skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować kurczaka z pigwą i suszonymi śliwkami, potrzebujemy: części kurczaka (podudzia, uda, filety); duża pigwa; suszone śliwki; świeży rozmaryn; sos sojowy i przyprawy do kurczaka.
Krok 2:
Umyj kurczaka do wyschnięcia. Jeśli kurczak jest cały, podziel go na porcje. Umieść kurczaka w naczyniu do pieczenia. Przykryłem spód i ściany formy folią, aby sok z kurczaka nie przypalił się do formy.
Krok 3:
Skrop mięso sosem sojowym i posyp przyprawami do kurczaka.
Krok 4:
Wszystko dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny do marynowania.
Krok 5:
Pokrój pigwę na duże kawałki, usuwając nasiona.
Krok 6:
Ułóż kawałki pigwy wokół kurczaka. Wypełnij pozostałe szczeliny między mięsem suszonymi śliwkami. Między pigwą a kurczakiem wbij frędzle rozmarynu.
Krok 7:
Umieść kurczaka z pigwą i suszonymi śliwkami w podgrzanym do 180°C na około 1 godzinę, od czasu do czasu smarując kurczaka sokiem z dna formy. Przez pierwsze 30 minut możesz upiec kurczaka pod folią, aby pigwa się nie przypaliła. Następnie zdejmij folię i upiecz kurczaka, aż pojawi się złoty kolor. Smacznego!
ciągle spotykam to danie w przedświątecznych magazynach kulinarnych. I co roku zamierzam gotować wszystko, ale ten przepis jest ciągle przerywany innymi pomysłami. Ale w końcu dotarły mi ręce i do tego kurczaka. Co mogę powiedzieć: soczysty, pyszny i niesamowicie aromatyczny! Uwielbiam połączenie suszonych śliwek z mięsem, wydaje mi się idealne i nie ma znaczenia, czy to kurczak, wołowina czy wieprzowina. W tym samym naczyniu oprócz suszonych śliwek dodaje się słodkawą pigwę, która nadaje potrawie Południowe cierpkie akcenty. Cóż, rozmaryn idealnie wpasował się w to trio i dodał nie tyle smaku, co aromatu. Zapach tego dania rozprzestrzenił się na cały dom. Sąsiedzi pytali nawet: co ugotowałeś tak pysznie, co pachnie tak cudownie? Musiałem podzielić się przepisem.
ogólnie Możesz malować przez długi czas, ale lepiej gotować i smakować.
dla tych, którzy nie lubią pigwy: można ją zastąpić dużym słodko-kwaśnym jabłkiem.
soczysty kurczak pieczony z pachnącą pigwą, pachnącym rozmarynem i kwaśnymi śliwkami to idealne danie na każdą ucztę, czy to w dni powszednie, czy na święta. Koniecznie spróbuj tego dania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Pigwa - 40 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g