skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Przygotuj kruche ciasto jako podstawę ciasta. W głębokiej misce włóż masło zmiękczone w temperaturze pokojowej, wbij jajko kurze, dodaj cukier i szczyptę waniliny.
Krok 2:
Mikserem, blenderem lub ręczną trzepaczką wymieszaj składniki, aż będą gładkie.
Krok 3:
Wlej przesianą mąkę pszenną połączoną z proszkiem do pieczenia do miski z płynem.
Krok 4:
Zagniataj elastyczne gładkie ciasto, nie możesz ugniatać ciasta kruchego przez długi czas, w przeciwnym razie stanie się twarde. Z ciasta zwijamy Kolobok, wkładamy do miski, zamykamy folią spożywczą i wysyłamy do lodówki na pół godziny.
Krok 5:
W międzyczasie przygotujemy składniki na krem i deser z owocami. Lepiej jest użyć miękkiego i naturalnego twarogu, włożyć go do miski, dodać szczyptę waniliny, cukru i łyżki śmietany. Za pomocą blendera lub widelca zmiel składniki, aż uzyskasz jednorodną konsystencję masy twarogowej. Wkładamy krem do lodówki podczas przygotowywania bazy.
Krok 6:
Moje owoce i jagody, jagody nie muszą być świeże, możesz użyć mrożonych, rozmrażając je. Pokrój czereśnie lub wiśnie na dwie części, usuń nasiona. Pokrój truskawki na cienkie talerze.
Krok 7:
Jabłka, jeśli ich skóra jest twarda, obierz, Wytnij torebkę nasienną, pokrój miąższ w cienkie plasterki, aby nie ciemniały, możesz skropić sokiem z cytryny.
Krok 8:
Wypoczęte ciasto wyjmujemy z lodówki, zwijamy w cienką warstwę o średnicy formy, mam formę o średnicy 16 cm, rozprowadzamy podstawę w wysmarowanej tłuszczem formie i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Krok 9:
Wyjmij gotowe ciasto, pozwól mu całkowicie ostygnąć.
Krok 10:
Rozłóż bazę ciasta kremem twarogowym.
Krok 11:
Rozłóż kawałki owoców i jagód na wierzchu, udekoruj listkami mięty. W razie potrzeby i smaku można posypać startą czekoladą i posiekanymi orzechami. Deser owocowy można natychmiast podać. Z pewnością spodoba się dzieciom, taki przysmak zajmie należne mu miejsce na świątecznym stole dla dzieci. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Czereśnia - 50 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rokitnik - 52 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g