skład / składniki
metoda gotowania
przygotowujemy składniki. Potrzebujemy dwóch warstw ciasta francuskiego drożdżowego lub bez drożdży, cukru, odrobiny koniaku, cynamonu, orzechów włoskich, słodko-kwaśnych jabłek i jajka.
podczas rozmrażania ciasta można przygotować nadzienie. Oczyść orzechy włoskie. Zmiel je w blenderze, ale niezbyt drobno. Umyj jabłka. Obierz. Pokrój je w drobną kostkę. Przełóż na patelnię. Dodaj masło. Wymieszać. Umieść na kuchence. Na małym ogniu dusić jabłka do połowy ugotowane. Dodaj cukier, cynamon, skórkę. Trzymaj w ogniu przez kolejne 3-4 minuty, aż cukier się rozpuści. Ciągle mieszaj, aby się nie przypalić. Wlać koniak. Na koniec dodaj skrobię kukurydzianą. Ostatni raz wymieszaj. Odłóż masę na bok, pozwól jej ostygnąć. Zamiast orzechów możesz dodać rodzynki. Należy go umyć. Zalać gorącą wodą. Odstaw na 15-20 minut. Spuścić wodę. Osusz ręcznikami papierowymi. Dodaj do jabłek. Wymieszać.
rozwałkuj warstwy ciasta (grubość 3 mm). Wyciśnij koła szklanką.
połóż nadzienie jabłkowe na środku koła(1 łyżka stołowa). Posmaruj wolne krawędzie ciasta ubitym jajkiem. Na powierzchni drugiego koła wykonaj małe szczeliny nożem. Przykryj nim pierwsze koło z nadzieniem. Naciśnij palcem krawędzie ciasta. Możesz to zrobić za pomocą widelca, będzie piękniej. Uformuj w ten sposób wszystkie inne placki.
przykryj blachę do pieczenia pergaminem lub po prostu posmaruj spód kawałkiem masła. Ułóż produkty, pozostawiając między nimi miejsce. Wygodniej jest formować puste miejsca bezpośrednio na blasze do pieczenia.
osobno rozbij jajko w misce. Wlać łyżkę mleka. Mieszaj, aż będzie gładka. Za pomocą pędzla silikonowego nasmaruj powierzchnię naszych półfabrykatów mieszanką jajeczną. Oddzielnie wymieszaj cukier z cynamonem. Posyp paszteciki.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Piec około 30 minut. Kiedy wierzch pieczenia stanie się złoty, oznacza to, że jest gotowy!
paszteciki okazały się całkiem urocze. Zapach jest po prostu oszałamiający! Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g