maślana babeczka świąteczna

pachnący chleb z kandyzowanymi owocami, suszonymi owocami i orzechami. Bułka jest słodka, pikantna, smakuje bardzo podobnie do włoskiego ciasta panettone, tylko gotuje się znacznie łatwiej. Ciasto jest wilgotne, a dzięki przyprawom bardzo aromatyczne.
Słodkie życieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 21 % 13 g
węglowodany 67 % 42 g
311 kcal
IG: 5 / 14 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przesiej mąkę. Opiekaj orzechy. Waga kandyzowanych owoców i suszonych owoców jest wskazana namoczona. Sama zrobiłam kandyzowane owoce, jeśli jestem ciekawa, oto przepis https://1000.menu/cooking/35454-domashnie-cukaty-iz-apelsin. Jak namoczyć suszone owoce https://1000.menu/cooking/41070-suxofrukty-i-cukaty-v-sirope-dlya-vypechki Temperatura mleka. Drożdże instant. Masło, jajka. Przyprawy są dowolne.U mnie: cynamon, anyż, gałka muszkatołowa, goździki, kar

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do mąki dodaję drożdże, cukier, jajka, mleko i wyrabiam ciasto przez około 10 minut. Nie dodawaj całej mąki na raz. Pozostaw 50 gramów i dodawaj stopniowo.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie w małych kawałkach masło i nadal wyrabiam przez kolejne 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto powinno być jednorodne, dobrze zagniecione. Lekko lepki. Nie zatykaj go mąką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie przyprawy i dosłownie wymieszaj przez minutę. Następnie mieszam orzechy, suszone owoce i kandyzowane owoce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zaokrąglam. Przykrywam ręcznikiem lub folią spożywczą i odkładam w ciepłe miejsce na 3 godziny. Zwykle wkładam do wyłączonego piekarnika z włączoną żarówką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    To ciasto pasuje wystarczająco długo.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obminę. Jeśli będzie Przyklejony, lekko posyp mąką. Okazuje się bardzo delikatny, miękki. Rękami formuję prostokąt i zwijam rolkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kształtuję Bochenek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostrożnie przenoszę na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem (w moim przypadku Mata teflonowa). Aby chleb nie chodził po bokach podczas proofingu, naprawiam krawędzie za pomocą improwizowanych środków. Ogólnie można to ułatwić i upiec w formie z bokami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykrywam folią spożywczą, aby się nie zamarła i odkładam ponownie w ciepłe miejsce na 3 godziny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gdy czas proofingu dobiegnie końca, rozgrzewam piekarnik do 170-180 stopni. Ponieważ ciasto drożdżowe bardzo lubi wilgoć, piec chleb Wola w wilgotnym piekarniku. Natychmiast wysyłam tam szklankę gorącej wody (na dole).

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gdy chleb jest odpowiedni, wysyłam go do nagrzanego piekarnika bez smarowania. Piec do miękkości. Około 45-60 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Mój chleb był pieczony przez 45 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    To takie dziecko wyszło na 1,5 kg:)

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gdy jest jeszcze gorący, dobrze smaruję ze wszystkich stron masłem. I pozwól mi całkowicie ostygnąć. Zostawiłam na noc.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Posyp dobrze cukrem pudrem i możesz wezwać wszystkich na herbatę.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Słodki, pachnący i po prostu bardzo smaczny chleb okazał się.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ciasto maślane, ciężkie, wilgotne. Bardzo dobrze komponuje się z orzechami i suszonymi owocami. Korzenny. Umiarkowanie słodkie. Pamiętaj, aby włożyć sól do ciasta (8G!) Bardzo dobrze podkreśla smak.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Taki kawałek tak z masłem, tak pod filiżanką kawy... Błogość!!!:)

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Smakuje jak włoskie ciasto panettone, ale nie tak delikatne. Dziękuję za poświęcenie mi czasu. Życzę wszystkim wspaniałego, świątecznego nastroju!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Suszone owoce - 250   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy