skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Lekko podgrzej mleko, dodaj wanilinę i drożdże, dokładnie wymieszaj i pozostaw na 5 minut, aby drożdże się rozpuściły
Krok 2:
Dodaj cukier, wymieszaj i odstaw na 10-15 minut, aż pojawią się bąbelki, gdy bąbelki pojawią się na powierzchni, więc drożdże są aktywowane
Krok 3:
Wprowadź 2 jajka, olej i sól, dokładnie wymieszaj, aż będą gładkie. Zamiast oleju słonecznikowego możesz użyć masła
Krok 4:
Dodaj mąkę wymieszać
Krok 5:
Dokładnie wymieszaj ciasto
Krok 6:
Uformuj ciasto w Kolobok, posmaruj olejem roślinnym, przykryj ręcznikiem lub folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu, aby rosnąć
Krok 7:
Po około 1,5 godzinie, gdy ciasto wyrośnie, należy go ugniatać i pozostawić na kolejną godzinę
Krok 8:
Ciasto wyłożyć na deskę lub stół posypany mąką
Krok 9:
Przygotuj nadzienie, wymieszaj dżem z mąką, podziel ciasto na porcje
Krok 10:
Uformuj paszteciki z nadzieniem
Krok 11:
Posmaruj każdy placek masłem i włóż do naczynia do pieczenia
Krok 12:
Gdy wszystkie placki zostaną ułożone w formie, ponownie przykryj ręcznikiem i ustaw na 20 minut, w międzyczasie rozgrzej piekarnik. Przed pieczeniem można posmarować mieszanką jednego żółtka z jedną łyżką wody, aby uzyskać bardziej złotą skórkę
Krok 13:
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, 15-20 minut
Krok 14:
Wyjmij z piekarnika, posmaruj masłem i zawiń w ręcznik na 15-20 minut, aby wypocząć wypieki.
Krok 15:
Ciasto jest gotowe
bułki według tego przepisu przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom, każda bułka ma nieprzewidywalne nadzienie, które w rzeczywistości jest główną cechą wyróżniającą przepis.
ten przepis jest łatwy do przygotowania, podstawą ciasta jest bardzo smaczne ciasto, które każdy może ugotować, a nadzienie ze słodyczy jest bardzo łatwe do owinięcia, ale jeśli lubisz nadzienie z dżemu, polecam dodać trochę mąki aby nadzienie nie wyciekło.
aby zrobić glazurę dla donatów, wystarczy stopić tabliczkę kulinarną lub tabliczkę czekolady rozpuszczoną z masłem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g