skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Krok 2:
Z pomarańczy usuwam tylko jasną część skórki. Biały będzie gorzki.
Krok 3:
Wyciskam sok z jednej połowy (do polewy cukrowej), obieram drugą, dla wygody kroję i przebijam zanurzalnym blenderem do puree.
Krok 4:
Odmierzam 30 g. resztę można zjeść:)
Krok 5:
Zmiękczone masło ubijam z cukrem na biało.
Krok 6:
Następnie dodaję jajka pojedynczo, za każdym razem dobrze ubijając. Zaledwie 3-4 minuty po każdym jajku.
Krok 7:
Następnie przesiać mąkę proszkiem do pieczenia, solą i wanilią. Wszystko dobrze mieszam.
Krok 8:
Następnie dodaj skórkę i puree. To ciasto powinno się udać. Zdjęcie nie przekazuje prawdziwego koloru testu. Ma delikatny jasny odcień. I bardzo aromatyczny.
Krok 9:
Wrzucam do formy. Do nawożenia boki i spód przykryte papierem pergaminowym.
Krok 10:
Piec w rozgrzanym do 170-175 stopni przez 40-50 minut. Gotowość sprawdzam drewnianą wykałaczką.
Krok 11:
Pozwalam lekko ostygnąć i wyjmuję z formy.
Krok 12:
Do glazury mieszam sok z cukrem pudrem, wszystko dobrze mieszam. W przybliżeniu taka konsystencja powinna się udać.
Krok 13:
Łyżeczką delikatnie nakładam na CAŁKOWICIE schłodzoną babeczkę.
Krok 14:
Pozwól glazurze stwardnieć. Wtedy nabiera pięknego matowego odcienia.
Krok 15:
I można wzywać wszystkich na herbatę:) Okazało się delikatne, wilgotne, pachnące, jasne, piękne i po prostu bardzo smaczne ciasto.
Krok 16:
Bardzo nam się podobało, mam nadzieję, że ci się spodoba!!! Gdybyś słyszał trzask ciasta, kiedy go dotykasz. Jest tak tłusty, wilgotny, ale jednocześnie delikatny. I bardzo, bardzo pachnące!
Krok 17:
Mam nadzieję, że przepis Ci się podobał i będzie przydatny. To wcale nie jest trudne do przygotowania, przy minimalnym czasie. A wynik jest po prostu pyszny! Życzę wszystkim wspaniałego nastroju!
do filiżanki herbaty lub kawy kawałek takiego ciasta ( babeczki) to idealny początek dnia! Spróbuj ugotować tę babeczkę i w pełni docenić jej smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g