Chude ciastko wiśniowo-czekoladowe

pyszna chuda (wegetariańska) babeczka z kakao i wiśniami. Chuda babeczka wiśniowo-czekoladowa jest przygotowywana bardzo szybko i prosto. Ciasto jest miękkie i delikatne, a wiśnie dodają soczystości i kwaśności. Świetny przepis dla osób poszczących i wegetarian.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 13 % 9 g
węglowodany 81 % 54 g
229 kcal
IG: 43 / 2 / 56

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Jeśli używasz świeżo mrożonych wiśni, należy je najpierw rozmrozić i spuścić sok.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce wymieszaj suche składniki-mąkę, proszek do pieczenia i kakao w proszku. W innej głębokiej misce wymieszaj cukier, cukier waniliowy i sól. Zalej je wodą lub sokiem wiśniowym. Jeśli sok ze świeżo mrożonych wiśni ma mniej niż 1 szklankę, spuść z nich sok i dodaj wodę do pełnej szklanki. Dodaj również olej roślinny i mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz suche i mokre składniki i zagniataj ciasto. Zwiń wiśnie w mące i wymieszaj z ciastem. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, włóż do niego ciasto i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-45 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Schłodzić gotowe ciasto w formie, ułożyć na talerzu, w razie potrzeby udekorować cukrem pudrem. Chude ciastko wiśniowo-czekoladowe jest gotowe! Smacznego!

Jedzenie na czczo jest zawsze bardzo proste i bezpretensjonalne – "kapuśniak i owsianka to nasze jedzenie", jednak nawet przy ograniczonym zestawie produktów post może być bardzo zróżnicowany, Iwan Szmelew w "lecie Pańskim" opisuje posiłek Wielkopostny jako posiłek radosny i roznoszony: "nigdzie nie ma okruchów z "Maslenicy", aby Duch nie miał. Nawet galaretowaty jesiotr został wczoraj przekazany do kuchni. W bufecie pozostały najbardziej popularne talerze, z brązowymi plamkami-szczerbinkami-wielkopostne. Z przodu są miski z żółtymi piklami, z wbitymi w nie parasolami koperkowymi i posiekaną kapustą, kwaśną, gęsto posypaną anyżem - taki urok. Chwytam szczyptami - jak brzuszki! I daję sobie słowo, aby nie szybko przejść przez cały post. Po co rychłe, które niszczy duszę, skoro już wszystko jest pyszne? Ugotują kompot, zrobią kotlety ziemniaczane ze śliwkami i szeptaną, groszek, chleb makowy z pięknymi lokami z maku cukrowego, różowe baranki, "krzyże" na krzyżu ... mrożona żurawina z cukrem, galaretowate orzechy, kandyzowane migdały, namoczony groszek, bajgle i Saiki, rodzynki dzbankowe, pastylki jarzębiny, chudy cukier-cytryna, malina, z pomarańczami w środku, chałwa... "

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy