chude ciasto luzem

szarlotka jest pyszna i szybka w przygotowaniu! Prosty przepis na pyszne chude ciasto z jabłkami. Twoja rodzina poprosi o pieczenie go w kółko. W końcu jest bardzo smaczny i nie ciężki. Możesz zjeść go na śniadanie lub zjeść po obiedzie, gdy chcesz czegoś słodkiego.
AlenushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 29 % 12 g
węglowodany 66 % 27 g
224 kcal
IG: 44 / 30 / 26

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Przygotujemy wszystkie niezbędne składniki. Mamy mąkę, cukier, semolinę, jabłka, proszek do pieczenia, olej roślinny i cynamon.
2. Wymieszaj wszystkie suche składniki naszego przepisu w jednym pojemniku. Są to kasza manna, cukier, mąka, proszek do pieczenia i cynamon.
3. Weź blachę do pieczenia lub dowolną formę do pieczenia, włóż do niej pergamin, wlej trochę oleju roślinnego na pergamin i rozprowadź równomiernie na całej powierzchni.
4. Umyj jabłka, obierz je ze skóry i rdzenia. Następnie zetrzyj na grubej tarce.
5. Wlej jedną trzecią naszej suchej mieszanki na blachę do pieczenia i równomiernie rozprowadź na powierzchni.
6. Następnie połóż równomiernie połowę startego jabłka na tej mieszance.
7. Ponownie wlej równomiernie połowę pozostałej suchej mieszanki na jabłka.
8. Teraz ponownie rozłóż i równomiernie rozprowadź Pozostałe starte jabłka.
9. Na koniec wlej pozostałą suchą mieszaninę na jabłka, równomiernie rozprowadzając na całej powierzchni.
10. Delikatnie wlej powierzchnię ciasta olejem roślinnym.
11. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
gotowe ciasto można ozdobić według własnych upodobań. Możesz posypać orzechami, możesz posypać cukrem pudrem lub startą czekoladą.
do tego ciasta można również dodać mak, rodzynki lub inne suszone owoce do jabłek. Lub orzechy według własnego gustu. Zwłaszcza jeśli to ciasto stanie się stałym daniem w Twoim domu, możesz w jakiś sposób urozmaicić jego smak.
Wilgotność ciasta może być różna w zależności od ilości dodawanych jabłek.
ciasto jest dość dobrze upieczone i chrupiące. Zdarza się, że cukier nie ma czasu na rozpuszczenie, a następnie chrupie w cieście. Jeśli nie podoba Ci się ten efekt, możesz użyć cukru pudru zamiast zwykłego cukru.
jeśli chcesz bardziej satysfakcjonującego ciasta, zamiast oleju roślinnego możesz równomiernie natrzeć masło na wierzchu.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 298   kcal/100g

Podobne przepisy