skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przed rozpoczęciem gotowania kotletów najpierw upiekłam paprykę w piekarniku nagrzanym do 200°. Papryka owinięta folią i pieczona do miękkości. Następnie włóż na kilka minut do rondla, szczelnie przykrywając pokrywką (aby lepiej usunąć skórkę). Podczas gdy pieprz ostygnie, zacząłem gotować kotlety.
Krok 2:
Chleb wziął biały czerstwy, ponieważ nie jest tak kwaśny w wodzie jak świeży. Odciąłem grube skórki i połamałem na kawałki, a następnie namoczyłem w niewielkiej ilości zwykłej wody (miałem gotowaną). Możesz polać chleb mlekiem, to nada chlebowi kremowy smak, a następnie kotlety.
Krok 3:
Z fileta z indyka zrobiłem mięso mielone za pomocą blendera (maszynki do mięsa). Drobno posiekana zielona cebula. Połączyłem mięso mielone, jajko, kukurydzę bez soku, chleb wyciśnięty z wody i posiekaną zieloną cebulę. Wszystko posolone do smaku, pieprzem świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dobrze wymieszane.
Krok 4:
Zrobiłam małe kotlety i usmażyłam je lekko z obu stron w niewielkiej ilości oleju roślinnego, który wcześniej podgrzałam. Następnie przykryła folią i wysłała patelnię do piekarnika na 5-7 minut.
Krok 5:
Podczas gdy kotlety były w piekarniku, zacząłem robić SOS. Z papryki usunąłem nasiona i łodygę, zdjąłem skórę i pokroiłem ją w małe kostki. Cały czosnek obrany i drobno posiekany. Wycisnąłem sok z cytryny. Następnie połączyła słodką paprykę z koperkiem, posiekanym czosnkiem, wlała sok z cytryny, dodała sos pomidorowy, wszystko posoliła i wymieszała.
Krok 6:
Gotowe jeszcze gorące kotlety polane gorącym sosem. Danie jest gotowe, możesz podać do stołu. Do dekoracji można posypać posiekaną zieloną cebulą i kukurydzą w puszkach.
mięso z indyka można zastąpić dowolnym innym mięsem i gotować według tego samego przepisu. Możesz dodać czosnek do mięsa mielonego, kotlety nabiorą zupełnie innego smaku.
możesz dodać ostre chili do sosu, będzie też bardzo smaczne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g