bochenek z brzoskwiniami w puszkach bez drożdży

puszyste i delikatne domowe słodkie ciasto brzoskwiniowe ze słoika. Brzoskwiniowe ciasto biszkoptowe nadaje się na każdą okazję - na świąteczny stół lub na co dzień, na każdy napój - na herbatę, kawę, mleko, kefir itp.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 81 % 43 g
227 kcal
IG: 16 / 2 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dodaj sól i proszek do pieczenia do mąki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiać do osobnego pojemnika

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W innym pojemniku rozpuść masło, lekko ostudź, wprowadź do niego mleko o temperaturze pokojowej i wymieszaj

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W Innym największym głównym pojemniku połącz jajka, cukier i cukier waniliowy i ubij, aż ziarna cukru całkowicie się rozpuszczą

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kontynuując ubijanie jajek z cukrem, stopniowo wprowadzaj przygotowaną mieszankę masła i mleka w strużce i ubijaj do uzyskania gładkości

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie, kontynuując ubijanie mieszanki, stopniowo wprowadzaj mąkę na 2-3 łyżki i ubijaj, aż grudki mąki będą gładkie i rozpuszczone. Ciasto okazuje się dość grube i lepkie, jak na biszkopt

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Naczynie do pieczenia obficie posmarować masłem i wyłożyć połowę ciasta, spłaszczając powierzchnię łyżką

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój brzoskwinie na małe kawałki

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż je na cieście i spłaszcz

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż drugą połowę ciasta na brzoskwiniach i również spłaszcz

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 160 C przez 60-70 minut, aż górna skorupa będzie równomiernie zarumieniona i całkowicie ugotowana, biorąc pod uwagę specyfikę piekarnika i wysokość ciasta. Gotowość można sprawdzić wykałaczką. Podczas przekłuwania ciasta powinno pozostać suche

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij ciasto z piekarnika i natychmiast, jeszcze gorące ciasto, głęboko przekłuj wykałaczką na całej powierzchni

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Obficie posmaruj lub polej wierzch ciasta pozostałym syropem z brzoskwiń i pozostaw do ostygnięcia i namoczenia. Wyjmij ciasto z formy po całkowitym ostygnięciu

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W razie potrzeby rozpuść w kuchence mikrofalowej kilka kwadratów ciemnej i białej czekolady

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Udekoruj czekoladową siatką wierzch schłodzonego ciasta

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ciasto można podawać natychmiast po stwardnieniu polewy czekoladowej

ten elegancki wysoki i bujny Bochenek z brzoskwiniami w puszkach ze słoika przekroczył moje oczekiwania! Przepis podzielił się ze mną znajomy piekarz. Bochenek okazał się idealny za pierwszym razem. Ciasto jest tak delikatne i bujne, że podnosi się podczas pieczenia w piekarniku 2 razy, a ciasto po prostu rozpływa się w ustach. W tym przypadku ciasto bez drożdży. Ciasto przypomina bardzo dobry biswit lub eleganckie ciasto wielkanocne. Brzoskwinie commpot nadają ciastu delikatny smak i dodatkową soczystość.
w tym sprytnym przepisie jest jeden interesujący szczegół. Ciasto natychmiast po upieczeniu w piekarniku w nietypowy sposób wylewa się syropem lub kompotem, który pozostał z brzoskwiń.
bardzo radzę wypróbować ten niesamowity przepis na ciasto biszkoptowe. Na pewno nie pożałujesz i będziesz go używać do pieczenia różnych domowych ciast.

przepis jest bardzo prosty i prosty, z najczęściej dostępnych produktów, które są sprzedawane w każdym sklepie lub po prostu w domu. Nawet niedoświadczona gospodyni lub dziecko może ugotować to pyszne delikatne ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami w puszkach ze słoika o Smaku świątecznego ciasta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g

Podobne przepisy