ciasto czekoladowo-bananowe Brownie

szybkie, proste i bardzo smaczne wypieki na herbatę. Prosty przepis na ciasto czekoladowe z najprostszych produktów przyda się na każdą okazję. Jeśli chcesz szybko i łatwo upiec coś słodkiego na herbatę, zrób to czekoladowe Brownie z bananem. Jest pyszny i szokująco delikatny!
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 38 % 21 g
węglowodany 54 % 30 g
322 kcal
IG: 0 / 23 / 77

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

metoda gotowania:
1.Pokrój masło na małe kawałki i podziel tabliczkę czekolady na mniejsze kwadraty, wszystko razem włóż do rondla i rozpuść na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając. Możesz również stopić masło z czekoladą w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Wlać mieszaninę do wygodnego pojemnika, takiego jak sos lub mała Chochla, z której następnie Nuno wprowadzi czekoladę do mieszanki jajecznej i ostygnie do temperatury nieco powyżej temperatury pokojowej.
2.Wbić jajka ze szczyptą soli w lekką pianę, zajmuje to około 1-2 minut, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści.
3.Kontynuując ubijanie masy jajecznej, stopniowo wlewaj schłodzoną mieszankę czekolady i masła cienkim strumieniem. Masę należy ubić do uzyskania jednolitego koloru.
4.Przesiej mąkę pszenną do masy jajeczno-czekoladowej i ubij do uzyskania gładkości, aby nie pozostały żadne grudki przez około 1-2 minuty.
5.Dodaj banany pokrojone na małe kawałki do powstałego ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką, uważając, aby nie uszkodzić kawałków bananów i upewniając się, że kawałki nie sklejają się ze sobą i są równomiernie pokryte ciastem.
6.Obficie posmaruj dowolne naczynie do pieczenia masłem, dobrze posyp mąką, wytrząśnij nadmiar mąki, przykryj papierem do pieczenia. Przepis wykorzystuje kształt 22x26 cm i zwykły papier do pieczenia bez nieprzywierającej powłoki. Ta metoda pozwala łatwo wyjąć ciasto z formy po upieczeniu bez uszkadzania ciasta, przyklejania papieru do ciasta i do formy.
7.Wlej ciasto do formy, spłaszcz i włóż do nagrzanego piekarnika.
8.Piec ciasto przez 30-35 minut w 160 C. gotowość określa się, naciskając ciasto na wierzch. Powinien lekko sprężynować. W takim przypadku środek powinien być bardziej wilgotny i miękki niż krawędzie.
9.Możesz wyjąć ciasto z formy po ostygnięciu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy