skład / składniki
metoda gotowania
babeczki:
miękkie masło ubić z cukrem około 2 min.
kontynuując ubijanie, dodaj jedno jajko, a następnie drugie.
stopniowo wprowadzaj przesianą mąkę z sodą, następnie dodaj cukier waniliowy i mleko, kontynuuj ubijanie, aż będzie gładkie.
wypełnij 2/3 foremek do muffinek. Piec w 170 C 22 min.
krem:
miękkie masło ubić na biało.
w małych porcjach wprowadź przesiany cukier puder.
na koniec dodaj mleko i ubij, aż będzie gładkie.
podziel krem, dodaj barwnik spożywczy, wymieszaj. Udekoruj babeczki.
Cupcake (dosłownie "Cupcake", znany również pod nazwą fairy cake — "fairy cake") to amerykańska nazwa babeczki. Małe ciasto (średnica 5-6 cm i waga 60-65 gr.), przeznaczony do spożycia przez jedną osobę, pieczony w cienkim papierze lub aluminiowym naczyniu do pieczenia. Często zawiera różnorodne elementy dekoracji cukierniczych.
pierwsze przepisy na babeczki zostały zapisane w książkach kucharskich w 1796 i 1828 roku. Składnikami są zwykle masło, cukier, jajka i mąka, chociaż istnieje kilka różnych przepisów. W krajach anglojęzycznych babeczki są często podawane na urodziny.
ogólnie babeczki są wykonane z tych samych składników, co duże ciasta: masła, cukru, jajek i mąki. Prawie każdy przepis na ciasto (biszkopt) można wykorzystać do pieczenia babeczek. Ciasto może być aromatyzowane lub może zawierać składniki takie jak rodzynki, jagody, orzechy lub chipsy czekoladowe. Ze względu na mały rozmiar babeczki są pieczone znacznie szybciej niż zwykłe ciasta francuskie.
babeczki mogą być pokryte lukrem lub innymi dekoracjami. Mogą być również wypełnione lukrem lub kremem cukierniczym. Przy wytwarzaniu niewielkiej liczby nadziewanych babeczek otwory w nich można wykonać łyżką lub nożem. W komercyjnych piekarniach nadzienie jest zwykle podawane za pomocą strzykawki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g