skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Przesiej mąkę.
Krok 3:
Dodaj sól, cukier i suche zioła do mąki. Wymieszać.
Krok 4:
W ciepłej wodzie rozcieńczyć drożdże.
Krok 5:
Dodaj wodę do mąki i zagniataj ciasto. Okazuje się dość płynny. Zagnieść masło do ciasta.
Krok 6:
Przenieś ciasto do wygodnej miski, dokręć folią i pozostaw na 2 godziny.
Krok 7:
Ciasto wystarczy raz na dwa. Jeśli jest ci zimno, pozwól mu stać dłużej.
Krok 8:
Obficie posyp mąką blachę do pieczenia lub pergamin i ułóż ciasto. Posyp zarówno wierzch, jak i wygładź. Pozwól podejść pod ręcznikiem.
Krok 9:
Podziel tortillę na porcje szpatułką. Na środku każdej ciabatty zrób wgłębienie, aby ciasto było lepiej upieczone.
Krok 10:
Piecz w temperaturze 250 stopni przez około pół godziny (są to przybliżone liczby - skup się na piekarniku!)
Krok 11:
Oto piękno, które każdy otrzyma dzięki temu przepisowi.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g