ciasto francuskie z nadzieniem jabłkowym

pyszne i aromatyczne wypieki w pośpiechu! Kiedy trzeba szybko upiec coś na herbatę, paczka ciasta francuskiego w lodówce jest darem niebios. Ciasta francuskie z jabłkami to najprostszy przepis. Każdy początkujący może sobie z tym poradzić. Ciekawe wypełnienie i oryginalny sposób formowania produktów. Spróbuj!
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 32 % 15 g
węglowodany 62 % 29 g
267 kcal
IG: 21 / 41 / 38

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

przygotowujemy składniki. Potrzebujemy dwóch warstw ciasta francuskiego drożdżowego lub bez drożdży, cukru, odrobiny koniaku, cynamonu, orzechów włoskich, słodko-kwaśnych jabłek i jajka.
podczas rozmrażania ciasta można przygotować nadzienie. Oczyść orzechy włoskie. Zmiel je w blenderze, ale niezbyt drobno. Umyj jabłka. Obierz. Pokrój je w drobną kostkę. Przełóż na patelnię. Dodaj masło. Wymieszać. Umieść na kuchence. Na małym ogniu dusić jabłka do połowy ugotowane. Dodaj cukier, cynamon, skórkę. Trzymaj w ogniu przez kolejne 3-4 minuty, aż cukier się rozpuści. Ciągle mieszaj, aby się nie przypalić. Wlać koniak. Na koniec dodaj skrobię kukurydzianą. Ostatni raz wymieszaj. Odłóż masę na bok, pozwól jej ostygnąć. Zamiast orzechów możesz dodać rodzynki. Należy go umyć. Zalać gorącą wodą. Odstaw na 15-20 minut. Spuścić wodę. Osusz ręcznikami papierowymi. Dodaj do jabłek. Wymieszać.
rozwałkuj warstwy ciasta (grubość 3 mm). Wyciśnij koła szklanką.
połóż nadzienie jabłkowe na środku koła(1 łyżka stołowa). Posmaruj wolne krawędzie ciasta ubitym jajkiem. Na powierzchni drugiego koła wykonaj małe szczeliny nożem. Przykryj nim pierwsze koło z nadzieniem. Naciśnij palcem krawędzie ciasta. Możesz to zrobić za pomocą widelca, będzie piękniej. Uformuj w ten sposób wszystkie inne placki.
przykryj blachę do pieczenia pergaminem lub po prostu posmaruj spód kawałkiem masła. Ułóż produkty, pozostawiając między nimi miejsce. Wygodniej jest formować puste miejsca bezpośrednio na blasze do pieczenia.
osobno rozbij jajko w misce. Wlać łyżkę mleka. Mieszaj, aż będzie gładka. Za pomocą pędzla silikonowego nasmaruj powierzchnię naszych półfabrykatów mieszanką jajeczną. Oddzielnie wymieszaj cukier z cynamonem. Posyp paszteciki.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Piec około 30 minut. Kiedy wierzch pieczenia stanie się złoty, oznacza to, że jest gotowy!
paszteciki okazały się całkiem urocze. Zapach jest po prostu oszałamiający! Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy