skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przesiej mąkę. Miód jest tłusty lub stopiony. Soda 8 g. lub 1. łyżeczka bez zjeżdżalni.
Krok 2:
Wszystko mieszam i wyrabiam jednorodne ciasto. To się uda. Przykryj ręcznikiem lub folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 4 dni. Wkładam do piekarnika (Wył)
Krok 3:
Oto takie ciasto po upływie czasu. Praktycznie się nie zmienia.
Krok 4:
Dobrze posyp mąką, podziel na 12 równych części. Ogólnie rzecz biorąc, waga ciasta wynosi 664 g.ciasto zrobię kwadratowe 22*22. I rozwałkowuję ciasta nieco grubsze niż na torcie & quot; Napoleon & quot;. Nie lubię cienkich. Ale dobrze rosną podczas pieczenia.
Krok 5:
Natychmiast rozwałkowuję na teflonowej macie, na której będę piec. Ciasta można przyciąć od razu do pożądanego rozmiaru, ale po upieczeniu już przycinam. Będę cięł zgodnie z szablonem z pergaminu. Nakłuwam widelcem przed pieczeniem i wysyłam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni, pieczę na złoty kolor. To około 3-5 minut. I żeby wszystko szło szybciej, podczas gdy jedno ciasto w piekarniku rozwałkowuję następne.
Krok 6:
Gdy ciasto ostygnie, bez problemu odsuwa się od maty teflonowej.
Krok 7:
Oto taki stos ciast.
Krok 8:
Rumiane, złote.
Krok 9:
Przyciąć do odpowiedniego rozmiaru. Jeśli ciasta nie zostaną rozwałkowane bardzo cienko i nie wyschną w piekarniku, zostaną przycięte bez problemów. Podczas pieczenia dobrze rosną.
Krok 10:
To liczba skrawków. Ale tym razem mi się nie przydały:)
Krok 11:
Ale możesz pokazać cięcie. Ciasta są bardzo lekkie, delikatne, porowate i przewiewne.
Krok 12:
Ciasta są gotowe, zróbmy krem. Mieszam śmietanę, skórkę, sok, cukier, wanilinę. Śliwki dodam osobno. Ogólnie rzecz biorąc, skórkę i sok z cytryny można zastąpić dowolnym cytrusem (limonka, pomarańcza, mandarynka). Będzie też bardzo smaczny.
Krok 13:
I na każde ciasto rozprowadzam 2 łyżki stołowe z dobrą śmietaną. Wyrównuję i rozprowadzam suszone śliwki. I tak dalej...
Krok 14:
Smaruję wierzch cienką warstwą kremu i wkładam do lodówki co najmniej godzinę na 2-3, a najlepiej na noc. Możesz natychmiast ozdobić okruchy ze skrawków. Ale miałem inny pomysł;) Waga ciasta 1,5 kg. Wysokość 6 cm.
Krok 15:
Gdy ciasto jest namoczone na wierzchu dobrą grubą warstwą, nałożyłem śmietanę. Przyciąłem krawędzie. Możesz zostawić ciasto, ale...
Krok 16:
Chciałem ciast.
Krok 17:
Ozdobiony domowymi plastrami miodu z białej czekolady...
Krok 18:
I można lecieć:)
Krok 19:
Tę delikatność można jeść ustami. Ciasto po prostu rozpływa się w ustach... Delikatny, przewiewny, wilgotny, umiarkowanie słodki z lekką kwaskowatością i aromatycznymi suszonymi śliwkami. Uwierz mi, to bardzo, bardzo, bardzo smaczne ciasto. Mam nadzieję, że przepis Ci się spodoba!!! Miłego nastroju dla wszystkich!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g