kurczak z pigwą i suszonymi śliwkami

Zrób tego kurczaka raz i będziesz go ciągle gotować! Taki kurczak z pigwą i suszonymi śliwkami okazuje się bardzo smaczny, soczysty i piękny w prezentacji. Możesz go ugotować na świątecznym stole lub przytulnej rodzinnej kolacji.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 15 g
tłuszcze 41 % 15 g
węglowodany 19 % 7 g
214 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować kurczaka z pigwą i suszonymi śliwkami, potrzebujemy: części kurczaka (podudzia, uda, filety); duża pigwa; suszone śliwki; świeży rozmaryn; sos sojowy i przyprawy do kurczaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj kurczaka do wyschnięcia. Jeśli kurczak jest cały, podziel go na porcje. Umieść kurczaka w naczyniu do pieczenia. Przykryłem spód i ściany formy folią, aby sok z kurczaka nie przypalił się do formy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Skrop mięso sosem sojowym i posyp przyprawami do kurczaka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny do marynowania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pigwę na duże kawałki, usuwając nasiona.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż kawałki pigwy wokół kurczaka. Wypełnij pozostałe szczeliny między mięsem suszonymi śliwkami. Między pigwą a kurczakiem wbij frędzle rozmarynu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść kurczaka z pigwą i suszonymi śliwkami w podgrzanym do 180°C na około 1 godzinę, od czasu do czasu smarując kurczaka sokiem z dna formy. Przez pierwsze 30 minut możesz upiec kurczaka pod folią, aby pigwa się nie przypaliła. Następnie zdejmij folię i upiecz kurczaka, aż pojawi się złoty kolor. Smacznego!

ciągle spotykam to danie w przedświątecznych magazynach kulinarnych. I co roku zamierzam gotować wszystko, ale ten przepis jest ciągle przerywany innymi pomysłami. Ale w końcu dotarły mi ręce i do tego kurczaka. Co mogę powiedzieć: soczysty, pyszny i niesamowicie aromatyczny! Uwielbiam połączenie suszonych śliwek z mięsem, wydaje mi się idealne i nie ma znaczenia, czy to kurczak, wołowina czy wieprzowina. W tym samym naczyniu oprócz suszonych śliwek dodaje się słodkawą pigwę, która nadaje potrawie Południowe cierpkie akcenty. Cóż, rozmaryn idealnie wpasował się w to trio i dodał nie tyle smaku, co aromatu. Zapach tego dania rozprzestrzenił się na cały dom. Sąsiedzi pytali nawet: co ugotowałeś tak pysznie, co pachnie tak cudownie? Musiałem podzielić się przepisem.
ogólnie Możesz malować przez długi czas, ale lepiej gotować i smakować.
dla tych, którzy nie lubią pigwy: można ją zastąpić dużym słodko-kwaśnym jabłkiem.

soczysty kurczak pieczony z pachnącą pigwą, pachnącym rozmarynem i kwaśnymi śliwkami to idealne danie na każdą ucztę, czy to w dni powszednie, czy na święta. Koniecznie spróbuj tego dania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Pigwa - 40   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy