skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować ten przepis, lepiej wziąć puzaninę. Umyj kawałek tłuszczu i osusz ręcznikami papierowymi. Obierz czosnek i pokrój w paski. W smalcu wykonaj nacięcia i nadziewaj smalec czosnkiem ze wszystkich stron.
Krok 2:
Przygotuj marynatę – aby to zrobić, wymieszaj musztardę z solą i przyprawą do smalcu w misce, wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Dobrze zetrzyj kawałek smalcu marynatą, zawiń go w folię i wyślij do marynowania w lodówce na co najmniej 12 godzin. Po marynowaniu, bez rozwijania kawałka smalcu, w tej samej folii wkładamy go do naczynia do pieczenia i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Krok 4:
Po określonym czasie zdejmij folię i piecz smalec przez kolejne 20 minut. Schłodzić tłuszcz w piekarniku, schłodzić tłuszcz wysłać do lodówki na 2 godziny. Gotowy tłuszcz kroimy i podajemy do stołu. Smalec okazuje się smaczny i delikatny, świetnie wygląda w kawałkach mięsa na świątecznym stole.
Krok 5:
Smalec pieczony w marynacie musztardowej jest gotowy! Smacznego!
korzyści ze smalcu dla organizmu są przedmiotem gorących dyskusji. Z jednej strony jest to produkt tłusty, a więc kaloryczny i ciężki dla naszego trawienia. Z drugiej strony salowi przypisuje się właściwości przeciwstarzeniowe i przeciwutleniające. Więc co z tego jest prawdą?Jakie korzystne właściwości ma smalec wieprzowy:
zwiększa odporność.
promuje utratę wagi.
obniża poziom złego cholesterolu.
zapobiega przedwczesnemu starzeniu się.
jest środkiem przeciwnowotworowym i żółciopędnym.
ale wszystko to pod warunkiem spożycia nie więcej niż 20-30 g produktu dziennie. Tłuszcz jest bardzo kaloryczny: 100 g zawiera 700-900 kcal. Nadużywanie produktu może prowadzić do otyłości i zapalenia trzustki. Zamiast obniżać poziom cholesterolu, tłuszcz spowoduje tworzenie się płytki nazębnej w naczyniach krwionośnych.Jedz smalec z czosnkiem, chrzanem, pieprzem lub musztardą. Ostre przyprawy sprzyjają szybkiemu wchłanianiu tłuszczów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawa Maggi - 59 kcal/100g