pomarańczowa babeczka z lukrem

on tego piękna nikt nie pozostanie obojętny:). Ciasto będzie miało pomarańczowy przecier i skórkę, które nadadzą muffince nie tylko piękny, apetyczny kolor, ale także wspaniały aromat, smak i konsystencję. Produkt jest wilgotny, ale jednocześnie delikatny. A piękny lukier cukrowy doskonale uzupełni smak.
Słodkie życieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 30 % 20 g
węglowodany 61 % 40 g
364 kcal
IG: 3 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z pomarańczy usuwam tylko jasną część skórki. Biały będzie gorzki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyciskam sok z jednej połowy (do polewy cukrowej), obieram drugą, dla wygody kroję i przebijam zanurzalnym blenderem do puree.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odmierzam 30 g. resztę można zjeść:)

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmiękczone masło ubijam z cukrem na biało.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaję jajka pojedynczo, za każdym razem dobrze ubijając. Zaledwie 3-4 minuty po każdym jajku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie przesiać mąkę proszkiem do pieczenia, solą i wanilią. Wszystko dobrze mieszam.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie dodaj skórkę i puree. To ciasto powinno się udać. Zdjęcie nie przekazuje prawdziwego koloru testu. Ma delikatny jasny odcień. I bardzo aromatyczny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wrzucam do formy. Do nawożenia boki i spód przykryte papierem pergaminowym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piec w rozgrzanym do 170-175 stopni przez 40-50 minut. Gotowość sprawdzam drewnianą wykałaczką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pozwalam lekko ostygnąć i wyjmuję z formy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Do glazury mieszam sok z cukrem pudrem, wszystko dobrze mieszam. W przybliżeniu taka konsystencja powinna się udać.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Łyżeczką delikatnie nakładam na CAŁKOWICIE schłodzoną babeczkę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pozwól glazurze stwardnieć. Wtedy nabiera pięknego matowego odcienia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    I można wzywać wszystkich na herbatę:) Okazało się delikatne, wilgotne, pachnące, jasne, piękne i po prostu bardzo smaczne ciasto.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Bardzo nam się podobało, mam nadzieję, że ci się spodoba!!! Gdybyś słyszał trzask ciasta, kiedy go dotykasz. Jest tak tłusty, wilgotny, ale jednocześnie delikatny. I bardzo, bardzo pachnące!

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Mam nadzieję, że przepis Ci się podobał i będzie przydatny. To wcale nie jest trudne do przygotowania, przy minimalnym czasie. A wynik jest po prostu pyszny! Życzę wszystkim wspaniałego nastroju!

do filiżanki herbaty lub kawy kawałek takiego ciasta ( babeczki) to idealny początek dnia! Spróbuj ugotować tę babeczkę i w pełni docenić jej smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy