skład / składniki
metoda gotowania
na jasne święta wielkanocne tradycyjnie wiele gospodyń domowych piecze ciasta i maluje jajka.A główną ozdobą stołu jest ciasto wielkanocne-pyszne, maślane wypieki ozdobione śnieżnobiałym lukrem. Stworzenie wielkanocnego ciasta to prawdziwy sakrament. Ciasto drożdżowe wymaga specjalnego nastawienia i stanu umysłu, boi się przeciągów, ostrych dźwięków i pośpiechu. W dawnych czasach stawiano go w nocy z czwartku na piątek. Dziś chcę zaoferować jeden z bardzo smacznych przepisów na ciasto wielkanocne.
całkowita waga ciasta z kandyzowanymi owocami 1 kg.
1. Zakwas. Wlej ciepłe mleko do pojemnika, dodaj drożdże, cukier, mąkę i mieszaj, aż będzie gładkie.
przykryj folią i odłóż w ciepłe miejsce podchodzić na godzinę.
2. Ciasto.
wlej przesianą mąkę do pojemnika do wyrabiania ciasta i zrób wgłębienie.
dodaj tutaj jajka (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową), wanilinę, sól, kardamon, stopione masło, cukier, śmietanę i ciasto.
zagnieść ciasto.
w tym procesie wymieszaj olej roślinny (możesz dodać go jednocześnie ze wszystkimi składnikami ).
3. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie przez 10 minut.
ciasto nie powinno przyklejać się do rąk.
4. Ciasto włożyć do pojemnika wysmarowanego olejem, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
5. Gdy ciasto pasuje, posiekaj kandyzowane owoce. Dodaj kandyzowane owoce do dopasowanego ciasta i dobrze wymieszaj.
6. Ciasto włożyć do foremek nasmarowanych olejem na 1/2, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 1 godzinę.
7. Zbliżone ciasta będą pieczone w 175 stopniach przez około 35 minut. Sprawdź gotowość ciast wielkanocnych za pomocą szpikulca, na wyjściu powinno być suche.
jeśli wierzch zacznie się palić, przykryj wierzch ciast wielkanocnych folią.
8. Gotowe ciasta ostudzić i udekorować według własnego uznania.
udekorowałem swoje ciasta słodką koronką (można ją kupić w każdym sklepie ze słodyczami ), lukrem i czekoladowymi jajkami, które pomalowałem farbą spożywczą.
smacznego ! Gotuj z przyjemnością !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kandyzowane - 216 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g