ciasteczka na jogurcie owocowym

miękkie , smaczne, aromatyczne domowe ciasteczka. Ciasteczka są prostym i smacznym dodatkiem do filiżanki kawy lub herbaty, można je również zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. A jeśli przeczytasz skład przysmaku sklepowego, staje się całkiem jasne, że lepiej upiec ciasteczka.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 13 % 9 g
węglowodany 78 % 54 g
321 kcal
IG: 6 / 2 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Możesz wziąć jogurt o dowolnej zawartości tłuszczu, ilość mąki będzie zależeć od wyboru tłuszczu jogurtu. Wziąłem jogurt do picia. Jeśli chcesz, możesz aromatyzować ciasto wanilią lub wanilią, skórką z cytryny, limonki lub pomarańczy. Ale nie zrobiłem tego, ponieważ gotowe ciasteczka mają delikatny kremowy smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Roztop masło na kuchence lub w kuchence mikrofalowej, aż będzie płynne i pozwól mu ostygnąć. Ubij jajka razem z cukrem i szczyptą soli trzepaczką przez 5 minut. Dodaj jogurt i stopione masło i jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mąkę wymieszać ze skrobią i proszkiem do pieczenia, przesiać do płynnych składników i wymieszać łyżką. Ciasto uzyskuje się jako miękką plastelinę. Ciasteczka są z niego wspaniale uformowane, lekko przylegają do dłoni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z ciasta tworzymy półfabrykaty nieco większe niż orzech. Rozłóż na blasze do pieczenia w odległości od siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Miękkie ciasteczka na jogurcie owocowym są gotowe. Natychmiast wyjmij go z blachy do pieczenia i całkowicie ostudź. W razie potrzeby posyp schłodzone ciasteczka cukrem pudrem. Smacznego!

ciasteczka są znane od czasów starożytnych i stały się już niezbędnym produktem na naszym stole. To danie weszło do diety człowieka ponad 10 000 lat temu praktycznie jednocześnie z chlebem. Pierwsza wzmianka o ciastku dotarła do nas z Rzymu (350 lat p. n. e.). Pierwsze ciasteczka były okrągłymi tortillami przyprawionymi różnymi przyprawami, polanymi miodem i pieczonymi w glinianym piecu.W ciągu wieloletniej historii rozwoju rzemiosła cukierniczego wynaleziono wiele różnych rodzajów ciastek. Są to ciasteczka owsiane, czekoladowe i noworoczne oraz ciasteczka z kruchego ciasta, ciasteczka z różnymi nadzieniami. Mam nadzieję, że spodoba ci się mój przepis na ciasteczka z jogurtem owocowym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny "Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy