skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Jeśli używasz świeżo mrożonych wiśni, należy je najpierw rozmrozić i spuścić sok.
Krok 2:
W głębokiej misce wymieszaj suche składniki-mąkę, proszek do pieczenia i kakao w proszku. W innej głębokiej misce wymieszaj cukier, cukier waniliowy i sól. Zalej je wodą lub sokiem wiśniowym. Jeśli sok ze świeżo mrożonych wiśni ma mniej niż 1 szklankę, spuść z nich sok i dodaj wodę do pełnej szklanki. Dodaj również olej roślinny i mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 3:
Połącz suche i mokre składniki i zagniataj ciasto. Zwiń wiśnie w mące i wymieszaj z ciastem. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, włóż do niego ciasto i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut.
Krok 4:
Schłodzić gotowe ciasto w formie, ułożyć na talerzu, w razie potrzeby udekorować cukrem pudrem. Chude ciastko wiśniowo-czekoladowe jest gotowe! Smacznego!
Jedzenie na czczo jest zawsze bardzo proste i bezpretensjonalne – "kapuśniak i owsianka to nasze jedzenie", jednak nawet przy ograniczonym zestawie produktów post może być bardzo zróżnicowany, Iwan Szmelew w "lecie Pańskim" opisuje posiłek Wielkopostny jako posiłek radosny i roznoszony: "nigdzie nie ma okruchów z "Maslenicy", aby Duch nie miał. Nawet galaretowaty jesiotr został wczoraj przekazany do kuchni. W bufecie pozostały najbardziej popularne talerze, z brązowymi plamkami-szczerbinkami-wielkopostne. Z przodu są miski z żółtymi piklami, z wbitymi w nie parasolami koperkowymi i posiekaną kapustą, kwaśną, gęsto posypaną anyżem - taki urok. Chwytam szczyptami - jak brzuszki! I daję sobie słowo, aby nie szybko przejść przez cały post. Po co rychłe, które niszczy duszę, skoro już wszystko jest pyszne? Ugotują kompot, zrobią kotlety ziemniaczane ze śliwkami i szeptaną, groszek, chleb makowy z pięknymi lokami z maku cukrowego, różowe baranki, "krzyże" na krzyżu ... mrożona żurawina z cukrem, galaretowate orzechy, kandyzowane migdały, namoczony groszek, bajgle i Saiki, rodzynki dzbankowe, pastylki jarzębiny, chudy cukier-cytryna, malina, z pomarańczami w środku, chałwa... "
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g