ciasto czekoladowe z mąką migdałową Praga

elegancki smak, stosunkowo łatwy do przygotowania. To stary dobry klasyk, ale nieco w nowoczesnym wydaniu. Ciasta są wilgotne, o wyraźnym smaku czekoladowym, krem na bazie masła i skondensowanego mleka, a lekka kwaskowatość dżemu morelowego doskonale podkreśla słodycz deseru.
Słodkie życieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 43 % 28 g
węglowodany 48 % 31 g
398 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pierwszą rzeczą do zrobienia jest zrobienie biszkoptu. Śmietana z 30% tłuszczu. Czekolada jest ciemna, mam 62% kakao. Roztopić. Jajka i masło w temperaturze pokojowej. Przesiej suche składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiękczone masło ubić z cukrem na biało.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajka po jednym za każdym razem dobrze ubijając.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie śmietana i suche składniki. Wszystko dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj stopioną schłodzoną czekoladę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś do pierścienia (formy). Rozmiar formy wynosi 19 cm, wysyłam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni, pieczemy do miękkości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zajęło mi to 55 minut. Gotowość sprawdzam drewnianą wykałaczką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozwalam trochę ostygnąć, wyjmuję z formy, odwracam do góry nogami, aby lekko wyrównać górę (20 minut) następnie całkowicie schłodzony biszkopt można owinąć w torebkę lub folię spożywczą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    A w międzyczasie przygotuję impregnat do biszkoptu. Połącz wodę, cukier i rum i gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Pozwól mi ostygnąć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Możesz wziąć dowolny dżem, najważniejsze jest to, że jest kwaśny. Mam morelową. Przepuszczam przez sito, aby pozbyć się włókien i skórki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W przypadku kremu należy połączyć żółtka ze skondensowanym mlekiem i kakao (przesiane). Gotuj na ogniu poniżej średniej przez 5-7 minut. Masa powinna wynosić około 60 stopni. Zdejmij z ognia, pozwól mu całkowicie ostygnąć.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gdy masa jajeczno-czekoladowa całkowicie ostygnie, ubij zmiękczone masło na biało.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie w 2-3 przejściach łączę obie masy. Taki krem powinien się udać.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Oto porowaty, czekoladowy i niesamowicie aromatyczny biszkopt w przekroju. Kroję na 3 ciasta. To mniej więcej tak:)

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    I przystępuję do montażu. Na dnie naczynia kładę dosłownie łyżkę kremu, aby ciasto nie jeździło. Na wierzchu ciasta. Wzdłuż krawędzi układam paski pergaminu, aby nie poplamić naczynia. Ciasto nasycam dobrze syropem. Postaraj się, aby na końcu syropu nie pozostał. A na wierzchu 2 ze zjeżdżalnią dobre łyżki śmietany. I tak dalej...

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Najwyższe ciasto to dno biszkoptu, wtedy góra będzie równa.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dżem na wierzchu i resztę kremu wyrównuję boki. Możesz włożyć do lodówki podczas przygotowywania glazury.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Do dekoracji ciasta użyję resztek biszkoptu, resztek kremu, a lukrem będzie gourme : czekolada i olej roślinny.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozpuść czekoladę i połącz z olejem roślinnym. Kilka łyżek przeniosłem do torby cukierniczej na paski. Wlać na lekko schłodzone ciasto. Na wierzch z torby cukierniczej nakładam cienkie paski (wcześniej odłożone 2 łyżki czekolady), posypuję boki okruchami biszkoptu, robię obramowanie ze śmietany. Usuwam paski pergaminu i usuwam ciasto na co najmniej kilka godzin, ale lepiej na noc.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Waga gotowego ciasta wynosi 1,175 kg. Średnica 19 cm, Wysokość 7. A nasze bardzo czekoladowe, pachnące, niesamowicie smaczne i bardzo piękne ciasto jest gotowe. A gotowanie wcale nie jest trudne.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Gęste, wilgotne, bogate ciasta czekoladowe, pyszny krem i kwaskowatość moreli... i ta cała radość nazywa się tort & quot; Praga & quot;.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g

Podobne przepisy