skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Wlej sto pięćdziesiąt mililitrów mleka do miarki i wlej dziesięć gramów szybko działających drożdży.
Krok 2:

Dodaj dwie łyżki cukru do kubka.
Krok 3:

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w kubku trzepaczką.
Krok 4:

Odstawiamy kubek na piętnaście minut, aby aktywować drożdże.
Krok 5:

Po piętnastu minutach rozbij jedno jajko kurze do kubka.
Krok 6:

Dodaj pięćdziesiąt mililitrów ciepłej przegotowanej wody do kubka i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 7:

Przesiać na blacie pięćset pięćdziesiąt gramów mąki, pozostawiając pięćdziesiąt gramów do dalszego posypania.
Krok 8:

Dodaj do mąki niecałą łyżeczkę soli.
Krok 9:

Dodaj do mąki sto pięćdziesiąt gramów pokrojonego na kawałki i mrożonego masła, a następnie posiekaj je nożem, uważając, aby nie dotknąć rąk.
Krok 10:

Dodaj płynną bazę drożdżową do mąki z masłem w częściach.
Krok 11:

Wymieszaj rękami i zbierz ciasto w jedną dużą bryłę.
Krok 12:

Ugotowane ciasto francuskie rozprowadzamy w hermetycznie zamkniętym pojemniku lub plastikowej torbie i wkładamy do lodówki na dwie godziny.
Krok 13:

Po dwóch godzinach posyp stół odrobiną mąki i rozłóż na nim ciasto.
Krok 14:

Rozwałkuj ciasto wałkiem do warstwy o grubości centymetra.
Krok 15:

Wytnij dziesięć centymetrów kwadratów z ciasta rozwałkowanego.
Krok 16:

Rozwałkuj każdy przygotowany kwadrat ciasta na grubość trzech milimetrów.
Krok 17:

Rozłóż nadzienie z gotowanego skondensowanego mleka na każdym kwadracie ciasta i wykonaj cięcia nożem.
Krok 18:

Złóż ciasta z nadzieniem za pomocą dowolnej koperty.
Krok 19:

Złóż ciasta z nadzieniem za pomocą tuby.
Krok 20:

Kładziemy ptysie na blasze do pieczenia, a następnie przykrywamy ręcznikiem na piętnaście minut.
Krok 21:

Przygotowujemy płynną mieszaninę-lezon, rozbijamy jedno jajko kurze do miski i dobrze mieszamy.
Krok 22:

Dodaj trzydzieści mililitrów mleka do miski i dokładnie ubij trzepaczką.
Krok 23:

Po piętnastu minutach smarujemy dobrze podniesione ptysie gotowanym lezonem za pomocą pędzla.
Krok 24:

Posyp ptysie do smaku ziarnami sezamu i piecz przez piętnaście minut w piekarniku rozgrzanym do dwustu dwudziestu stopni.
Krok 25:

Ugotowane puszyste ptysie posyp cukrem pudrem do smaku.
Krok 26:

Rozłóż lekko schłodzone ptysie na talerzu i podawaj.
Krok 27:

Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i herbatą dla wszystkich!
ptysie cukrowe ze skondensowanym mlekiem-przepis na idealnie pyszne wypieki na herbatę na wakacje. Przygotowanie ciasta to żmudne i kosztowne zadanie. Oferujemy niedrogi analog-słodkie ptysie z ulubionym skondensowanym mlekiem wszystkich! Ten przepis jest prosty i niedrogi nawet dla niedoświadczonych gospodyń domowych. Pomoże szybko zorganizować pyszny deser i jednocześnie zaoszczędzić budżet rodziny. Ptysie cukrowe ze skondensowanym mlekiem to wypieki, które podbijają natychmiast i na zawsze.
przypomnij sobie smak beztroskiego i szczęśliwego dzieciństwa!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g


