skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Wlej dwieście pięćdziesiąt gramów semoliny do dużej miski.
Krok 2:

Dodaj dwieście pięćdziesiąt gramów mąki do miski.
Krok 3:

Do miski dodajemy również trochę soli, jedną łyżeczkę sody i jedną łyżeczkę cukru waniliowego.
Krok 4:

Dobrze wymieszaj wszystkie suche składniki w misce, aż będą gładkie.
Krok 5:

Wlej pięćset gramów kefiru do suchych składników do miski.
Krok 6:

Dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie.
Krok 7:

Wymieszaj jeszcze kilka razy wszystkie składniki w misce podczas procesu pęcznienia semoliny.
Krok 8:

Rozłóż sto gramów zmiękczonego masła w osobnej misce.
Krok 9:

Dodaj dwieście pięćdziesiąt gramów cukru do miski do masła i wymieszaj.
Krok 10:

Na zmianę rozbijamy dwa jaja kurze do miski i ubijamy mikserem, aż będą gładkie.
Krok 11:

Rozłóż przygotowaną mieszankę masła w dużej misce na semolinę.
Krok 12:

Dobrze wymieszaj mikserem wszystkie składniki w misce.
Krok 13:

Podziel powstałe ciasto na dwie części i wlej połowę do osobnej miski, a następnie dodaj do niej trzy łyżki proszku kakaowego.
Krok 14:

Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.
Krok 15:

Przykryj spód formy pergaminem i posmaruj wnętrze niewielką ilością oleju roślinnego.
Krok 16:

Ostrożnie rozłóż ciasto na środku formy, zaczynając od jasnego i naprzemiennie z ciemnym.
Krok 17:

Pieczemy ciasta w piekarniku w dwóch krokach, aby zachować rysunek, w temperaturze dwustu stopni, około dwudziestu pięciu minut każdy.
Krok 18:

Przebij wykałaczką w pierwszym cieście i dobrze posmaruj skondensowanym mlekiem do smaku, które można zastąpić śmietaną lub dżemem.
Krok 19:

Rozłóż drugie ciasto na pierwszym i posyp cukrem pudrem na wierzchu do smaku.
Krok 20:

Schłodzone ciasto, które da poczucie domowego komfortu, kroimy na porcje i podajemy do stołu.
Krok 21:

Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i herbatą dla wszystkich!
zdziwisz się, jak proste, łatwe, szybkie jest przygotowanie tego niesamowicie pysznego i bardzo pięknego ciasta z dostępnych produktów! Okazuje się idealnie delikatny i natychmiast rozpływa się w ustach. Kremowo-czekoladowy smak takich luksusowych wypieków jest lubiany przez wszystkich bez wyjątku, nawet kapryśne dzieci. Zaskocz ich i zachwyć tym niezwykłym deserem w paski!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g


