ciasto biszkoptowe z kremem jagodowym

bajecznie rajski deser - sama doskonałość! Wspaniały przepis na przygotowanie przewiewnego i delikatnego ciasta biszkoptowego na każde święto, które z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy swoim doskonałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 28 % 14 g
węglowodany 58 % 29 g
239 kcal
IG: 14 / 3 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania ciasta biszkoptowego z kremem białkowym na świąteczny stół.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij pięć jaj kurzych do dużej miski i dodaj szczyptę soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka w misce mikserem elektrycznym na lekką pianę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W częściach dodaj dwieście trzydzieści gramów cukru do miski z jedną łyżeczką cukru waniliowego i ubij mikserem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kontynuuj dokładne ubijanie mikserem, aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie biała masa powietrza.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiać sto pięćdziesiąt gramów mąki i trzydzieści gramów kakao do wygodnego pojemnika.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj kakao z mąką przez sito do miski do masy jajecznej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż ciasto w formie i równomiernie rozprowadź.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przewijamy formę z ciastem, aby uniknąć pustych przestrzeni powietrznych i odstawiamy na około piętnaście minut. Wkładamy naczynie do pieczenia herbatników do piekarnika nagrzanego do stu siedemdziesięciu stopni na trzydzieści pięć minut, a następnie pozostawiamy formę na kolejne pięć minut w wyłączonym piekarniku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż dwieście gramów kwaśnej śmietany w małym rondlu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozbij jedno jajko kurze na patelnię ze śmietaną.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj do garnka siedemdziesiąt pięć gramów cukru, dwadzieścia dwa gramy skrobi i pół łyżeczki cukru waniliowego.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dokładnie wymieszaj trzepaczką, aż wszystkie składniki będą gładkie w rondlu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Włącz piec i umieszczając na nim patelnię z kwaśną śmietaną, stale mieszając krem na średnim ogniu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotowaną śmietanę rozprowadzamy w odpowiedniej misce.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przykryj krem celofanem i odstaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wyjmij ugotowany biszkopt z piekarnika po pięciu minutach i ostudź.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Pokrój schłodzony biszkopt na trzy identyczne części.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Włóż do odpowiedniego pojemnika i ubij sto gramów zmiękczonego masła mikserem.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Dodaj śmietanę w częściach do pojemnika na olej i kontynuuj ubijanie mikserem, a następnie przenieś powstały krem białkowy do miski.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Rozłóż jedną szklankę mrożonych jagód porzeczki na dwóch warstwach ciasta biszkoptowego do impregnacji.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Rozłóż jagody porzeczki na wierzchu i rozłóż warstwy przygotowanego kremu białkowego.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Rozłóż trzecią warstwę biszkoptu i równomiernie rozprowadź przygotowany krem na wierzchu szpatułką.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Napełnij torbę cukierniczą kremem białkowym i dowolnie udekoruj ciasto na wierzchu.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów!

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

pilnie spróbuj rajskiego deseru na herbatę! On jest samą doskonałością! Najsmaczniejsze ciasto biszkoptowe na każdą okazję! Ten przepis wypada korzystnie w porównaniu z wieloma innymi tym, że biszkopt jest zawsze bujny i pozostaje wysoki nawet następnego dnia. Łatwe do przygotowania ciasto po upieczeniu będzie nieważkie, przewiewne i bajecznie delikatne. Krem z sekretną niespodzianką zapomnienie jest nierealne! Nikt nie oprze się temu ciastu, więc zaraz po ugotowaniu musisz mieć czas na ukrycie go przed świętami!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy