deser z owocami i kremem twarogowym na tortilli

świetna alternatywa dla słodkich ciast na herbatę! Deser z owocami i jagodami na tortilli można przygotować z ciasta kruchego, francuskiego lub biszkoptowego, na kremową bazę można użyć śmietany, twarogu, twarogu lub innego odpowiedniego produktu, jagody i owoce można wziąć do smaku.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 27 % 12 g
węglowodany 61 % 27 g
227 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Przygotuj kruche ciasto jako podstawę ciasta. W głębokiej misce włóż masło zmiękczone w temperaturze pokojowej, wbij jajko kurze, dodaj cukier i szczyptę waniliny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mikserem, blenderem lub ręczną trzepaczką wymieszaj składniki, aż będą gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej przesianą mąkę pszenną połączoną z proszkiem do pieczenia do miski z płynem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagniataj elastyczne gładkie ciasto, nie możesz ugniatać ciasta kruchego przez długi czas, w przeciwnym razie stanie się twarde. Z ciasta zwijamy Kolobok, wkładamy do miski, zamykamy folią spożywczą i wysyłamy do lodówki na pół godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie przygotujemy składniki na krem i deser z owocami. Lepiej jest użyć miękkiego i naturalnego twarogu, włożyć go do miski, dodać szczyptę waniliny, cukru i łyżki śmietany. Za pomocą blendera lub widelca zmiel składniki, aż uzyskasz jednorodną konsystencję masy twarogowej. Wkładamy krem do lodówki podczas przygotowywania bazy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Moje owoce i jagody, jagody nie muszą być świeże, możesz użyć mrożonych, rozmrażając je. Pokrój czereśnie lub wiśnie na dwie części, usuń nasiona. Pokrój truskawki na cienkie talerze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jabłka, jeśli ich skóra jest twarda, obierz, Wytnij torebkę nasienną, pokrój miąższ w cienkie plasterki, aby nie ciemniały, możesz skropić sokiem z cytryny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wypoczęte ciasto wyjmujemy z lodówki, zwijamy w cienką warstwę o średnicy formy, mam formę o średnicy 16 cm, rozprowadzamy podstawę w wysmarowanej tłuszczem formie i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotowe ciasto, pozwól mu całkowicie ostygnąć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż bazę ciasta kremem twarogowym.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż kawałki owoców i jagód na wierzchu, udekoruj listkami mięty. W razie potrzeby i smaku można posypać startą czekoladą i posiekanymi orzechami. Deser owocowy można natychmiast podać. Z pewnością spodoba się dzieciom, taki przysmak zajmie należne mu miejsce na świątecznym stole dla dzieci. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Czereśnia - 50   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rokitnik - 52   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy