skład / składniki
metoda gotowania
wszyscy wiedzą, że Turcja słynie z wypieków, ci, którzy tam byli, próbowali znanych bujnych bułek achma, które są sprzedawane na każdym kroku, w każdej kawiarni ! Istnieje wiele przepisów na te Tureckie bułeczki, zwracam uwagę na jeden z najprostszych przepisów na bułeczki bez nadzienia do herbaty. Achma okazuje się bujna, umiarkowanie słodka (dla słodyczy achma wcale nie wydaje się słodka! ), takie bułeczki są idealne na śniadanie z dżemem, miodem lub masłem. To Tureckie ciasto zawsze przychodzi do stołu ! W razie potrzeby bułki można zrobić z nadzieniem serowym, będą bardzo podobne do chaczapuri ), z twarogiem , z oliwkami i wszystkim ! Do robienia bułek potrzebne są najprostsze produkty !
1. Wlej ciepłe ( nie gorące ) mleko i ciepłą wodę do pojemnika, dodaj cukier, sól, drożdże. Wymieszaj, wlej bezwonny olej roślinny i dodaj białko jaja (odłóż żółtko na bok, a następnie przykryj bułki ).
2. Dodaj mąkę w częściach i zagniataj ciasto. Mąka może potrzebować trochę więcej lub mniej, ciasto powinno być bardzo miękkie i delikatne, ciasto powinno trochę przylegać do rąk, musisz ugniatać przez 10 minut. Włóż ciasto do wysmarowanego olejem pojemnika i przykryj folią, włóż do ciepłego miejsca na półtorej godziny. Jako ciepłe miejsce używam piekarnika z włączoną żarówką.
3. Ciasto podzielić na osiem równych części, każdy kawałek podzielić na dwie kolejne części, zrobić z nich wiązki i skręcić ze sobą. Połącz krawędzie i usuń uformowaną bułkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową.
4. Pozostaw uformowane bułki, przykryte folią, na kolejne 15-20 minut.
5. Bułki przykryć żółtkiem (żółtko lekko rozcieńczyłem wodą, żeby się nie przypaliło podczas pieczenia) i posypać sezamem.
6 bułki piecze się w 190 stopniach przez 25 minut. Bułki powinny być dobrze zrumienione.
gotowe bułeczki niech ostygną i można je podawać!
smacznego ! Gotuj z przyjemnością !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g