Ciasto Kryska

rozpieszczaj kochankę roku ciastem na jej cześć! Nadchodzący rok 2020 to Rok Szczura! I niech tylko ciasto-mysz będzie szara, a życie w nadchodzącym roku będzie jasne i bogate! A wszystkie wydarzenia przyniosą radość, szczęście i dobrobyt!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 44 % 22 g
węglowodany 46 % 23 g
317 kcal
IG: 13 / 4 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw przygotuj marchewki i orzechy na biszkopt. Surowe marchewki obrać, opłukać i zetrzeć na średniej tarce. Posiekaj trochę orzechów włoskich ostrym nożem. Nie ma potrzeby mielenia na mąkę, powinny być wyczuwalne w gotowym biszkopcie. Do marchewki dodaj skórkę pomarańczową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce do ubijania połącz jajka i cukier. Ubij je w puszystą masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj mąkę z sodą, olejem roślinnym i cynamonem do masy jajecznej. Zrób to ręcznie, za pomocą trzepaczki, aby zachować puszystość ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do ciasta dodaj startą marchewkę ze skórką i posiekane orzechy. Mieszaj ciasto, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej gotowe ciasto do naczynia do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut. Upieczony biszkopt doskonale sprężystuje po naciśnięciu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij gotowy biszkopt z piekarnika i uwolnij go z formy. Ostudzić całkowicie. Następnie zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki. Zwykle są to sprawy na noc. W tym czasie leży i można go łatwo pokroić na 2 ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przed złożeniem ciasta namoczyć ciasto syropem. Używam gęstego, karmelowego syropu. Ale możesz namoczyć Syrop z ananasów w puszkach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W przypadku kremu ubij śmietanę o zawartości tłuszczu 33-35% z cukrem pudrem. Wmieszaj twarożek do śmietany w temperaturze pokojowej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto biszkoptowe posmarować powstałym kremem i ułożyć pokrojone ananasy w puszkach.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj drugim ciastem i posmaruj wierzch i boki ciasta kremem. Włóż zebrane ciasto do lodówki na kilka godzin, aby było dobrze namoczone i zamrożone.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Aby uzyskać ostateczną dekorację ciasta, ubij śmietanę z cukrem pudrem na stabilne szczyty. Odłóż trochę białego kremu na uszy. Resztę pomaluj na szaro szarym barwnikiem spożywczym.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przy zamrożonym cieście odetnij boki i górę uszu, aby utworzyć pysk myszy. W okolicy uszu posmaruj białym kremem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie za pomocą worka do szprycowania wypełnionego kremem zaznacz uszy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Udekoruj ciasto ze wszystkich stron szarym kremem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Użyj rozpuszczonej czekolady, aby narysować oczy i wąsy. Nos może być wykonany z różowej czekolady lub różowego kremu (wtedy potrzebujesz kropli różowego barwnika). Szczury są gotowe na spotkanie w 2020 roku! Wesołych świat!

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Do kogo wylewka? Poczęstuj się! Miłego picia herbaty!

do przygotowania tego ciasta używa się formy 24 cm, jeśli konieczne jest wykonanie ciasta w 3 lub 4 warstwach, wówczas średnica formy musi być mniejsza.
gotowe ciasto okazuje się ważyć około 1,5 kg. a najlepsze jest to, że pokrojone kawałki można spróbować jeszcze przed świętami!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy