ciasto zgniłe kikut z mchem i figurkami z mastyksu

głównym wyborem przepisu był pomysł w projekcie-Mech. Chciałem zrobić jasne i pyszne ciasto dla dziecka w wieku 2 lat. Przeglądając wiadomości na Instagramie, zobaczyłem znajome zdjęcie ciasta wykorzystującego mech w projekcie. I przypomniałem sobie, że od dawna chciałem wypróbować przepis na Zepsuty kikut. Wynik jest przed tobą!
bteAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 24 % 13 g
węglowodany 69 % 37 g
281 kcal
IG: 6 / 3 / 92

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Tak wygląda gotowy Mech. Opis jego przygotowania w ogólnym przepisie.

przygotowanie ciast na ciasto:
ubij jajka z cukrem.
dodaj dżem (mój wiśniowy) do ubitych jajek. Tam Wprowadzamy kefir,sodę. mieszać. Masa zaczyna bulgotać, zwiększa swoją objętość. Dodaj suszone owoce gotowane na parze i posiekane na kawałki. Mam migdały i rodzynki. Teraz wprowadzamy przesianą mąkę. Wszystko wymieszać. Ciasto okazuje się nieco grubsze niż naleśniki.
ciastka upiekłam w dzielonej formie o średnicy 22 cm, przykryłam spód papierem do pieczenia i posmarowałam boki masłem.
piec 2 ciasta w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
po upływie czasu piekarnik wyłączył się i po otwarciu drzwi pozwolił ciastom odpocząć. Więc nie spadną i pozostaną bujne.
po wyjęciu ciast z formy odciąłem z nich nieco bujną kopułę, którą następnie użyłem do okruchów wokół konopi.
każde ciasto kroimy na 2 części, okazuje się, że 4 ciasta. Podczas montażu ciasta nasączono wodą zmieszaną z dżemem.
podczas gdy ciasta stygną, robimy najciekawsze: gotujemy Mech!
rozbij jajko do miski, dodaj cukier i syrop inwertowany. Ubij mikserem na wysokich obrotach, aż będzie puszysty i zwiększy objętość. Następnie wprowadzamy 2-3 krople barwnika, mąki i proszku do pieczenia. Teraz delikatnie wymieszaj szpatułką od dołu do góry. Gotowa masa leniwie spływa z łopatki. Masę rozprowadzamy w plastikowych szklankach, wypełniając nie więcej niż 1/2 wysokości i wkładamy do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty przy 800 watów.
wyjmujemy szklanki, odwracamy do góry nogami, aby masa nie opaliła się, schładzamy.
połam schłodzony mech na kawałki.
przygotuj krem: ubij śmietanę z cukrem i dodaj mascarpone.
układając namoczone ciasta kremem, zbieramy ciasto.
pokrywamy ciasto resztkami kremu, ozdobiłem pierścienie na pniu czekoladą strzykawką.
podgrzej czekoladę z mlekiem przez 1 minutę.
przygotowujemy kikut przygotowaną czekoladą i mchem. Dodałem więcej figurek z mastyksu cukrowego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Suszone owoce - 250   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Syrop inwertowany - 400   kcal/100g

Podobne przepisy