skład / składniki
metoda gotowania
pita to okrągły, płaski przaśny chleb, który jest pieczony zarówno z mąki tapetowej, jak i mąki pszennej Premium. Niezwykle popularny na wybrzeżu Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie.
pierwsze wzmianki o takim chlebie znajdują się w Starym Testamencie: w języku hebrajskim oryginał wspomina o "Pat Lechem", co można przetłumaczyć jako "duży chleb pita", "Bochenek". W języku rosyjskim to wyrażenie zostało przetłumaczone jako po prostu"chleb".
charakterystyczną cechą tradycyjnej arabskiej pity jest to, że para wodna wytwarzana w cieście podczas pieczenia pity gromadzi się w bańce pośrodku tortilli, oddzielając warstwy ciasta. W ten sposób wewnątrz tortilli tworzy się "kieszeń", którą można otworzyć, przecinając krawędź pity ostrym nożem i do której można włożyć sałatki lub mięso. Średnia średnica tradycyjnej arabskiej pity wynosi zwykle 15-20 centymetrów.
dzisiaj proponuję zrobić ten chleb, aby go przygotować, potrzeba minimum wysiłku !
1. Najpierw musisz rozpuścić cukier i sól w ciepłej wodzie.
2. Następnie wlej drożdże do przesianej mąki, wymieszaj i zrób zagłębienie. Dodaj olej roślinny i wodę do mąki.
3. Zagnieść ciasto.Zagniataj ciasto przez pięć minut, powinno stać się miękkie i elastyczne i nie powinno przyklejać się do rąk.
4. Ciasto włożyć do pojemnika nasmarowanego olejem roślinnym, przykryć folią i wyjąć na godzinę w ciepłe miejsce (mam piekarnik z włączoną żarówką ).
5. Zagnieść ciasto, podzielić na cztery równe części, zaokrąglić każdy kawałek i rozwałkować na cienkie ciasto, ułożyć na blasze do pieczenia na papierze do pieczenia lub silikonowej macie ( pieczę po jednej picie ).
6. Piec każdą tortillę w temperaturze 250 stopni przez cztery minuty w trybie góra dół. Tortilla powinna puchnąć i zrumienić się.
umieść blachę do pieczenia tuż powyżej średniej. Jeśli ogrzewanie jest niższe, musisz umieścić blachę do pieczenia nisko, bliżej ciepła, w przeciwnym razie Pita się nie napompuje !
smacznego ! Gotuj z przyjemnością !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g