skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować ciasta miodowe, przygotuj niezbędne składniki.
Krok 2:
Weź nieprzywierającą patelnię, włóż do niej posiekane masło i dodaj płynny miód. Jeśli miód jest twardy, można go stopić w kuchence mikrofalowej. Postaw patelnię na ogniu i poczekaj, aż masło się rozpuści.
Krok 3:
Gdy masło się rozpuści, w osobnej misce połącz jajka z cukrem. Wymieszaj je.
Krok 4:
W roztopionym, niezbyt gorącym oleju dodaj jajka z cukrem i wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Ponownie włóż patelnię do ognia i zagotuj masę. Dodaj sodę i zdejmij patelnię z ognia. Po dodaniu sody masa zamieni się w pianę i zwiększy objętość. Aktywnie wymieszaj wszystko i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Krok 6:
Następnie dodaj przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Nie trzeba dodawać nadmiaru mąki, w przeciwnym razie ciasto stanie się ciasne i sztywne.
Krok 7:
Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Krok 8:
W przypadku szablonu narysuj cyfrę 2 na arkuszu A4 i wytnij wzdłuż konturu.
Krok 9:
Podziel gotowe ciasto na 3 części. Rozwałkuj każdy o grubości 4-6 mm i wytnij wzdłuż konturu szablonu ostrym nożem.
Krok 10:
Nakłuj ciasto widelcem na całej powierzchni, aby nie pęczniało podczas pieczenia. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-6 minut. Upiecz 3 ciasta i ostudź je.
Krok 11:
W przypadku kremu schłodzić ciężką śmietanę. I wyjmij ser twarogowy z lodówki, aby stał się temperaturą pokojową. w ten sposób łatwiej wtrąca się w krem.
Krok 12:
Śmietanę połączyć z cukrem pudrem i ubić w stabilny krem. Dodaj do niego twaróg i wymieszaj.
Krok 13:
Za pomocą worka do szprycowania rozprowadź krem na całej powierzchni ciasta.
Krok 14:
Następnie przykryj drugim ciastem i powtórz warstwy jeszcze raz. Złóż ciasto. Wstaw ciasto do lodówki na noc, przykryte czymś szczelnym. Jest to konieczne, aby wilgoć z kremu nie odparowała,ale nasyciła ciasta, aby były miękkie.
Krok 15:
Udekoruj gotowe ciasto cukierkami, ciasteczkami lub innymi smakołykami. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Candy - 397 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g