 minut

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyjmij z piekarnika, posmaruj masłem i zawiń w ręcznik na 15-20 minut, aby wypocząć wypieki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ciasto jest gotowe

bułki według tego przepisu przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom, każda bułka ma nieprzewidywalne nadzienie, które w rzeczywistości jest główną cechą wyróżniającą przepis.
ten przepis jest łatwy do przygotowania, podstawą ciasta jest bardzo smaczne ciasto, które każdy może ugotować, a nadzienie ze słodyczy jest bardzo łatwe do owinięcia, ale jeśli lubisz nadzienie z dżemu, polecam dodać trochę mąki aby nadzienie nie wyciekło.
aby zrobić glazurę dla donatów, wystarczy stopić tabliczkę kulinarną lub tabliczkę czekolady rozpuszczoną z masłem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy