Ciasteczka Jesienne

pyszna uczta pod kubkiem gorącego grzanego wina lub herbaty. Przepis na te pikantne ciasteczka jest idealny na spotkania w zimny jesienny wieczór przy filiżance herbaty lub jeszcze lepiej grzanego wina. W moim przypadku jest to świetna uczta na Sammine, a także na Yuletyde i na Mabon ciasteczka dobrze pasują do stołu.
Avery1414Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 36 % 27 g
węglowodany 54 % 41 g
400 kcal
IG: 7 / 51 / 41

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Masło wstępnie zmiękczyć do temperatury pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę, przyprawy, sól i sodę w osobnej misce. Zmiel płatki owsiane w blenderze lub mikserze. Tutaj do smaku, podoba mi się, gdy kończy się mąka owsiana, ktoś może zrobić bardziej granulowaną kompozycję.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij masło z cukrem, aż będzie kremowe. Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy (wanilina również działa jako zamiennik). Mieszaj, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W jednej dużej misce wymieszaj powyższe składniki, dodając suszoną żurawinę, płatki kokosowe, pestki dyni i krople czekolady. Jeśli coś ci się nie podoba, możesz wykluczyć dowolny składnik, zwiększając ilość dowolnego innego. Gotowe ciasto pozostawić w lodówce na 45 minut. Jeśli ciasto leży w nim dłużej niż 3 godziny, przed pieczeniem należy pozostawić je na 30 minut w temperaturze pokojowej. Nawiasem mówiąc, okres ważności takiego testu wynosi 4 dni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po schłodzeniu ciasto można rozwałkować lub odłamać od całkowitej masy 2 łyżeczki na ciastko i zwinąć w kulki. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Umieść kulki na blasze do pieczenia w odległości około 5 cm od siebie i lekko je dociśnij. Piec przez 13-14 minut w piekarniku nagrzanym do 350°C. Środek będzie wyglądał dość miękko.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij gotowe ciasteczka z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 5 minut. Podczas gdy ciasteczka są jeszcze ciepłe, na wierzch można wcisnąć kilka kropli czekolady.

przepis został wybrany i dostosowany do własnych upodobań i możliwości z jednej grupy Wiccan. Pomimo dużej liczby składników (a jest ich więcej), nie ma trudności z przygotowaniem tego pysznego ciasteczka.
najważniejsze, aby nie przesadzić z pestkami dyni w jego składzie, ponieważ ciasteczka są już bardzo chrupiące.
czas gotowania wynosi 15 minut. Przygotowanie zajmie około 1 godziny i 45 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suszone pestki dyni i dyni - 553   kcal/100g
  • Pestki dyni - 556   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy