najdelikatniejszy miód ze skórką z cytryny 4 dni

ciasta bez masła i gotowania miodu, śmietana! Jest to najdelikatniejsze i najłatwiejsze do przygotowania ciasto "miód". Najważniejsze - nie zapomnij wcześniej zagnieść ciasta. Wilgotny, umiarkowanie słodki, z lekką cytrusową nutą i aromatycznymi suszonymi śliwkami.
Słodkie życieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 26 % 12 g
węglowodany 63 % 29 g
248 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przesiej mąkę. Miód jest tłusty lub stopiony. Soda 8 g. lub 1. łyżeczka bez zjeżdżalni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wszystko mieszam i wyrabiam jednorodne ciasto. To się uda. Przykryj ręcznikiem lub folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 4 dni. Wkładam do piekarnika (Wył)

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oto takie ciasto po upływie czasu. Praktycznie się nie zmienia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze posyp mąką, podziel na 12 równych części. Ogólnie rzecz biorąc, waga ciasta wynosi 664 g.ciasto zrobię kwadratowe 22*22. I rozwałkowuję ciasta nieco grubsze niż na torcie & quot; Napoleon & quot;. Nie lubię cienkich. Ale dobrze rosną podczas pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Natychmiast rozwałkowuję na teflonowej macie, na której będę piec. Ciasta można przyciąć od razu do pożądanego rozmiaru, ale po upieczeniu już przycinam. Będę cięł zgodnie z szablonem z pergaminu. Nakłuwam widelcem przed pieczeniem i wysyłam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni, pieczę na złoty kolor. To około 3-5 minut. I żeby wszystko szło szybciej, podczas gdy jedno ciasto w piekarniku rozwałkowuję następne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ciasto ostygnie, bez problemu odsuwa się od maty teflonowej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Oto taki stos ciast.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rumiane, złote.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przyciąć do odpowiedniego rozmiaru. Jeśli ciasta nie zostaną rozwałkowane bardzo cienko i nie wyschną w piekarniku, zostaną przycięte bez problemów. Podczas pieczenia dobrze rosną.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    To liczba skrawków. Ale tym razem mi się nie przydały:)

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ale możesz pokazać cięcie. Ciasta są bardzo lekkie, delikatne, porowate i przewiewne.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasta są gotowe, zróbmy krem. Mieszam śmietanę, skórkę, sok, cukier, wanilinę. Śliwki dodam osobno. Ogólnie rzecz biorąc, skórkę i sok z cytryny można zastąpić dowolnym cytrusem (limonka, pomarańcza, mandarynka). Będzie też bardzo smaczny.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    I na każde ciasto rozprowadzam 2 łyżki stołowe z dobrą śmietaną. Wyrównuję i rozprowadzam suszone śliwki. I tak dalej...

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smaruję wierzch cienką warstwą kremu i wkładam do lodówki co najmniej godzinę na 2-3, a najlepiej na noc. Możesz natychmiast ozdobić okruchy ze skrawków. Ale miałem inny pomysł;) Waga ciasta 1,5 kg. Wysokość 6 cm.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gdy ciasto jest namoczone na wierzchu dobrą grubą warstwą, nałożyłem śmietanę. Przyciąłem krawędzie. Możesz zostawić ciasto, ale...

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Chciałem ciast.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ozdobiony domowymi plastrami miodu z białej czekolady...

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    I można lecieć:)

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Tę delikatność można jeść ustami. Ciasto po prostu rozpływa się w ustach... Delikatny, przewiewny, wilgotny, umiarkowanie słodki z lekką kwaskowatością i aromatycznymi suszonymi śliwkami. Uwierz mi, to bardzo, bardzo, bardzo smaczne ciasto. Mam nadzieję, że przepis Ci się spodoba!!! Miłego nastroju dla wszystkich!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy