skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować wiklinowe wypieki w języku estońskim, przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami.
Krok 2:
Wlej sto dwadzieścia mililitrów mleka o temperaturze pokojowej do kubka i wlej dwie łyżki cukru.
Krok 3:
Wlej dwie łyżeczki suchych, szybko działających drożdży do kubka.
Krok 4:
Wymieszaj trzepaczką wszystkie składniki w kubku i pozostaw do aktywacji drożdży na piętnaście do dwudziestu minut.
Krok 5:
Włóż dwa żółtka do odpowiedniej miski.
Krok 6:
Włóż trzydzieści gramów masła o temperaturze pokojowej do miski.
Krok 7:
Wlej ćwierć łyżeczki soli do miski i wymieszaj.
Krok 8:
Wlej aktywowane drożdże z kubka do miski z mieszanką jajeczną.
Krok 9:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.
Krok 10:
Przesiać do miski częściami trzystu gramów mąki.
Krok 11:
Dobrze wymieszaj mąkę z płynną bazą.
Krok 12:
Zagnieść i uformować ciasto w misce rękami w grudkę.
Krok 13:
Rozłóż ciasto na stole posypanym odrobiną mąki i bardzo dobrze zagniataj przez około siedem minut.
Krok 14:
Posmaruj ciasto odrobiną oleju roślinnego.
Krok 15:
Wyjmij naoliwione ciasto do miski.
Krok 16:
Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i umieść na półtorej godziny w ciepłym miejscu.
Krok 17:
Aby przygotować aromatyczne nadzienie, wlej sześćdziesiąt gramów cukru, dwie łyżeczki cynamonu do małej miski i wymieszaj.
Krok 18:
Wlej pięćdziesiąt gramów roztopionego masła do miski, a następnie wlej do niej wymieszany cukier cynamonowy.
Krok 19:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Krok 20:
Po półtorej godzinie wlej niewielką ilość oleju roślinnego na stół i rozłóż ciasto z miski.
Krok 21:
Dobrze zagniatamy ciasto, uwalniamy kwas węglowy i robimy ciasto.
Krok 22:
Rozwałkuj ciasto na około siedem milimetrów grubości.
Krok 23:
Rozłóż ugotowane aromatyczne nadzienie na tortilli równomierną cienką warstwą nie do samych krawędzi.
Krok 24:
Pozostaw około jednej łyżeczki mieszanki cukru do smarowania plecionej bułki.
Krok 25:
Ostrożnie zwiń ciasto z nadzieniem w ciasną rolkę.
Krok 26:
Dobrze przyklej krawędzie i końce rolki.
Krok 27:
Odwracając rolkę szwem w dół i lekko ją dociskając, nadajemy jej płaski kształt.
Krok 28:
Cofając się od jednej krawędzi rolki o dwa centymetry, wykonujemy cięcie wzdłużne nożem do samego końca.
Krok 29:
Rozłóż dwa końce rolki na boki.
Krok 30:
Zaczynamy przeplatać jeden koniec po drugim.
Krok 31:
Okazuje się, że jest to rodzaj łuszczącego się warkocza.
Krok 32:
Przyklejamy koniec plecionki i nadajemy jej zaokrąglony kształt.
Krok 33:
Rozłóż plecioną bułkę na blasze do pieczenia na dwadzieścia minut.
Krok 34:
Posmaruj bułkę ubitym żółtkiem, nałóż na nią aromatyczną mieszankę cukru i włóż blachę do pieczenia do piekarnika, który został podgrzany w trybie góra-dół do stu siedemdziesięciu stopni.
Krok 35:
Po dwudziestu minutach wyjmujemy z piekarnika ugotowaną plecioną bułkę po estońsku i kładziemy na talerzu.
Krok 36:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich drodzy przyjaciele!
pieczenie to arcydzieło! Duża bułka po estońsku z cynamonem według tego przepisu ma wyrafinowany aromat i szlachetny arystokratyczny smak! Idealny na przyjazną ceremonię kawy lub herbaty! Nigdzie nie znajdziesz tak pachnącej, przewiewnej i pięknej plecionki! To niestandardowe ciasto "bierze słodką niewolę" od pierwszego kęsa i pozostaje w pamięci na zawsze. Jest dosłownie zmiatany ze stołu i w ciągu kilku minut zjada wszystkie okruchy. Spróbuj niezwykłej bułki, której smak zaskakuje, a aromat kusi!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g