skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przesiej mąkę. Opiekaj orzechy. Waga kandyzowanych owoców i suszonych owoców jest wskazana namoczona. Sama zrobiłam kandyzowane owoce, jeśli jestem ciekawa, oto przepis https://1000.menu/cooking/35454-domashnie-cukaty-iz-apelsin. Jak namoczyć suszone owoce https://1000.menu/cooking/41070-suxofrukty-i-cukaty-v-sirope-dlya-vypechki Temperatura mleka. Drożdże instant. Masło, jajka. Przyprawy są dowolne.U mnie: cynamon, anyż, gałka muszkatołowa, goździki, kar
Krok 2:
Do mąki dodaję drożdże, cukier, jajka, mleko i wyrabiam ciasto przez około 10 minut. Nie dodawaj całej mąki na raz. Pozostaw 50 gramów i dodawaj stopniowo.
Krok 3:
Następnie w małych kawałkach masło i nadal wyrabiam przez kolejne 5 minut.
Krok 4:
Ciasto powinno być jednorodne, dobrze zagniecione. Lekko lepki. Nie zatykaj go mąką.
Krok 5:
Następnie przyprawy i dosłownie wymieszaj przez minutę. Następnie mieszam orzechy, suszone owoce i kandyzowane owoce.
Krok 6:
Zaokrąglam. Przykrywam ręcznikiem lub folią spożywczą i odkładam w ciepłe miejsce na 3 godziny. Zwykle wkładam do wyłączonego piekarnika z włączoną żarówką.
Krok 7:
To ciasto pasuje wystarczająco długo.
Krok 8:
Obminę. Jeśli będzie Przyklejony, lekko posyp mąką. Okazuje się bardzo delikatny, miękki. Rękami formuję prostokąt i zwijam rolkę.
Krok 9:
Kształtuję Bochenek.
Krok 10:
Ostrożnie przenoszę na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem (w moim przypadku Mata teflonowa). Aby chleb nie chodził po bokach podczas proofingu, naprawiam krawędzie za pomocą improwizowanych środków. Ogólnie można to ułatwić i upiec w formie z bokami.
Krok 11:
Przykrywam folią spożywczą, aby się nie zamarła i odkładam ponownie w ciepłe miejsce na 3 godziny.
Krok 12:
Gdy czas proofingu dobiegnie końca, rozgrzewam piekarnik do 170-180 stopni. Ponieważ ciasto drożdżowe bardzo lubi wilgoć, piec chleb Wola w wilgotnym piekarniku. Natychmiast wysyłam tam szklankę gorącej wody (na dole).
Krok 13:
Gdy chleb jest odpowiedni, wysyłam go do nagrzanego piekarnika bez smarowania. Piec do miękkości. Około 45-60 minut.
Krok 14:
Mój chleb był pieczony przez 45 minut.
Krok 15:
To takie dziecko wyszło na 1,5 kg:)
Krok 16:
Gdy jest jeszcze gorący, dobrze smaruję ze wszystkich stron masłem. I pozwól mi całkowicie ostygnąć. Zostawiłam na noc.
Krok 17:
Posyp dobrze cukrem pudrem i możesz wezwać wszystkich na herbatę.
Krok 18:
Słodki, pachnący i po prostu bardzo smaczny chleb okazał się.
Krok 19:
Ciasto maślane, ciężkie, wilgotne. Bardzo dobrze komponuje się z orzechami i suszonymi owocami. Korzenny. Umiarkowanie słodkie. Pamiętaj, aby włożyć sól do ciasta (8G!) Bardzo dobrze podkreśla smak.
Krok 20:
Taki kawałek tak z masłem, tak pod filiżanką kawy... Błogość!!!:)
Krok 21:
Smakuje jak włoskie ciasto panettone, ale nie tak delikatne. Dziękuję za poświęcenie mi czasu. Życzę wszystkim wspaniałego, świątecznego nastroju!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Suszone owoce - 250 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kandyzowane - 216 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g