ptysie cukrowe z gotowanym skondensowanym mlekiem

idealne i pyszne wypieki na wakacje! Wspaniały przepis na przygotowanie doskonałego deseru na świąteczny stół, który z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy swoim smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 18 % 12 g
węglowodany 69 % 45 g
313 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej sto pięćdziesiąt mililitrów mleka do miarki i wlej dziesięć gramów szybko działających drożdży.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj dwie łyżki cukru do kubka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w kubku trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odstawiamy kubek na piętnaście minut, aby aktywować drożdże.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po piętnastu minutach rozbij jedno jajko kurze do kubka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pięćdziesiąt mililitrów ciepłej przegotowanej wody do kubka i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiać na blacie pięćset pięćdziesiąt gramów mąki, pozostawiając pięćdziesiąt gramów do dalszego posypania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj do mąki niecałą łyżeczkę soli.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj do mąki sto pięćdziesiąt gramów pokrojonego na kawałki i mrożonego masła, a następnie posiekaj je nożem, uważając, aby nie dotknąć rąk.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj płynną bazę drożdżową do mąki z masłem w częściach.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj rękami i zbierz ciasto w jedną dużą bryłę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ugotowane ciasto francuskie rozprowadzamy w hermetycznie zamkniętym pojemniku lub plastikowej torbie i wkładamy do lodówki na dwie godziny.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po dwóch godzinach posyp stół odrobiną mąki i rozłóż na nim ciasto.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozwałkuj ciasto wałkiem do warstwy o grubości centymetra.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wytnij dziesięć centymetrów kwadratów z ciasta rozwałkowanego.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozwałkuj każdy przygotowany kwadrat ciasta na grubość trzech milimetrów.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż nadzienie z gotowanego skondensowanego mleka na każdym kwadracie ciasta i wykonaj cięcia nożem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Złóż ciasta z nadzieniem za pomocą dowolnej koperty.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Złóż ciasta z nadzieniem za pomocą tuby.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Kładziemy ptysie na blasze do pieczenia, a następnie przykrywamy ręcznikiem na piętnaście minut.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Przygotowujemy płynną mieszaninę-lezon, rozbijamy jedno jajko kurze do miski i dobrze mieszamy.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Dodaj trzydzieści mililitrów mleka do miski i dokładnie ubij trzepaczką.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Po piętnastu minutach smarujemy dobrze podniesione ptysie gotowanym lezonem za pomocą pędzla.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Posyp ptysie do smaku ziarnami sezamu i piecz przez piętnaście minut w piekarniku rozgrzanym do dwustu dwudziestu stopni.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Ugotowane puszyste ptysie posyp cukrem pudrem do smaku.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Rozłóż lekko schłodzone ptysie na talerzu i podawaj.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i herbatą dla wszystkich!

ptysie cukrowe ze skondensowanym mlekiem-przepis na idealnie pyszne wypieki na herbatę na wakacje. Przygotowanie ciasta to żmudne i kosztowne zadanie. Oferujemy niedrogi analog-słodkie ptysie z ulubionym skondensowanym mlekiem wszystkich! Ten przepis jest prosty i niedrogi nawet dla niedoświadczonych gospodyń domowych. Pomoże szybko zorganizować pyszny deser i jednocześnie zaoszczędzić budżet rodziny. Ptysie cukrowe ze skondensowanym mlekiem to wypieki, które podbijają natychmiast i na zawsze.
przypomnij sobie smak beztroskiego i szczęśliwego dzieciństwa!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy