skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pierwszą rzeczą do zrobienia jest zrobienie biszkoptu. Śmietana z 30% tłuszczu. Czekolada jest ciemna, mam 62% kakao. Roztopić. Jajka i masło w temperaturze pokojowej. Przesiej suche składniki.
Krok 2:
Zmiękczone masło ubić z cukrem na biało.
Krok 3:
Dodaj jajka po jednym za każdym razem dobrze ubijając.
Krok 4:
Następnie śmietana i suche składniki. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj stopioną schłodzoną czekoladę.
Krok 6:
Przenieś do pierścienia (formy). Rozmiar formy wynosi 19 cm, wysyłam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni, pieczemy do miękkości.
Krok 7:
Zajęło mi to 55 minut. Gotowość sprawdzam drewnianą wykałaczką.
Krok 8:
Pozwalam trochę ostygnąć, wyjmuję z formy, odwracam do góry nogami, aby lekko wyrównać górę (20 minut) następnie całkowicie schłodzony biszkopt można owinąć w torebkę lub folię spożywczą.
Krok 9:
A w międzyczasie przygotuję impregnat do biszkoptu. Połącz wodę, cukier i rum i gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Pozwól mi ostygnąć.
Krok 10:
Możesz wziąć dowolny dżem, najważniejsze jest to, że jest kwaśny. Mam morelową. Przepuszczam przez sito, aby pozbyć się włókien i skórki.
Krok 11:
W przypadku kremu należy połączyć żółtka ze skondensowanym mlekiem i kakao (przesiane). Gotuj na ogniu poniżej średniej przez 5-7 minut. Masa powinna wynosić około 60 stopni. Zdejmij z ognia, pozwól mu całkowicie ostygnąć.
Krok 12:
Gdy masa jajeczno-czekoladowa całkowicie ostygnie, ubij zmiękczone masło na biało.
Krok 13:
Następnie w 2-3 przejściach łączę obie masy. Taki krem powinien się udać.
Krok 14:
Oto porowaty, czekoladowy i niesamowicie aromatyczny biszkopt w przekroju. Kroję na 3 ciasta. To mniej więcej tak:)
Krok 15:
I przystępuję do montażu. Na dnie naczynia kładę dosłownie łyżkę kremu, aby ciasto nie jeździło. Na wierzchu ciasta. Wzdłuż krawędzi układam paski pergaminu, aby nie poplamić naczynia. Ciasto nasycam dobrze syropem. Postaraj się, aby na końcu syropu nie pozostał. A na wierzchu 2 ze zjeżdżalnią dobre łyżki śmietany. I tak dalej...
Krok 16:
Najwyższe ciasto to dno biszkoptu, wtedy góra będzie równa.
Krok 17:
Dżem na wierzchu i resztę kremu wyrównuję boki. Możesz włożyć do lodówki podczas przygotowywania glazury.
Krok 18:
Do dekoracji ciasta użyję resztek biszkoptu, resztek kremu, a lukrem będzie gourme : czekolada i olej roślinny.
Krok 19:
Rozpuść czekoladę i połącz z olejem roślinnym. Kilka łyżek przeniosłem do torby cukierniczej na paski. Wlać na lekko schłodzone ciasto. Na wierzch z torby cukierniczej nakładam cienkie paski (wcześniej odłożone 2 łyżki czekolady), posypuję boki okruchami biszkoptu, robię obramowanie ze śmietany. Usuwam paski pergaminu i usuwam ciasto na co najmniej kilka godzin, ale lepiej na noc.
Krok 20:
Waga gotowego ciasta wynosi 1,175 kg. Średnica 19 cm, Wysokość 7. A nasze bardzo czekoladowe, pachnące, niesamowicie smaczne i bardzo piękne ciasto jest gotowe. A gotowanie wcale nie jest trudne.
Krok 21:
Gęste, wilgotne, bogate ciasta czekoladowe, pyszny krem i kwaskowatość moreli... i ta cała radość nazywa się tort & quot; Praga & quot;.
Krok 22:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g
- Mąka migdałowa - 560 kcal/100g