ciasto w postaci cyfry 2

bardzo popularne, eleganckie i pyszne ciasto. To ciasto może być odpowiednie na każdą uroczystą okazję. Możesz wyciąć dowolny kształt ciasta. Ta ilość składników wystarcza na ciasto o wadze 2-2, 5 kg.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 32 % 20 g
węglowodany 58 % 36 g
335 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować ciasta miodowe, przygotuj niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź nieprzywierającą patelnię, włóż do niej posiekane masło i dodaj płynny miód. Jeśli miód jest twardy, można go stopić w kuchence mikrofalowej. Postaw patelnię na ogniu i poczekaj, aż masło się rozpuści.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy masło się rozpuści, w osobnej misce połącz jajka z cukrem. Wymieszaj je.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W roztopionym, niezbyt gorącym oleju dodaj jajka z cukrem i wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ponownie włóż patelnię do ognia i zagotuj masę. Dodaj sodę i zdejmij patelnię z ognia. Po dodaniu sody masa zamieni się w pianę i zwiększy objętość. Aktywnie wymieszaj wszystko i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Nie trzeba dodawać nadmiaru mąki, w przeciwnym razie ciasto stanie się ciasne i sztywne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godziny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W przypadku szablonu narysuj cyfrę 2 na arkuszu A4 i wytnij wzdłuż konturu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podziel gotowe ciasto na 3 części. Rozwałkuj każdy o grubości 4-6 mm i wytnij wzdłuż konturu szablonu ostrym nożem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nakłuj ciasto widelcem na całej powierzchni, aby nie pęczniało podczas pieczenia. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-6 minut. Upiecz 3 ciasta i ostudź je.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W przypadku kremu schłodzić ciężką śmietanę. I wyjmij ser twarogowy z lodówki, aby stał się temperaturą pokojową. w ten sposób łatwiej wtrąca się w krem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Śmietanę połączyć z cukrem pudrem i ubić w stabilny krem. Dodaj do niego twaróg i wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Za pomocą worka do szprycowania rozprowadź krem na całej powierzchni ciasta.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie przykryj drugim ciastem i powtórz warstwy jeszcze raz. Złóż ciasto. Wstaw ciasto do lodówki na noc, przykryte czymś szczelnym. Jest to konieczne, aby wilgoć z kremu nie odparowała,ale nasyciła ciasta, aby były miękkie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Udekoruj gotowe ciasto cukierkami, ciasteczkami lub innymi smakołykami. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Candy - 397   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy