bułki achma na wodzie z ciasta drożdżowego

Szybki, prosty i bardzo smaczny ! Możesz zabrać ze sobą ! Bułeczki są bardzo łatwe do zrobienia ! Świetny pomysł na śniadanie, bułeczki można zabrać ze sobą jako przekąskę do szkoły, pracy lub na piknik na łonie natury ! Przepis jest prosty.
KonfeterraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 25 % 15 g
węglowodany 62 % 38 g
317 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

wszyscy wiedzą, że Turcja słynie z wypieków, ci, którzy tam byli, próbowali znanych bujnych bułek achma, które są sprzedawane na każdym kroku, w każdej kawiarni ! Istnieje wiele przepisów na te Tureckie bułeczki, zwracam uwagę na jeden z najprostszych przepisów na bułeczki bez nadzienia do herbaty. Achma okazuje się bujna, umiarkowanie słodka (dla słodyczy achma wcale nie wydaje się słodka! ), takie bułeczki są idealne na śniadanie z dżemem, miodem lub masłem. To Tureckie ciasto zawsze przychodzi do stołu ! W razie potrzeby bułki można zrobić z nadzieniem serowym, będą bardzo podobne do chaczapuri ), z twarogiem , z oliwkami i wszystkim ! Do robienia bułek potrzebne są najprostsze produkty !

1. Wlej ciepłe ( nie gorące ) mleko i ciepłą wodę do pojemnika, dodaj cukier, sól, drożdże. Wymieszaj, wlej bezwonny olej roślinny i dodaj białko jaja (odłóż żółtko na bok, a następnie przykryj bułki ).

2. Dodaj mąkę w częściach i zagniataj ciasto. Mąka może potrzebować trochę więcej lub mniej, ciasto powinno być bardzo miękkie i delikatne, ciasto powinno trochę przylegać do rąk, musisz ugniatać przez 10 minut. Włóż ciasto do wysmarowanego olejem pojemnika i przykryj folią, włóż do ciepłego miejsca na półtorej godziny. Jako ciepłe miejsce używam piekarnika z włączoną żarówką.

3. Ciasto podzielić na osiem równych części, każdy kawałek podzielić na dwie kolejne części, zrobić z nich wiązki i skręcić ze sobą. Połącz krawędzie i usuń uformowaną bułkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową.

4. Pozostaw uformowane bułki, przykryte folią, na kolejne 15-20 minut.

5. Bułki przykryć żółtkiem (żółtko lekko rozcieńczyłem wodą, żeby się nie przypaliło podczas pieczenia) i posypać sezamem.

6 bułki piecze się w 190 stopniach przez 25 minut. Bułki powinny być dobrze zrumienione.

gotowe bułeczki niech ostygną i można je podawać!

smacznego ! Gotuj z przyjemnością !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy