skład / składniki
metoda gotowania
metoda gotowania:
1.Pokrój masło na małe kawałki i podziel tabliczkę czekolady na mniejsze kwadraty, wszystko razem włóż do rondla i rozpuść na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając. Możesz również stopić masło z czekoladą w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Wlać mieszaninę do wygodnego pojemnika, takiego jak sos lub mała Chochla, z której następnie Nuno wprowadzi czekoladę do mieszanki jajecznej i ostygnie do temperatury nieco powyżej temperatury pokojowej.
2.Wbić jajka ze szczyptą soli w lekką pianę, zajmuje to około 1-2 minut, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści.
3.Kontynuując ubijanie masy jajecznej, stopniowo wlewaj schłodzoną mieszankę czekolady i masła cienkim strumieniem. Masę należy ubić do uzyskania jednolitego koloru.
4.Przesiej mąkę pszenną do masy jajeczno-czekoladowej i ubij do uzyskania gładkości, aby nie pozostały żadne grudki przez około 1-2 minuty.
5.Dodaj banany pokrojone na małe kawałki do powstałego ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką, uważając, aby nie uszkodzić kawałków bananów i upewniając się, że kawałki nie sklejają się ze sobą i są równomiernie pokryte ciastem.
6.Obficie posmaruj dowolne naczynie do pieczenia masłem, dobrze posyp mąką, wytrząśnij nadmiar mąki, przykryj papierem do pieczenia. Przepis wykorzystuje kształt 22x26 cm i zwykły papier do pieczenia bez nieprzywierającej powłoki. Ta metoda pozwala łatwo wyjąć ciasto z formy po upieczeniu bez uszkadzania ciasta, przyklejania papieru do ciasta i do formy.
7.Wlej ciasto do formy, spłaszcz i włóż do nagrzanego piekarnika.
8.Piec ciasto przez 30-35 minut w 160 C. gotowość określa się, naciskając ciasto na wierzch. Powinien lekko sprężynować. W takim przypadku środek powinien być bardziej wilgotny i miękki niż krawędzie.
9.Możesz wyjąć ciasto z formy po ostygnięciu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g