kremowe ciasto o smaku waniliowym

bardzo delikatne i wilgotne ciasta ! Długo zachowują świeżość. Najdelikatniejsze ciasto na śmietanie, które podbije Twoich bliskich swoim niezapomnianym smakiem. Ciasta są bardzo delikatne, wilgotne i smaczne ! Długo pozostają świeże !
KonfeterraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 19 % 13 g
węglowodany 70 % 47 g
345 kcal
IG: 2 / 9 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h

najdelikatniejsze ciasto na śmietanie, które podbije Twoich bliskich swoim niezapomnianym smakiem. Ciasta są bardzo wilgotne, z ażurowym wzorem na kroju! Ciasta pokrywam lukrem, który nie kruszy się i nie przykleja do rąk i dekoruję gofrowymi kwiatami! Z takiej liczby składników uzyskuje się 2 ciasta o wadze 700 gramów i jedno ciasto o wadze około 400 gramów.
składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową!

1. Ciepłą śmietanę (mam 20 % ) wlej do pojemnika, dodaj do niej cukier, drożdże i mąkę. Mieszaj, aż będzie gładka i przykryta folią, Usuń w ciepłe miejsce na półtorej godziny.

2. Dodaj jajka, cukier waniliowy, kardamon, sól do żółtek. Ubij mikserem, aż się powiększy, dodaj cukier i kontynuuj ubijanie, aż będzie puszysta piana.

3. Wlej ubitą masę do odpowiedniego ciasta i wymieszaj, dodaj miękkie masło, a także wymieszaj. Następnie wlej mąkę i zagnieść ciasto. Ugniataj ciasto przez 10-15 minut, powinno przestać pękać. Ciasto powinno stać się elastyczne.

4. Przenieś ciasto do wysmarowanego olejem pojemnika, przykryj folią i umieść w ciepłym miejscu na półtorej godziny.

5. Suszone owoce zalać gorącą wodą, pozostawić do spęcznienia. Następnie spuść wodę i wysusz.

6. Dodaj suszone owoce do ciasta i wymieszaj.

7. Włóż ciasto do natłuszczonych foremek, wypełnij foremki do połowy. Przykryj folią i umieść w ciepłym miejscu na kolejną godzinę.

8. Piecz ciasta w 180 stopniach przez około 40 minut. Jeśli Góra się pali - przykryj folią. Gotowość do sprawdzenia szpikulcem.

9. Żelatynę zalać wodą i pozostawić do spęcznienia.

10. Wlej cukier puder do rondla i dodaj wodę. Doprowadzić do wrzenia i wyjąć z pieca, dodać spęcznioną żelatynę i ubić mikserem, aż zgęstnieje. Z tym lukrem trzeba bardzo szybko pracować, ponieważ bardzo szybko twardnieje. Jeśli jest dużo glazury, musisz umieścić pojemnik z nim w łaźni wodnej, aby mieć czas na pokrycie wszystkich ciast wielkanocnych.

11. Przykryj lukrem ciasta i udekoruj. Udekorowałem jadalnymi kwiatami gofrowymi.

smacznego ! Gotuj z przyjemnością !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy