biszkopt na białkach

Brak żółtek sprawia, że biszkopt jest biały w środku. Ten biszkopt jest również znany pod nazwami "anielski biszkopt" lub "jedzenie aniołów". W przeciwieństwie do innych rodzajów herbatników nie zawiera tłuszczu (oleju)i żółtek jaj. Ten biszkopt pochodzi z Ameryki, gdzie stał się bardzo popularny pod koniec XIX wieku.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 87 % 47 g
217 kcal
IG: 0 / 13 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować biszkopt na białkach, potrzebujemy: białek z jajek, cukru, mąki, soku z cytryny; cukier waniliowy i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę. Wymieszaj mąkę z 45 g cukru, cukrem waniliowym i solą. Wymieszaj suchą mieszaninę trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz białka z sokiem z cytryny. Ubij mikserem, aż pojawi się puszysta piana.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kontynuuj ubijanie, stopniowo dodając pozostały cukier.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Musisz ubić do średniej gęstości. Masa białkowa powinna być płynna, ale jeśli narysujesz masę łyżką, ślad z niej będzie się powoli zaciskał.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mieszankę mąki do ubitych białek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Szybko wymieszaj masę szpatułką od góry do dołu, uważając, aby białka się nie osiedliły. Gotowa masa powinna być elastyczna, ale bujna.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Naczynie do pieczenia skropić wodą. Włóż ciasto do formy i spłaszcz. Do biszkoptu użyłam metalowej formy z pierścieniem pośrodku. Zasadniczo można użyć formy bez otworu, zwłaszcza jeśli biszkopt będzie używany do ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piec anielski biszkopt przez około 30 minut w 175°C. gotowy biszkopt powinien być pokryty złotą skórką i zwiększyć objętość. Aby uzyskać różową powierzchnię, włączyłem górny grill na 3-4 minuty i powoli obróciłem formę, aby rumiana skorupa równomiernie pokryła biszkopt. Wyjmij formę z gotowym herbatnikiem z piekarnika i odwróć na ruszt. Pozostaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. W takim przypadku powierzchnia herbatnika nie powinna dotykać rusztu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij schłodzony biszkopt z formy i całkowicie ostudź.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W razie potrzeby możesz posypać biszkopt cukrem pudrem. Smacznego!

ten biszkopt okazuje się dość elastyczny, zwłaszcza jeśli leży owinięty folią spożywczą przez jeden dzień. Jeśli naciśniesz biszkopt palcami, będzie sprężynowy. Dlatego może być doskonałą bazą dla różnych ciast.
jednak biszkopt ma delikatną i przewiewną strukturę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy