smalec pieczony w marynacie musztardowej

pyszny i zdrowy pieczony smalec w domu. Moja rodzina bardzo lubi smalec, a smalec pieczony w musztardowej marynacie to ulubiony przepis moich domowych. Można go włożyć do lodówki i pokroić jako zimną przekąskę, można go podawać prosto na gorąco z piekarnika.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 2 g
tłuszcze 97 % 85 g
węglowodany 1 % 1 g
767 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować ten przepis, lepiej wziąć puzaninę. Umyj kawałek tłuszczu i osusz ręcznikami papierowymi. Obierz czosnek i pokrój w paski. W smalcu wykonaj nacięcia i nadziewaj smalec czosnkiem ze wszystkich stron.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj marynatę – aby to zrobić, wymieszaj musztardę z solą i przyprawą do smalcu w misce, wszystko dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze zetrzyj kawałek smalcu marynatą, zawiń go w folię i wyślij do marynowania w lodówce na co najmniej 12 godzin. Po marynowaniu, bez rozwijania kawałka smalcu, w tej samej folii wkładamy go do naczynia do pieczenia i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po określonym czasie zdejmij folię i piecz smalec przez kolejne 20 minut. Schłodzić tłuszcz w piekarniku, schłodzić tłuszcz wysłać do lodówki na 2 godziny. Gotowy tłuszcz kroimy i podajemy do stołu. Smalec okazuje się smaczny i delikatny, świetnie wygląda w kawałkach mięsa na świątecznym stole.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smalec pieczony w marynacie musztardowej jest gotowy! Smacznego!

korzyści ze smalcu dla organizmu są przedmiotem gorących dyskusji. Z jednej strony jest to produkt tłusty, a więc kaloryczny i ciężki dla naszego trawienia. Z drugiej strony salowi przypisuje się właściwości przeciwstarzeniowe i przeciwutleniające. Więc co z tego jest prawdą?Jakie korzystne właściwości ma smalec wieprzowy:
zwiększa odporność.
promuje utratę wagi.
obniża poziom złego cholesterolu.
zapobiega przedwczesnemu starzeniu się.
jest środkiem przeciwnowotworowym i żółciopędnym.
ale wszystko to pod warunkiem spożycia nie więcej niż 20-30 g produktu dziennie. Tłuszcz jest bardzo kaloryczny: 100 g zawiera 700-900 kcal. Nadużywanie produktu może prowadzić do otyłości i zapalenia trzustki. Zamiast obniżać poziom cholesterolu, tłuszcz spowoduje tworzenie się płytki nazębnej w naczyniach krwionośnych.Jedz smalec z czosnkiem, chrzanem, pieprzem lub musztardą. Ostre przyprawy sprzyjają szybkiemu wchłanianiu tłuszczów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawa Maggi - 59   kcal/100g

Podobne przepisy