ciasto Napoleon z kremem na skondensowanym mleku

ciasto jako słodki deser w nowy sposób! Wspaniały przepis na wyjątkowe ciasta z delikatnym kremem, które mile zaskoczą bogatym smakiem i na pewno przypadną do gustu wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 32 % 22 g
węglowodany 58 % 40 g
376 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszne ciasta francuskie z delikatnym kremem maślanym, przygotowujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiać pięćset pięćdziesiąt gramów mąki do obszernej miski i włożyć do niej dwieście pięćdziesiąt gramów wstępnie pokrojonego na kawałki i mrożonego masła.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze wymieszaj mąkę z masłem i posiekaj duże kawałki masła nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej dwieście pięćdziesiąt mililitrów zimnej wody do miarki, dodaj ćwierć łyżeczki soli, jedną łyżkę soku z cytryny i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej wodę do miski z mąką i masłem, a następnie zagniataj ciasto rękami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż ciasto z miski na stole.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podnosimy ciasto z różnych stron do środka i zbieramy je w bryłę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Uformuj ciasto w kształt kiełbasy i pokrój na kawałki o mniej więcej równej wielkości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż kawałki ciasta do pojemnika i włóż do zamrażarki na trzydzieści minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po upływie czasu wyjmujemy pojemnik z lodówki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż każdy kawałek ciasta z pojemnika na stole posypanym wymaganą ilością mąki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dobrze zagniataj każdy kawałek ciasta i rozwałkuj go na bardzo cienką tortillę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Każdą tortillę zwijamy cztery razy, dodajemy wymaganą ilość mąki i rozwałkujemy na tortillę o grubości jednej trzeciej centymetra.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wytnij z ciast za pomocą odpowiedniego kształtu przedmiotu obrabianego o pożądanym rozmiarze.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Aby zapobiec pojawianiu się bąbelków podczas pieczenia, wykonujemy nakłucia widelcem w każdym kawałku ciasta.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ugotowane półfabrykaty z kawałkami ciasta układamy na posypanej mąką blasze do pieczenia i wysyłamy na pięć do siedmiu minut do piekarnika nagrzanego do dwustu pięćdziesięciu stopni.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Po upływie czasu wyjmujemy blachę do pieczenia z piekarnika i pozwalamy wypiekom ostygnąć.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Włóż dwieście gramów zmiękczonego masła do miski objętościowej.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dodaj jedną łyżeczkę cukru waniliowego do miski z masłem.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Ubij masło mikserem, aż będzie puszyste.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Włóż trzysta siedemdziesiąt gramów skondensowanego mleka do miski z masłem i kontynuuj ubijanie mikserem, aż będzie gładka i gęsta.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Włóż kawałki ciasta do obszernej miski i posiekaj rękami na małe okruchy.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Rozłóż wymaganą ilość kremu na każdym półfabrykacie.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Zbieramy ciasto z czterech warstw, które można dostosować do własnych upodobań i pragnień.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Dobrze posmaruj brzegi każdego ciasta kremem.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Obtocz każde ciasto w przygotowanej bułce tartej i odstaw na około trzydzieści minut.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Po pół godzinie posyp ciastka okruchami jeszcze raz i delikatnie dociśnij.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Gotowane ciasta są usuwane w chłodnym miejscu przez co najmniej trzy do czterech godzin.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

niezrównany! Takie ciasto na pewno będzie najbardziej lubiane! Jego bogaty i bogaty smak zostaje natychmiast zapamiętany i podbija na zawsze. Wyrafinowane, sekretne połączenie najsmaczniejszych i najbardziej aromatycznych składników radykalnie zmienia zdanie na temat najlepszego deseru, nawet wśród smakoszy. Przepis na to ciasto jest porównywalny z cenną perłą. Warto go ugotować i cieszyć się bajeczną przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy