dmuchane bułeczki na kefirze z nadzieniem jabłkowym

Prosty i pyszny przepis na puszyste bułeczki na herbatę ! Szybki przepis na przewiewne jak chmura i pyszne bułeczki z nadzieniem jabłkowym ! Bułeczki z drożdżowego ciasta kefirowego, które otrzymasz nawet od niedoświadczonej gospodyni domowej !
KonfeterraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 12 % 5 g
węglowodany 76 % 32 g
195 kcal
IG: 16 / 0 / 84

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

wystarczy raz podejść do ciasta i możesz gotować zarówno bułki, jak i ciasta, możesz użyć dowolnego nadzienia! Jeśli włożysz mniej cukru do ciasta, możesz zrobić bułki z niesłodzonym nadzieniem. Porcja na 12 bułek.

1. Wlej drożdże do ciepłego kefiru, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
2. Wlej część mąki do pojemnika do wyrabiania ciasta, dodaj cukier, wanilinę, sól. Wymieszaj i zrób wgłębienie.
3. Wlej stopione masło ( nie gorące ) i olej roślinny do mąki, ubij jajko i wlej kefir ( w tym czasie drożdże się aktywowały).
4. Zagnieść ciasto. W procesie ugniatania dodaj mąkę. To ciasto nie powinno być gęste, powinno być płynne i przyklejać się do dłoni. Dla wygody pracy z ciastem lepiej nasmarować ręce olejem roślinnym. Zagniataj ciasto w pojemniku przez pięć minut, a następnie połóż je na powierzchni roboczej i, bijąc, zagniataj przez kolejne dziesięć minut. Ciasto w tym czasie stanie się elastyczne, ale nadal przylgnie do rąk, to normalne.
5. Ciasto włożyć do wysmarowanego olejem pojemnika, przykryć folią i umieścić w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.
6. Zmiel cynamon w blenderze (jeśli w paluszkach ).
7. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę.
8. Połóż jabłka na rozgrzanej patelni, dodaj cukier i cynamon, gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aby jabłka stały się nieco bardziej miękkie. Niech nadzienie ostygnie.
9. Ciasto podzielić na 12 części, zaokrąglić każdy kawałek i pozostawić pod folią na 10 minut, aby ciasto odpoczęło.
10. Z każdego kawałka zrobić ciasto, ułożyć nadzienie na środku, zebrać krawędzie do środka i ułożyć uformowaną bułkę na blasze do pieczenia (lepiej w jakimś kształcie, aby bułki trzymały kształt) na silikonowej macie, pieczę bułki w pierścieniu cukierniczym, wykonałem średnicę 28 cm.
11. Przykryj bułki ręcznikiem i pozostaw na 20-30 minut, a następnie przykryj żółtkiem (rozcieńczyć żółtko wodą lub mlekiem ).
12. Piec w 180 stopniach przez około 30 minut.
bułki są gotowe! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal / 100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal / 100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal / 100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy