skład / składniki
metoda gotowania
wystarczy raz podejść do ciasta i możesz gotować zarówno bułki, jak i ciasta, możesz użyć dowolnego nadzienia! Jeśli włożysz mniej cukru do ciasta, możesz zrobić bułki z niesłodzonym nadzieniem. Porcja na 12 bułek.
1. Wlej drożdże do ciepłego kefiru, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
2. Wlej część mąki do pojemnika do wyrabiania ciasta, dodaj cukier, wanilinę, sól. Wymieszaj i zrób wgłębienie.
3. Wlej stopione masło ( nie gorące ) i olej roślinny do mąki, ubij jajko i wlej kefir ( w tym czasie drożdże się aktywowały).
4. Zagnieść ciasto. W procesie ugniatania dodaj mąkę. To ciasto nie powinno być gęste, powinno być płynne i przyklejać się do dłoni. Dla wygody pracy z ciastem lepiej nasmarować ręce olejem roślinnym. Zagniataj ciasto w pojemniku przez pięć minut, a następnie połóż je na powierzchni roboczej i, bijąc, zagniataj przez kolejne dziesięć minut. Ciasto w tym czasie stanie się elastyczne, ale nadal przylgnie do rąk, to normalne.
5. Ciasto włożyć do wysmarowanego olejem pojemnika, przykryć folią i umieścić w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.
6. Zmiel cynamon w blenderze (jeśli w paluszkach ).
7. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę.
8. Połóż jabłka na rozgrzanej patelni, dodaj cukier i cynamon, gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aby jabłka stały się nieco bardziej miękkie. Niech nadzienie ostygnie.
9. Ciasto podzielić na 12 części, zaokrąglić każdy kawałek i pozostawić pod folią na 10 minut, aby ciasto odpoczęło.
10. Z każdego kawałka zrobić ciasto, ułożyć nadzienie na środku, zebrać krawędzie do środka i ułożyć uformowaną bułkę na blasze do pieczenia (lepiej w jakimś kształcie, aby bułki trzymały kształt) na silikonowej macie, pieczę bułki w pierścieniu cukierniczym, wykonałem średnicę 28 cm.
11. Przykryj bułki ręcznikiem i pozostaw na 20-30 minut, a następnie przykryj żółtkiem (rozcieńczyć żółtko wodą lub mlekiem ).
12. Piec w 180 stopniach przez około 30 minut.
bułki są gotowe! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal / 100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal / 100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal / 100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g


