kotlety z indyka z kukurydzą pyszny sos

pyszny, zdrowy i niezwykły przepis na kotlety w piekarniku. Jednym z najprostszych i najsmaczniejszych dań są kotlety, a z mięsa z indyka są również dietetyczne. Kotlety są niezwykle miękkie i soczyste, a dzięki sosowi z pieczonej papryki nabierają zupełnie nowego wspaniałego smaku.
Ir_naAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 10 g
tłuszcze 27 % 6 g
węglowodany 27 % 6 g
117 kcal
IG: 29 / 71 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przed rozpoczęciem gotowania kotletów najpierw upiekłam paprykę w piekarniku nagrzanym do 200°. Papryka owinięta folią i pieczona do miękkości. Następnie włóż na kilka minut do rondla, szczelnie przykrywając pokrywką (aby lepiej usunąć skórkę). Podczas gdy pieprz ostygnie, zacząłem gotować kotlety.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Chleb wziął biały czerstwy, ponieważ nie jest tak kwaśny w wodzie jak świeży. Odciąłem grube skórki i połamałem na kawałki, a następnie namoczyłem w niewielkiej ilości zwykłej wody (miałem gotowaną). Możesz polać chleb mlekiem, to nada chlebowi kremowy smak, a następnie kotlety.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z fileta z indyka zrobiłem mięso mielone za pomocą blendera (maszynki do mięsa). Drobno posiekana zielona cebula. Połączyłem mięso mielone, jajko, kukurydzę bez soku, chleb wyciśnięty z wody i posiekaną zieloną cebulę. Wszystko posolone do smaku, pieprzem świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dobrze wymieszane.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zrobiłam małe kotlety i usmażyłam je lekko z obu stron w niewielkiej ilości oleju roślinnego, który wcześniej podgrzałam. Następnie przykryła folią i wysłała patelnię do piekarnika na 5-7 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gdy kotlety były w piekarniku, zacząłem robić SOS. Z papryki usunąłem nasiona i łodygę, zdjąłem skórę i pokroiłem ją w małe kostki. Cały czosnek obrany i drobno posiekany. Wycisnąłem sok z cytryny. Następnie połączyła słodką paprykę z koperkiem, posiekanym czosnkiem, wlała sok z cytryny, dodała sos pomidorowy, wszystko posoliła i wymieszała.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe jeszcze gorące kotlety polane gorącym sosem. Danie jest gotowe, możesz podać do stołu. Do dekoracji można posypać posiekaną zieloną cebulą i kukurydzą w puszkach.

mięso z indyka można zastąpić dowolnym innym mięsem i gotować według tego samego przepisu. Możesz dodać czosnek do mięsa mielonego, kotlety nabiorą zupełnie innego smaku.
możesz dodać ostre chili do sosu, będzie też bardzo smaczne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy