ciasto na skondensowanym mleku z kremem czekoladowym

pyszne ciasto skondensowane na każdą okazję. Ciasto na skondensowanym mleku gotuję bardzo często. Lubię miękkie, delikatne, przewiewne ciasta mleczne. Dziś chcę zaoferować opcję przygotowania tego ciasta z kremem czekoladowym.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 19 % 9 g
węglowodany 67 % 32 g
236 kcal
IG: 16 / 3 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania ciasta. Zwykle to ciasto zaczynam od zrobienia kremu. W przypadku kremu lepiej jest wziąć domowe tłuste mleko, jeśli nie lubisz domowego, kup mleko o zawartości tłuszczu co najmniej 3,2%. Bierzemy rondel i wlewamy do niego 250 ml mleka, wkładamy do pieca.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gdy mleko jest dobrze podgrzane, ale jeszcze się nie zagotowało, Dodaj do niego cukier, cukier waniliowy, kakao i mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gdy wszystko jest dobrze rozpuszczone, pozwól masie gotować się przez 2 minuty. Dodaj masło, dobrze wymieszaj mieszaninę, aż olej się rozpuści i wyjmij z pieca.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 35 gramów skrobi do pozostałych 250 ml mleka i dobrze wymieszaj, aż skrobia całkowicie rozpuści się w mleku. Dodaj skrobię rozpuszczoną w mleku do mieszanki mleczno-czekoladowej, włącz gaz i zagotuj. Gotuj śmietanę i gotuj po ugotowaniu na małym ogniu przez 5 minut, zdejmij z ognia, pozwól śmietanie ostygnąć na kuchennym stole i po schłodzeniu Wyślij do lodówki na 2 godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy krem ostygnie, zajmiemy się przygotowaniem ciast. Aby to zrobić, ubij jajka mikserem na średniej prędkości przez 3 minuty. Dodaj skondensowane mleko, cukier waniliowy i jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj. Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia (w zależności od jakości mąki może to zająć od 1 do 1,5 szklanki), otrzymujemy dość płynne, lejące się ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto dzielimy na 3 równe części i pieczemy 3 ciasta w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-12 minut. Gotowe ciasta ostudzić i uformować ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smarujemy ciasta i boczną powierzchnię ciasta kremem czekoladowym, dekorujemy wierzch w losowej kolejności płatkami kokosowymi i posiekanymi orzechami włoskimi i wysyłamy do lodówki namoczyć przez co najmniej 2 godziny, po czym podajemy ciasto na stół.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto na skondensowanym mleku z kremem czekoladowym jest gotowe! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy