skład / składniki
metoda gotowania
najdelikatniejsze ciasto na śmietanie, które podbije Twoich bliskich swoim niezapomnianym smakiem. Ciasta są bardzo wilgotne, z ażurowym wzorem na kroju! Ciasta pokrywam lukrem, który nie kruszy się i nie przykleja do rąk i dekoruję gofrowymi kwiatami! Z takiej liczby składników uzyskuje się 2 ciasta o wadze 700 gramów i jedno ciasto o wadze około 400 gramów.
składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową!
1. Ciepłą śmietanę (mam 20 % ) wlej do pojemnika, dodaj do niej cukier, drożdże i mąkę. Mieszaj, aż będzie gładka i przykryta folią, Usuń w ciepłe miejsce na półtorej godziny.
2. Dodaj jajka, cukier waniliowy, kardamon, sól do żółtek. Ubij mikserem, aż się powiększy, dodaj cukier i kontynuuj ubijanie, aż będzie puszysta piana.
3. Wlej ubitą masę do odpowiedniego ciasta i wymieszaj, dodaj miękkie masło, a także wymieszaj. Następnie wlej mąkę i zagnieść ciasto. Ugniataj ciasto przez 10-15 minut, powinno przestać pękać. Ciasto powinno stać się elastyczne.
4. Przenieś ciasto do wysmarowanego olejem pojemnika, przykryj folią i umieść w ciepłym miejscu na półtorej godziny.
5. Suszone owoce zalać gorącą wodą, pozostawić do spęcznienia. Następnie spuść wodę i wysusz.
6. Dodaj suszone owoce do ciasta i wymieszaj.
7. Włóż ciasto do natłuszczonych foremek, wypełnij foremki do połowy. Przykryj folią i umieść w ciepłym miejscu na kolejną godzinę.
8. Piecz ciasta w 180 stopniach przez około 40 minut. Jeśli Góra się pali - przykryj folią. Gotowość do sprawdzenia szpikulcem.
9. Żelatynę zalać wodą i pozostawić do spęcznienia.
10. Wlej cukier puder do rondla i dodaj wodę. Doprowadzić do wrzenia i wyjąć z pieca, dodać spęcznioną żelatynę i ubić mikserem, aż zgęstnieje. Z tym lukrem trzeba bardzo szybko pracować, ponieważ bardzo szybko twardnieje. Jeśli jest dużo glazury, musisz umieścić pojemnik z nim w łaźni wodnej, aby mieć czas na pokrycie wszystkich ciast wielkanocnych.
11. Przykryj lukrem ciasta i udekoruj. Udekorowałem jadalnymi kwiatami gofrowymi.
smacznego ! Gotuj z przyjemnością !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g