Pita prosta domowa tortilla

Piękny i pyszny zamiennik chleba! Szybko i łatwo! Przepis na proste chude ciasto z kieszenią na nadzienie jest tak prosty, że dziecko może sobie z tym poradzić. Smak bardzo przypomina chleb pita, można gotować zamiast chleba.
KonfeterraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 15 % 8 g
węglowodany 72 % 38 g
254 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

pita to okrągły, płaski przaśny chleb, który jest pieczony zarówno z mąki tapetowej, jak i mąki pszennej Premium. Niezwykle popularny na wybrzeżu Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie.

pierwsze wzmianki o takim chlebie znajdują się w Starym Testamencie: w języku hebrajskim oryginał wspomina o "Pat Lechem", co można przetłumaczyć jako "duży chleb pita", "Bochenek". W języku rosyjskim to wyrażenie zostało przetłumaczone jako po prostu"chleb".

charakterystyczną cechą tradycyjnej arabskiej pity jest to, że para wodna wytwarzana w cieście podczas pieczenia pity gromadzi się w bańce pośrodku tortilli, oddzielając warstwy ciasta. W ten sposób wewnątrz tortilli tworzy się "kieszeń", którą można otworzyć, przecinając krawędź pity ostrym nożem i do której można włożyć sałatki lub mięso. Średnia średnica tradycyjnej arabskiej pity wynosi zwykle 15-20 centymetrów.

dzisiaj proponuję zrobić ten chleb, aby go przygotować, potrzeba minimum wysiłku !

1. Najpierw musisz rozpuścić cukier i sól w ciepłej wodzie.

2. Następnie wlej drożdże do przesianej mąki, wymieszaj i zrób zagłębienie. Dodaj olej roślinny i wodę do mąki.

3. Zagnieść ciasto.Zagniataj ciasto przez pięć minut, powinno stać się miękkie i elastyczne i nie powinno przyklejać się do rąk.

4. Ciasto włożyć do pojemnika nasmarowanego olejem roślinnym, przykryć folią i wyjąć na godzinę w ciepłe miejsce (mam piekarnik z włączoną żarówką ).

5. Zagnieść ciasto, podzielić na cztery równe części, zaokrąglić każdy kawałek i rozwałkować na cienkie ciasto, ułożyć na blasze do pieczenia na papierze do pieczenia lub silikonowej macie ( pieczę po jednej picie ).

6. Piec każdą tortillę w temperaturze 250 stopni przez cztery minuty w trybie góra dół. Tortilla powinna puchnąć i zrumienić się.

umieść blachę do pieczenia tuż powyżej średniej. Jeśli ogrzewanie jest niższe, musisz umieścić blachę do pieczenia nisko, bliżej ciepła, w przeciwnym razie Pita się nie napompuje !

smacznego ! Gotuj z przyjemnością !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy