skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania ciasta. Zwykle to ciasto zaczynam od zrobienia kremu. W przypadku kremu lepiej jest wziąć domowe tłuste mleko, jeśli nie lubisz domowego, kup mleko o zawartości tłuszczu co najmniej 3,2%. Bierzemy rondel i wlewamy do niego 250 ml mleka, wkładamy do pieca.
Krok 2:
Gdy mleko jest dobrze podgrzane, ale jeszcze się nie zagotowało, Dodaj do niego cukier, cukier waniliowy, kakao i mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gdy wszystko jest dobrze rozpuszczone, pozwól masie gotować się przez 2 minuty. Dodaj masło, dobrze wymieszaj mieszaninę, aż olej się rozpuści i wyjmij z pieca.
Krok 3:
Dodaj 35 gramów skrobi do pozostałych 250 ml mleka i dobrze wymieszaj, aż skrobia całkowicie rozpuści się w mleku. Dodaj skrobię rozpuszczoną w mleku do mieszanki mleczno-czekoladowej, włącz gaz i zagotuj. Gotuj śmietanę i gotuj po ugotowaniu na małym ogniu przez 5 minut, zdejmij z ognia, pozwól śmietanie ostygnąć na kuchennym stole i po schłodzeniu Wyślij do lodówki na 2 godziny.
Krok 4:
Gdy krem ostygnie, zajmiemy się przygotowaniem ciast. Aby to zrobić, ubij jajka mikserem na średniej prędkości przez 3 minuty. Dodaj skondensowane mleko, cukier waniliowy i jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj. Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia (w zależności od jakości mąki może to zająć od 1 do 1,5 szklanki), otrzymujemy dość płynne, lejące się ciasto.
Krok 5:
Ciasto dzielimy na 3 równe części i pieczemy 3 ciasta w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-12 minut. Gotowe ciasta ostudzić i uformować ciasto.
Krok 6:
Smarujemy ciasta i boczną powierzchnię ciasta kremem czekoladowym, dekorujemy wierzch w losowej kolejności płatkami kokosowymi i posiekanymi orzechami włoskimi i wysyłamy do lodówki namoczyć przez co najmniej 2 godziny, po czym podajemy ciasto na stół.
Krok 7:
Ciasto na skondensowanym mleku z kremem czekoladowym jest gotowe! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g