Duża plecionka cukrowa z cynamonem po estońsku

Idealny do ceremonii parzenia kawy lub herbaty! Wspaniały przepis na przygotowanie pachnącego wiklinowego ciasta o niesamowitym zapachu cynamonu w języku estońskim, który z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy szlachetnym arystokratycznym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 21 % 13 g
węglowodany 67 % 42 g
299 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować wiklinowe wypieki w języku estońskim, przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej sto dwadzieścia mililitrów mleka o temperaturze pokojowej do kubka i wlej dwie łyżki cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej dwie łyżeczki suchych, szybko działających drożdży do kubka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj trzepaczką wszystkie składniki w kubku i pozostaw do aktywacji drożdży na piętnaście do dwudziestu minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż dwa żółtka do odpowiedniej miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż trzydzieści gramów masła o temperaturze pokojowej do miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej ćwierć łyżeczki soli do miski i wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej aktywowane drożdże z kubka do miski z mieszanką jajeczną.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przesiać do miski częściami trzystu gramów mąki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dobrze wymieszaj mąkę z płynną bazą.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zagnieść i uformować ciasto w misce rękami w grudkę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż ciasto na stole posypanym odrobiną mąki i bardzo dobrze zagniataj przez około siedem minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posmaruj ciasto odrobiną oleju roślinnego.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyjmij naoliwione ciasto do miski.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i umieść na półtorej godziny w ciepłym miejscu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Aby przygotować aromatyczne nadzienie, wlej sześćdziesiąt gramów cukru, dwie łyżeczki cynamonu do małej miski i wymieszaj.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wlej pięćdziesiąt gramów roztopionego masła do miski, a następnie wlej do niej wymieszany cukier cynamonowy.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Po półtorej godzinie wlej niewielką ilość oleju roślinnego na stół i rozłóż ciasto z miski.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Dobrze zagniatamy ciasto, uwalniamy kwas węglowy i robimy ciasto.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Rozwałkuj ciasto na około siedem milimetrów grubości.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Rozłóż ugotowane aromatyczne nadzienie na tortilli równomierną cienką warstwą nie do samych krawędzi.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Pozostaw około jednej łyżeczki mieszanki cukru do smarowania plecionej bułki.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Ostrożnie zwiń ciasto z nadzieniem w ciasną rolkę.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Dobrze przyklej krawędzie i końce rolki.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Odwracając rolkę szwem w dół i lekko ją dociskając, nadajemy jej płaski kształt.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Cofając się od jednej krawędzi rolki o dwa centymetry, wykonujemy cięcie wzdłużne nożem do samego końca.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Rozłóż dwa końce rolki na boki.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Zaczynamy przeplatać jeden koniec po drugim.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Okazuje się, że jest to rodzaj łuszczącego się warkocza.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Przyklejamy koniec plecionki i nadajemy jej zaokrąglony kształt.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Rozłóż plecioną bułkę na blasze do pieczenia na dwadzieścia minut.

  34. Krok 34:

    Krok 34.

    Posmaruj bułkę ubitym żółtkiem, nałóż na nią aromatyczną mieszankę cukru i włóż blachę do pieczenia do piekarnika, który został podgrzany w trybie góra-dół do stu siedemdziesięciu stopni.

  35. Krok 35:

    Krok 35.

    Po dwudziestu minutach wyjmujemy z piekarnika ugotowaną plecioną bułkę po estońsku i kładziemy na talerzu.

  36. Krok 36:

    Krok 36.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich drodzy przyjaciele!

pieczenie to arcydzieło! Duża bułka po estońsku z cynamonem według tego przepisu ma wyrafinowany aromat i szlachetny arystokratyczny smak! Idealny na przyjazną ceremonię kawy lub herbaty! Nigdzie nie znajdziesz tak pachnącej, przewiewnej i pięknej plecionki! To niestandardowe ciasto "bierze słodką niewolę" od pierwszego kęsa i pozostaje w pamięci na zawsze. Jest dosłownie zmiatany ze stołu i w ciągu kilku minut zjada wszystkie okruchy. Spróbuj niezwykłej bułki, której smak zaskakuje, a aromat kusi!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy