skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować słodkie ciasto "minuta", przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami i dodajemy osiem gramów suchych szybko działających drożdży do pojemnika z czterystoma mililitrami kefiru lub sfermentowanego mleka.
Krok 2:
Wlej cztery łyżki cukru do pojemnika.
Krok 3:
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką i odstaw na piętnaście minut, aby aktywować drożdże.
Krok 4:
Rozbij jedno jajko kurze do dużej miski i dodaj szczyptę soli.
Krok 5:
Włóż pięćdziesiąt gramów zmiękczonego masła do miski.
Krok 6:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce trzepaczką.
Krok 7:
Połącz mieszając aktywowane drożdże w misce z mieszanką jajeczno-olejową i dodaj jedną łyżeczkę cukru waniliowego.
Krok 8:
Dobrze wymieszaj, aż wszystkie składniki będą gładkie w misce.
Krok 9:
Dodaj kawałki do miski do płynnej bazy ciasta sześćset gramów mąki.
Krok 10:
Dodając mąkę, wymieszaj wszystkie składniki w misce trzepaczką.
Krok 11:
Kontynuuj wyrabianie ciasta w misce rękami.
Krok 12:
Rozłóż ciasto na posypanym mąką stole, a następnie dokładnie ugniataj rękami i uformuj z niego grudkę.
Krok 13:
Nasmaruj dużą miskę olejem roślinnym, włóż do niej ciasto i odstaw na godzinę, przykrywając ręcznikiem.
Krok 14:
Pokrój dwa obrane jabłka średniej wielkości w drobną kostkę.
Krok 15:
Rozpuść trzydzieści gramów masła z jedną łyżką cukru na patelni rozgrzanej na kuchence i rozłóż pokrojone jabłka.
Krok 16:
Mieszając lekko usmaż jabłka na patelni, dodaj pół łyżeczki cynamonu i wymieszaj, aby usunąć do ostygnięcia.
Krok 17:
Rozłóż sześć łyżek dżemu według własnych upodobań w odpowiednim pojemniku i dodaj jedną łyżkę skrobi.
Krok 18:
Dobrze wymieszaj skrobię z dżemem.
Krok 19:
Włóż schłodzone jabłka do pojemnika z dżemem.
Krok 20:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w pojemniku, a aromatyczne nadzienie do ciasta jest gotowe.
Krok 21:
Po upływie czasu rozprowadzamy ciasto na posypanym mąką stole i dzielimy na dwie nieporównywalne części, z których mniejszą wkładamy do miski i przykrywamy ręcznikiem.
Krok 22:
Smarujemy formę olejem roślinnym, wkładamy do niej większość ciasta, które równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy ręcznikiem.
Krok 23:
Ugniatamy i wyciągamy drugi kawałek ciasta, po czym kroimy go w paski, które miażdżymy i wykonujemy na nich rodzaj krojenia w jodełkę.
Krok 24:
Po dwudziestu minutach włóż nadzienie do formy z ciastem i równomiernie rozprowadź.
Krok 25:
Rozłóż ozdoby pokrojone z ciasta na wierzchu nadzienia i przykryj ręcznikiem, aby rozłożyć się na pół godziny.
Krok 26:
Po trzydziestu minutach posmaruj dekoracje ciasta ubitym jajkiem kurzym. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do stu siedemdziesięciu stopni na trzydzieści minut, po czym pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na kolejne pięć minut.
Krok 27:
Ugotowane ciasto rozprowadzamy na talerzu i dajemy mu trochę czasu na ostygnięcie. Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i herbatą dla wszystkich!
delikatny puszysty - przepis na pieczenie herbaty! Zwiewne, aromatyczne i zaskakująco łatwe do zrobienia jest słodkie ciasto "minuta". Kiedy absolutnie nie ma czasu na pieczenie ciasta, ale naprawdę chcesz dostać pyszne ciasto na herbatę, ten niesamowicie prosty przepis pomoże! Przygotowanie zajmie kilka minut, ale przez kilka dni będziesz cieszyć się świeżym, domowym, bujnym, słodkim deserem na herbatę, wykonanym z niedrogich i niedrogich produktów. Na pewno stanie się Twoją marką, gwarantuje poprawę nastroju każdego, kto go spróbuje!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g