Włoska ciabatta na drożdżach

włoskie puszyste tortille ciabatta i lubimy! Gotuj pyszne! Kuchenka. Ciabatta powinna być bardzo porowata i mieć dobrą chrupiącą skórkę. Bajkowy chleb, co jeszcze powiedzieć.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 11 % 5 g
węglowodany 76 % 34 g
203 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól, cukier i suche zioła do mąki. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W ciepłej wodzie rozcieńczyć drożdże.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj wodę do mąki i zagniataj ciasto. Okazuje się dość płynny. Zagnieść masło do ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś ciasto do wygodnej miski, dokręć folią i pozostaw na 2 godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto wystarczy raz na dwa. Jeśli jest ci zimno, pozwól mu stać dłużej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obficie posyp mąką blachę do pieczenia lub pergamin i ułóż ciasto. Posyp zarówno wierzch, jak i wygładź. Pozwól podejść pod ręcznikiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podziel tortillę na porcje szpatułką. Na środku każdej ciabatty zrób wgłębienie, aby ciasto było lepiej upieczone.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz w temperaturze 250 stopni przez około pół godziny (są to przybliżone liczby - skup się na piekarniku!)

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Oto piękno, które każdy otrzyma dzięki temu przepisowi.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy