skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw przygotuj marchewki i orzechy na biszkopt. Surowe marchewki obrać, opłukać i zetrzeć na średniej tarce. Posiekaj trochę orzechów włoskich ostrym nożem. Nie ma potrzeby mielenia na mąkę, powinny być wyczuwalne w gotowym biszkopcie. Do marchewki dodaj skórkę pomarańczową.
Krok 2:
W misce do ubijania połącz jajka i cukier. Ubij je w puszystą masę.
Krok 3:
Następnie dodaj mąkę z sodą, olejem roślinnym i cynamonem do masy jajecznej. Zrób to ręcznie, za pomocą trzepaczki, aby zachować puszystość ciasta.
Krok 4:
Do ciasta dodaj startą marchewkę ze skórką i posiekane orzechy. Mieszaj ciasto, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Wlej gotowe ciasto do naczynia do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut. Upieczony biszkopt doskonale sprężystuje po naciśnięciu.
Krok 6:
Wyjmij gotowy biszkopt z piekarnika i uwolnij go z formy. Ostudzić całkowicie. Następnie zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki. Zwykle są to sprawy na noc. W tym czasie leży i można go łatwo pokroić na 2 ciasta.
Krok 7:
Przed złożeniem ciasta namoczyć ciasto syropem. Używam gęstego, karmelowego syropu. Ale możesz namoczyć Syrop z ananasów w puszkach.
Krok 8:
W przypadku kremu ubij śmietanę o zawartości tłuszczu 33-35% z cukrem pudrem. Wmieszaj twarożek do śmietany w temperaturze pokojowej.
Krok 9:
Ciasto biszkoptowe posmarować powstałym kremem i ułożyć pokrojone ananasy w puszkach.
Krok 10:
Przykryj drugim ciastem i posmaruj wierzch i boki ciasta kremem. Włóż zebrane ciasto do lodówki na kilka godzin, aby było dobrze namoczone i zamrożone.
Krok 11:
Aby uzyskać ostateczną dekorację ciasta, ubij śmietanę z cukrem pudrem na stabilne szczyty. Odłóż trochę białego kremu na uszy. Resztę pomaluj na szaro szarym barwnikiem spożywczym.
Krok 12:
Przy zamrożonym cieście odetnij boki i górę uszu, aby utworzyć pysk myszy. W okolicy uszu posmaruj białym kremem.
Krok 13:
Następnie za pomocą worka do szprycowania wypełnionego kremem zaznacz uszy.
Krok 14:
Udekoruj ciasto ze wszystkich stron szarym kremem.
Krok 15:
Użyj rozpuszczonej czekolady, aby narysować oczy i wąsy. Nos może być wykonany z różowej czekolady lub różowego kremu (wtedy potrzebujesz kropli różowego barwnika). Szczury są gotowe na spotkanie w 2020 roku! Wesołych świat!
Krok 16:
Do kogo wylewka? Poczęstuj się! Miłego picia herbaty!
do przygotowania tego ciasta używa się formy 24 cm, jeśli konieczne jest wykonanie ciasta w 3 lub 4 warstwach, wówczas średnica formy musi być mniejsza.
gotowe ciasto okazuje się ważyć około 1,5 kg. a najlepsze jest to, że pokrojone kawałki można spróbować jeszcze przed świętami!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g