bułki z serem kiełbasianym na suchych drożdżach

niesamowicie prosty przepis - i niesamowity wynik! Bardzo smaczne i rumiane bułeczki. Wyjątkowy, lekko wędzony, smak nadaje im ser kiełbasiany, a lekką pikantność-suszony czosnek. Bułki z serem kiełbasianym gotują się bardzo szybko i są spożywane jeszcze szybciej)
Olya-zolotceAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 13 g
tłuszcze 36 % 21 g
węglowodany 42 % 25 g
339 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

oryginalne bułeczki z bardzo prostym przygotowaniem! Jestem pewien, że z tymi dziećmi nie będziesz miał problemów, nawet jeśli jesteś z pieczeniem, a zwłaszcza z ciastem drożdżowym na "ty".
pyszne i jako niezależne danie, ale możesz też przygotować na ich podstawie różne kanapki. Wygodnie jest zabrać ze sobą na piknik lub w podróż. Kolejnym niezaprzeczalnym plusem tego przepisu jest jego budżet. Przygotowując takie niezwykłe bułeczki, na pewno zaskoczysz i zachwycisz swoich bliskich.
aby je przygotować, najpierw musisz uruchomić drożdże. Aby to zrobić, wymieszaj je w małym pojemniku z 2-3 łyżkami ciepłego mleka i cukrem, pozostaw na kilka minut.
W międzyczasie przesiej mąkę do miski, zetrzyj ser kiełbasiany na drobnej tarce, dodaj sól, suchy czosnek. Jeśli nie masz suchego czosnku, możesz użyć zwykłego. Drobno posiekaj lub wyciśnij przez prasę. Wystarczy jeden goździk.
następnie zmiel rękami mąkę z serem kiełbasianym na okruchy, dodaj pozostałe ciepłe mleko, olej roślinny, uruchomione drożdże. Zagnieść ciasto.
aby ciasto nie przyklejało się do rąk, posmaruj je olejem roślinnym. W razie potrzeby możesz dodać trochę więcej mąki. Ciasto nie powinno być lepkie. Powinien pozostawać w tyle za rękami, ale nadal być miękki.
Ciasto podzielić na 15 części, uformować małe bułeczki i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Pozostaw na około 1 godzinę, najlepiej w ciepłym miejscu.
następnie posmaruj bułki żółtkiem na złoty kolor, posyp sezamem. Sezam można zastąpić nasionami lub makiem.
piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut.
po upieczeniu bułki można posmarować masłem, przykryć ręcznikiem i pozostawić do ostygnięcia. Bułeczki są puszyste, miękkie i bardzo smaczne! A jaki zapach unosi się w całym mieszkaniu! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Ser kiełbasa - 268   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy