skład / składniki
metoda gotowania
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
wlej mleko, wodę do rondla, dodaj cukier, sól, podgrzej na kuchence. Dodaj masło i podgrzewaj na kuchence, aż masło się rozpuści.Gdy olej się rozpuści, dodaj mąkę na raz i szybko mieszaj, zdejmij z ognia i mieszaj, aż mieszanina pozostanie w tyle za ścianami rondla. Dodajemy jajka po jednym na raz-dodajemy jedno, mieszamy, potem drugie i mieszamy. Jajka należy przyjmować w temperaturze pokojowej, aby nie było różnicy temperatur. Mieszanka powinna być miękka, elastyczna i błyszcząca, jeśli zrobiłeś wszystko dobrze, Trójkąt ciasta zwisnie z łopatki. Jeśli zauważysz, że mikstura nie jest taka sama, możesz dodać kolejną połowę jajka.
1\4 ciasto odłożyć na bok, resztę ciasta włożyć do torby cukierniczej, w której wykonujemy otwór nożyczkami o średnicy 1 centymetra. Kładziemy papier cukierniczy lub matę silikonową na blasze do pieczenia i sadzimy ciasto w postaci "muszli"z torby.Pieczemy w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 10 minut. Usuń gotowe półfabrykaty z blachy do pieczenia.
włóż odłożone 1/4 ciasta do torebki cukierniczej z otworem o średnicy 0,5 centymetra. Z niego wyłożyć z ciasta szyje łabędzi w postaci "dwójek", tak aby miały około 2,5 cm szerokości i -5 cm długości, pieczemy przez 7 minut w 180 stopniach.
przygotuj krem: ubij masło w mikserze na biało i stopniowo dodawaj cukier puder i mleko skondensowane, na koniec dodaj cukier waniliowy.Każdy inny krem do wyboru - na przykład bita śmietana, białko, karmel itp.
przeciąć"muszle" na pół nożyczkami-otrzymujemy ciało łabędzia ,górną część na pół-otrzymujemy dwa skrzydła. Nakładamy krem na dolną część, wkładamy go po bokach skrzydeł i na górze szyi. Posyp cukrem pudrem na wierzchu. Cudowny przysmak-gotowy! Jeśli coś nie jest do końca jasne, możesz obejrzeć krótki film.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g