skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie ciasta rozpoczęło się od oddzielenia białek od żółtek. Następnie zetrzyj skórkę pomarańczową na drobnej tarce. Żółtka zmieszano z brązowym cukrem (150 g), świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym 260 ml (około 4 pomarańczy), cukrem waniliowym, skórką i bezwonnym olejem roślinnym i dokładnie ubito do uzyskania jednorodnej masy. Następnie mąkę przesiano do powstałej mieszanki proszkiem do pieczenia i mieszano do uzyskania jednorodnej masy.
Krok 2:
W osobnym pojemniku ubiłem białka ze szczyptą soli, aż uzyskasz gęstą masę powietrza, stopniowo dodawałem biały cukier i ubijałem, aż cukier granulowany się rozpuści.
Krok 3:
Do ciasta pomarańczowego dodano około jednej trzeciej mieszanki białkowej i mieszano do uzyskania gładkości. Następnie dodałem pozostałe białka i delikatnie wymieszałem, aż będą gładkie. Wlać powstałe ciasto do przygotowanego naczynia do pieczenia,wysmarowanego olejem. Nie przykryłem formy pergaminem, mam nieprzywierającą formę. Lekko wymieszane, aby uwolnić przypadkowe pęcherzyki powietrza.
Krok 4:
Umieściłem formę w piekarniku nagrzanym do 180° i pieczemy przez około 40-45 minut. Ale każdy piekarnik jest inny, więc musisz skupić się na swoim. Gotowość ciasta sprawdzano drewnianym szpikulcem, gdy wyszło suche i czyste-ciasto było gotowe. Rozpuściłem 72% czarnej czekolady w kuchence mikrofalowej i polałem schłodzone ciasto. Udekorowałem plasterkami pomarańczy i gałązkami rozmarynu na wierzchu.
Krok 5:
Mam nadzieję, że ci się spodoba. Smacznego i miłego dnia!
upiekłam ciasto w dzielonej formie na babeczkę, chciałam, żeby było trochę jak wieniec świąteczny, ale można też upiec w zwykłej formie. Nawiasem mówiąc, średnica mojej formy wynosi 28. Weź to pod uwagę podczas pieczenia. Ciasto okazuje się dość duże.
Polewałem ciasto rozpuszczoną ciemną czekoladą, ale możesz zrobić lukier na bazie cukru pudru i soku pomarańczowego, ciasto nabierze nieco innego smaku, ale dzięki temu stanie się nie mniej smaczne.
zaletą tego ciasta jest to, że nie ma w nim produktów mlecznych, więc osoby z nietolerancją laktozy mogą bezpiecznie jeść, nadaje się również do pieczenia w okresie nie ściśle postu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal / 100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g