babeczki sylwestrowe

pyszne babeczki waniliowe na świąteczny stół. Delikatne i pyszne babeczki waniliowe ozdobione kremem maślanym będą doskonałym deserem na świąteczny stół. Z tej ilości składników wychodzi 11 porcji.
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 35 % 24 g
węglowodany 57 % 39 g
382 kcal
IG: 3 / 3 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

babeczki:
miękkie masło ubić z cukrem około 2 min.
kontynuując ubijanie, dodaj jedno jajko, a następnie drugie.
stopniowo wprowadzaj przesianą mąkę z sodą, następnie dodaj cukier waniliowy i mleko, kontynuuj ubijanie, aż będzie gładkie.
wypełnij 2/3 foremek do muffinek. Piec w 170 C 22 min.

krem:
miękkie masło ubić na biało.
w małych porcjach wprowadź przesiany cukier puder.
na koniec dodaj mleko i ubij, aż będzie gładkie.
podziel krem, dodaj barwnik spożywczy, wymieszaj. Udekoruj babeczki.

Cupcake (dosłownie "Cupcake", znany również pod nazwą fairy cake — "fairy cake") to amerykańska nazwa babeczki. Małe ciasto (średnica 5-6 cm i waga 60-65 gr.), przeznaczony do spożycia przez jedną osobę, pieczony w cienkim papierze lub aluminiowym naczyniu do pieczenia. Często zawiera różnorodne elementy dekoracji cukierniczych.

pierwsze przepisy na babeczki zostały zapisane w książkach kucharskich w 1796 i 1828 roku. Składnikami są zwykle masło, cukier, jajka i mąka, chociaż istnieje kilka różnych przepisów. W krajach anglojęzycznych babeczki są często podawane na urodziny.

ogólnie babeczki są wykonane z tych samych składników, co duże ciasta: masła, cukru, jajek i mąki. Prawie każdy przepis na ciasto (biszkopt) można wykorzystać do pieczenia babeczek. Ciasto może być aromatyzowane lub może zawierać składniki takie jak rodzynki, jagody, orzechy lub chipsy czekoladowe. Ze względu na mały rozmiar babeczki są pieczone znacznie szybciej niż zwykłe ciasta francuskie.

babeczki mogą być pokryte lukrem lub innymi dekoracjami. Mogą być również wypełnione lukrem lub kremem cukierniczym. Przy wytwarzaniu niewielkiej liczby nadziewanych babeczek otwory w nich można wykonać łyżką lub nożem. W komercyjnych piekarniach nadzienie jest zwykle podawane za pomocą strzykawki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy