skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Możesz wziąć jogurt o dowolnej zawartości tłuszczu, ilość mąki będzie zależeć od wyboru tłuszczu jogurtu. Wziąłem jogurt do picia. Jeśli chcesz, możesz aromatyzować ciasto wanilią lub wanilią, skórką z cytryny, limonki lub pomarańczy. Ale nie zrobiłem tego, ponieważ gotowe ciasteczka mają delikatny kremowy smak.
Krok 2:
Roztop masło na kuchence lub w kuchence mikrofalowej, aż będzie płynne i pozwól mu ostygnąć. Ubij jajka razem z cukrem i szczyptą soli trzepaczką przez 5 minut. Dodaj jogurt i stopione masło i jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Mąkę wymieszać ze skrobią i proszkiem do pieczenia, przesiać do płynnych składników i wymieszać łyżką. Ciasto uzyskuje się jako miękką plastelinę. Ciasteczka są z niego wspaniale uformowane, lekko przylegają do dłoni.
Krok 4:
Z ciasta tworzymy półfabrykaty nieco większe niż orzech. Rozłóż na blasze do pieczenia w odległości od siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Krok 5:
Miękkie ciasteczka na jogurcie owocowym są gotowe. Natychmiast wyjmij go z blachy do pieczenia i całkowicie ostudź. W razie potrzeby posyp schłodzone ciasteczka cukrem pudrem. Smacznego!
ciasteczka są znane od czasów starożytnych i stały się już niezbędnym produktem na naszym stole. To danie weszło do diety człowieka ponad 10 000 lat temu praktycznie jednocześnie z chlebem. Pierwsza wzmianka o ciastku dotarła do nas z Rzymu (350 lat p. n. e.). Pierwsze ciasteczka były okrągłymi tortillami przyprawionymi różnymi przyprawami, polanymi miodem i pieczonymi w glinianym piecu.W ciągu wieloletniej historii rozwoju rzemiosła cukierniczego wynaleziono wiele różnych rodzajów ciastek. Są to ciasteczka owsiane, czekoladowe i noworoczne oraz ciasteczka z kruchego ciasta, ciasteczka z różnymi nadzieniami. Mam nadzieję, że spodoba ci się mój przepis na ciasteczka z jogurtem owocowym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny "Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g