skład / składniki
metoda gotowania
1. Wymieszaj suche składniki w misce (sól, drożdże, cukier)
2. Dodaj jajko i ubijaj przez około 1 minutę
3. Podgrzej mleko do 40 * C i dodaj do masy (jeśli nie masz specjalnych urządzeń, prosta wskazówka: nieco cieplejsza niż temperatura ciała )
4. Przesiej mąkę i zagniataj ciasto. Będzie trochę przyklejony do rąk. Nie należy się tego bać, ponieważ dodanie oleju usunie ten efekt
5. Dodaj części oleju i dalej ugniataj ciasto. Im mocniej ugniatasz, tym bardziej puszyste jest ciasto )))
6. Tworzymy okrąg ciasta, dodajemy nadzienie. Pozostaw trochę nadzienia do dekoracji. Następnie ściskamy krawędzie i robimy piłkę. W ten sposób wypełnienie znajdzie się wewnątrz piłki
7.Rozwijamy naszą piłkę w okrąg o grubości 0,5-1 cm, możesz być nieco grubszy, najważniejsze jest, aby nadzienie nie wychodziło zbyt mocno. Powinien pozostać pod ciastem, więc tortilla wygląda estetycznie
8. Na środku umieszczamy szklankę i kroimy ciasto jak pizzę, pozostawiając środek nietknięty. W rezultacie ciasto do pizzy nabiera wyglądu kwiatu z płatkami. Na filmie oczywiście będzie wyraźniej))
9. Teraz weź te płatki 2 i przekręć je w przeciwnych kierunkach.
następnie na tym etapie możesz nasmarować powierzchnię żółtkiem. Więc ciasto będzie wyglądać jeszcze bardziej apetycznie
9. Na środku i na wierzchu pizzy rozprowadzamy pozostałe nadzienie
10 usuwamy do proofingu 30-40 min
11. Piec 20 min w 200 * C
P. S: Jeśli nie zostawisz ciasta na pizzy do proofingu, okaże się jak w klasycznej wersji pizzy. Dodaj sos i możesz wysłać go do pieczenia.
dla mnie ten przepis jest również nowy, ale! Jego główną wartością jest to, że ciasto na ciasto okazuje się nierealistycznie przewiewne, delikatne. Dlatego używam go do każdego wypieku: słodkiego, pikantnego. Upiekłam bułki przy użyciu tego przepisu i były to najbardziej miękkie i porowate bułeczki w moim kulinarnym życiu))
więc spróbuj, gotuj i ciesz się apetytem wszystkich )))
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kiełbasa z tłuszczem - 436 kcal/100g
- Kiełbasa wieprzowa - 274 kcal/100g
- Kiełbasa cielęca - 316 kcal/100g
- Suszone mięso - 264 kcal/100g
- Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265 kcal/100g
- Mortadella - 345 kcal/100g
- Kiełbasa osobna - 232 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa cielęca - 343 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g