Oryginalne i delikatne ciasto z Manny Zebra

Prawdziwa kremowa czekolada! Świetny przepis na szybkie przygotowanie pachnącego ciasta z dostępnych produktów, który z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 76 % 44 g
266 kcal
IG: 5 / 26 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej dwieście pięćdziesiąt gramów semoliny do dużej miski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj dwieście pięćdziesiąt gramów mąki do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do miski dodajemy również trochę soli, jedną łyżeczkę sody i jedną łyżeczkę cukru waniliowego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze wymieszaj wszystkie suche składniki w misce, aż będą gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej pięćset gramów kefiru do suchych składników do miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj jeszcze kilka razy wszystkie składniki w misce podczas procesu pęcznienia semoliny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż sto gramów zmiękczonego masła w osobnej misce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj dwieście pięćdziesiąt gramów cukru do miski do masła i wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na zmianę rozbijamy dwa jaja kurze do miski i ubijamy mikserem, aż będą gładkie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż przygotowaną mieszankę masła w dużej misce na semolinę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dobrze wymieszaj mikserem wszystkie składniki w misce.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podziel powstałe ciasto na dwie części i wlej połowę do osobnej miski, a następnie dodaj do niej trzy łyżki proszku kakaowego.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykryj spód formy pergaminem i posmaruj wnętrze niewielką ilością oleju roślinnego.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ostrożnie rozłóż ciasto na środku formy, zaczynając od jasnego i naprzemiennie z ciemnym.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Pieczemy ciasta w piekarniku w dwóch krokach, aby zachować rysunek, w temperaturze dwustu stopni, około dwudziestu pięciu minut każdy.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Przebij wykałaczką w pierwszym cieście i dobrze posmaruj skondensowanym mlekiem do smaku, które można zastąpić śmietaną lub dżemem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozłóż drugie ciasto na pierwszym i posyp cukrem pudrem na wierzchu do smaku.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Schłodzone ciasto, które da poczucie domowego komfortu, kroimy na porcje i podajemy do stołu.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i herbatą dla wszystkich!

zdziwisz się, jak proste, łatwe, szybkie jest przygotowanie tego niesamowicie pysznego i bardzo pięknego ciasta z dostępnych produktów! Okazuje się idealnie delikatny i natychmiast rozpływa się w ustach. Kremowo-czekoladowy smak takich luksusowych wypieków jest lubiany przez wszystkich bez wyjątku, nawet kapryśne dzieci. Zaskocz ich i zachwyć tym niezwykłym deserem w paski!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy