ciasto wielkanocne z kardamonem z ciasta na suchych drożdżach

wilgotne, pachnące i bardzo smaczne ciasto wielkanocne ! Ten przepis na ciasto jest dla tych, którzy lubią gęstsze i cięższe ciasta!Ciasta zgodnie z tym przepisem zachowują świeżość przez długi czas, pozostają wilgotne i pachnące !
KonfeterraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 14 % 9 g
węglowodany 75 % 48 g
298 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 30 min

na jasne święta wielkanocne tradycyjnie wiele gospodyń domowych piecze ciasta i maluje jajka.A główną ozdobą stołu jest ciasto wielkanocne-pyszne, maślane wypieki ozdobione śnieżnobiałym lukrem. Stworzenie wielkanocnego ciasta to prawdziwy sakrament. Ciasto drożdżowe wymaga specjalnego nastawienia i stanu umysłu, boi się przeciągów, ostrych dźwięków i pośpiechu. W dawnych czasach stawiano go w nocy z czwartku na piątek. Dziś chcę zaoferować jeden z bardzo smacznych przepisów na ciasto wielkanocne.
całkowita waga ciasta z kandyzowanymi owocami 1 kg.

1. Zakwas. Wlej ciepłe mleko do pojemnika, dodaj drożdże, cukier, mąkę i mieszaj, aż będzie gładkie.

przykryj folią i odłóż w ciepłe miejsce podchodzić na godzinę.

2. Ciasto.

wlej przesianą mąkę do pojemnika do wyrabiania ciasta i zrób wgłębienie.

dodaj tutaj jajka (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową), wanilinę, sól, kardamon, stopione masło, cukier, śmietanę i ciasto.

zagnieść ciasto.

w tym procesie wymieszaj olej roślinny (możesz dodać go jednocześnie ze wszystkimi składnikami ).

3. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie przez 10 minut.

ciasto nie powinno przyklejać się do rąk.

4. Ciasto włożyć do pojemnika wysmarowanego olejem, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

5. Gdy ciasto pasuje, posiekaj kandyzowane owoce. Dodaj kandyzowane owoce do dopasowanego ciasta i dobrze wymieszaj.

6. Ciasto włożyć do foremek nasmarowanych olejem na 1/2, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 1 godzinę.

7. Zbliżone ciasta będą pieczone w 175 stopniach przez około 35 minut. Sprawdź gotowość ciast wielkanocnych za pomocą szpikulca, na wyjściu powinno być suche.

jeśli wierzch zacznie się palić, przykryj wierzch ciast wielkanocnych folią.

8. Gotowe ciasta ostudzić i udekorować według własnego uznania.
udekorowałem swoje ciasta słodką koronką (można ją kupić w każdym sklepie ze słodyczami ), lukrem i czekoladowymi jajkami, które pomalowałem farbą spożywczą.

smacznego ! Gotuj z przyjemnością !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy