skład / składniki
metoda gotowania
1. Aby zrobić biszkopt, połącz schłodzone jajka z cukrem i ubij do uzyskania puszystej masy.
2. Następnie weź trzepaczkę i dalej, ręcznie wymieszaj przesianą mąkę z ciasta. Dodaj szczyptę sody oczyszczonej i waniliny. Ciasto nie musi być ugniatane przez długi czas. Konieczne jest zachowanie przepychu ogólnej masy.
3. Wlać gotowe ciasto do naczynia do pieczenia (20-22 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na 40 minut. Gotowy biszkopt stanie się złoty i będzie sprężysty po naciśnięciu i zachowa swój kształt. Nie można otworzyć piekarnika przez pierwsze 20-30 minut pieczenia, w przeciwnym razie biszkopt może spaść.
4. Schłodzić biszkopt, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin. W tym czasie leży i odpoczywa, a podczas krojenia nie kruszy się zbytnio.
5. W przypadku kremu ubij ciężką śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 33% z cukrem pudrem. Gotowy krem powinien być bujny i dobrze zachować swój kształt.
6. Biszkopt pokroić na 3-4 ciasta, namoczyć w dowolnym syropie i ułożyć śmietaną. Złóż ciasto, wyrównując wierzch i boki ciasta kremem.
włóż ciasto do lodówki, najlepiej na noc, aby się zestaliło i namoczyło.
7. Krem białkowy dobrze nadaje się do dekoracji.
aby to zrobić, połącz cukier z wodą i podpal. Doprowadzić do wrzenia i dodać szczyptę kwasu cytrynowego. Gotuj śmietanę do temperatury 120 ° C. Aby to zrobić, musisz mieć termometr kuchenny, kulinarny.
8. Równolegle do podgrzewania syropu ubij białka do stabilnych szczytów.
9. Następnie, nie przerywając ubijania, wlej wrzący syrop do białek jaj. Kontynuuj ubijanie kremu. Stanie się grubszy i nieznacznie zwiększy objętość.Ubijaj przez kilka minut, aby ostygł. Kiedy krem jest trochę zimniejszy i doskonale zachowuje swój kształt-krem jest gotowy!
10. Pokoloruj krem w różnych odcieniach za pomocą barwników spożywczych.
11. Za pomocą torebki cukierniczej z dyszami zrób róże ze śmietany i udekoruj ciasto.
12. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g