skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić biszkopt, ubij jajka z cukrem przez kilka minut. Podczas procesu ubijania zwiększą swoją objętość i staną się bardzo bujne.
Krok 2:
Osobno zagotuj masło z mlekiem. Przesiej mąkę z sodą i wanilią przez sito. Na przemian mieszaj mąkę i mleko z ubitymi jajkami.
Krok 3:
Gotowe ciasto powinno pozostać puszyste i przewiewne.
Krok 4:
Wlać gotowe ciasto na trzy blachy do pieczenia wyłożone papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Schłodzić gotowe herbatniki.
Krok 5:
Aby przygotować nadzienie, obierz pomarańcze i pokrój miąższ na kawałki. Dodaj do nich cukier i skrobię i dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Przy ciągłym mieszaniu doprowadzić masę do wrzenia. Po podgrzaniu nadzienie stanie się gęste. Schłodzić gotowe nadzienie.
Krok 7:
Wytnij kontury Myszki Miki ze schłodzonych ciastek biszkoptowych.
Krok 8:
W przypadku kremu ubij śmietanę o zawartości tłuszczu od 33% wraz z cukrem pudrem. Krem powinien być stabilny i przewiewny.
Krok 9:
Możesz użyć soku pomarańczowego do namoczenia biszkoptu. Namocz ciastka biszkoptowe i posmaruj je kremem. Rozłóż pomarańczowe nadzienie na śmietanie, równomiernie rozprowadzając je na całej powierzchni. Ale nie sięgaj po brzegi, aby nadzienie nie wyciekło podczas montażu.
Krok 10:
Więc złóż całe ciasto. Pokryj wierzch i boki ciasta kremem i włóż do lodówki na kilka godzin w celu impregnacji i zestalenia.
Krok 11:
Do dekoracji rozpuść czekoladę z odrobiną śmietany. Ostudzić. Narysuj wszystkie kontury czekoladą.
Krok 12:
Do dekoracji zewnętrznej przygotuj krem z ciężkiej śmietany i cukru pudru. Ubij je razem, aż będą stabilne. Pokoloruj krem kawałek po kawałku barwnikami w wymaganych kolorach i udekoruj ciasto na całej powierzchni. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej godzinę, aby Dekoracja trochę się zestaliła. Miłego picia herbaty!
do nadzienia zamiast pomarańczy można użyć dowolnego innego owocu lub jagody.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g