skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania ciasta biszkoptowego z kremem białkowym na świąteczny stół.
Krok 2:
Rozbij pięć jaj kurzych do dużej miski i dodaj szczyptę soli.
Krok 3:
Ubij jajka w misce mikserem elektrycznym na lekką pianę.
Krok 4:
W częściach dodaj dwieście trzydzieści gramów cukru do miski z jedną łyżeczką cukru waniliowego i ubij mikserem.
Krok 5:
Kontynuuj dokładne ubijanie mikserem, aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie biała masa powietrza.
Krok 6:
Przesiać sto pięćdziesiąt gramów mąki i trzydzieści gramów kakao do wygodnego pojemnika.
Krok 7:
Dodaj kakao z mąką przez sito do miski do masy jajecznej.
Krok 8:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.
Krok 9:
Rozłóż ciasto w formie i równomiernie rozprowadź.
Krok 10:
Przewijamy formę z ciastem, aby uniknąć pustych przestrzeni powietrznych i odstawiamy na około piętnaście minut. Wkładamy naczynie do pieczenia herbatników do piekarnika nagrzanego do stu siedemdziesięciu stopni na trzydzieści pięć minut, a następnie pozostawiamy formę na kolejne pięć minut w wyłączonym piekarniku.
Krok 11:
Rozłóż dwieście gramów kwaśnej śmietany w małym rondlu.
Krok 12:
Rozbij jedno jajko kurze na patelnię ze śmietaną.
Krok 13:
Dodaj do garnka siedemdziesiąt pięć gramów cukru, dwadzieścia dwa gramy skrobi i pół łyżeczki cukru waniliowego.
Krok 14:
Dokładnie wymieszaj trzepaczką, aż wszystkie składniki będą gładkie w rondlu.
Krok 15:
Włącz piec i umieszczając na nim patelnię z kwaśną śmietaną, stale mieszając krem na średnim ogniu.
Krok 16:
Gotowaną śmietanę rozprowadzamy w odpowiedniej misce.
Krok 17:
Przykryj krem celofanem i odstaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Krok 18:
Wyjmij ugotowany biszkopt z piekarnika po pięciu minutach i ostudź.
Krok 19:
Pokrój schłodzony biszkopt na trzy identyczne części.
Krok 20:
Włóż do odpowiedniego pojemnika i ubij sto gramów zmiękczonego masła mikserem.
Krok 21:
Dodaj śmietanę w częściach do pojemnika na olej i kontynuuj ubijanie mikserem, a następnie przenieś powstały krem białkowy do miski.
Krok 22:
Rozłóż jedną szklankę mrożonych jagód porzeczki na dwóch warstwach ciasta biszkoptowego do impregnacji.
Krok 23:
Rozłóż jagody porzeczki na wierzchu i rozłóż warstwy przygotowanego kremu białkowego.
Krok 24:
Rozłóż trzecią warstwę biszkoptu i równomiernie rozprowadź przygotowany krem na wierzchu szpatułką.
Krok 25:
Napełnij torbę cukierniczą kremem białkowym i dowolnie udekoruj ciasto na wierzchu.
Krok 26:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów!
Krok 27:
Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!
pilnie spróbuj rajskiego deseru na herbatę! On jest samą doskonałością! Najsmaczniejsze ciasto biszkoptowe na każdą okazję! Ten przepis wypada korzystnie w porównaniu z wieloma innymi tym, że biszkopt jest zawsze bujny i pozostaje wysoki nawet następnego dnia. Łatwe do przygotowania ciasto po upieczeniu będzie nieważkie, przewiewne i bajecznie delikatne. Krem z sekretną niespodzianką zapomnienie jest nierealne! Nikt nie oprze się temu ciastu, więc zaraz po ugotowaniu musisz mieć czas na ukrycie go przed świętami!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g